Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.10.2012.
13:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Tači rasprodaje srpski Telekom

Imovina Telekoma Srbija na Kosovu, preneta uredbom Unmika još 1999. na prištinske vlasti i preimenovana u PTK, biće prodata do kraja godine. Donji prag očekivanja je da će Priština od te prodaje dobiti 300 miliona evra, a nadaju se i dvostruko većem iznosu. Favorit za kupovinu je Olbrajt kapital, kompanija bivše američke državne sekretarke Madlen Olbrajt.

KOSOVSKI OGRANAK VREDAN 170 MILIONA EVRA: Telekom Srbija
 

Međutim, kosovska imovina je sporna, i to sa više aspekata. Prvo, Telekom Srbija tvrdi da je imovina PTK njihova. Kako je "Vestima" potvrđeno, reč je o imovini koja je procenjena na sedam odsto Telekoma Srbija, odnosno osam odsto prihoda. Ako se uzme da je kod pokušaja prodaje Telekoma Srbija Telekomu Austrija pre dve godine vrednost kompanije procenjena na 2,4 milijarde evra, dolazimo do računice da je kosovski ogranak vredan 170,1 milion evra.

ZINULA NA PROFIT: Madlen Olbrajt

- Ovde imamo dvostruku mačku u džaku. S jedne strane, Srbija tvrdi da je PTK njen, a njime ne upravlja niti može da spreči privatizaciju. S druge strane, i Srbija je pokušala da proda Telekomu Austrija većinski udeo u Telekomu Srbija navodeći u tenderskoj dokumentaciji da kupac postaje suvlasnik svega u Telekomu Srbija, dakle i udela na Kosovu, što nije slučaj - objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.


Kad je počeo proces prodaje kosovskog Telekoma, beogradska centrala TS nije imala načina da to pravno spreči. Srpski sudovi nemaju jurisdikciju na Kosovu, pred sudom u Prištini se postupak nije mogao pokrenuti jer bi Srbija time priznala sudove nezavisnog Kosova, a nema mogućnosti ni za međunarodnu arbitražu jer nema regulisanih imovinskih odnosa između Srbije i Kosova. Dakle, ostalo je samo da se žale, što su i učinili.


Prvo je 2010. Telekom Srbija objavio u "Fajnenšel tajmsu" pismo svetskim kompanijama u kojem ih upozorava da ne kupuju PTK jer je reč o spornoj imovini. Istu stvar ponovio je 5. oktobra ove godine šaljući pisma na adrese pet firmi koje su se kvalifikovale za završnu rundu kupovine 75 odsto kapitala PTK.


Vreme curi Srbiji i po svoj prilici će nastavak tehničkog dijaloga s Prištinom, u čijem su fokusu upravo telekomunikacije, proteći u završnici privatizacije srpske imovine na Kosovu.


"Kancelariji za KiM nedavno smo dostavili podatke o našem poslovanju na Kosmetu, uključujući i podatke o imovini, onoj koja je uzurpirana 1999, i o imovini koja je kasnije uništena. Izgubljeni prihodi predstavljaju samo deo oduzete imovine, zato što je uskraćeno i pravo na obavljanje delatnosti, stečeno na osnovu punovažne licence koju je država dodelila Telekomu Srbija za celu teritoriju Srbije", navode u Telekomu Srbija.


Koliki je novac u pitanju možda najbolje svedoči visina prihoda Telekoma Srbija koji je lani inkasirao oko 230 miliona evra neto dobiti.
 

Velika očekivanja


Pored komapnije Madlen Olbrajt, u trci za PTK učestvuje još nekoliko međunarodnih firmi. PTK ima 1,3 miliona korisnika i posluje veoma dobro, a vlada Hašima Tačija ima ogromna očekivanja budući da je ukupan prihod privatizacije na Kosovu dosad 600 miliona evra, a samo PTK bi mogao biti još toliki. 


Uvlačenje Rusa


Prema saznanjima "Vesti", Vlada Srbija namerava da zatraži zajam od najmanje milijardu dolara od Rusije, a da kao garanciju za vraćanje tog kredita ponudi 51 odsto suvlasništva u Telekomu Srbija. Ukoliko država ne bi uspela da vrati dug, ruska vlada, odnosno delegirana kompanija na mala vrata ušla bi u većinsko vlasništvo TS.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2012. 13:29
Ko na prevaru i silu nesto osvoji taj ce jednako u strahu ziveti,jer sila do veka ne moze trajati,i sto god se na silu uzme,ono svako ima pravo na silu i preuzeti.
Utorak 30.10.2012. 13:12
neka neka sve ce se to vratiti i re-nacionalizovati nicija nije gorela do veka , neka novi vlasnik ovo procita i neka zna da to sto kupuje, kupuje nelegalno da je to oteta imovina koja ce se vratiti ,to znaci da ce uloziti pare u prazno i neka se NE zali sutra sto mu neko "uzima kapiptal koji je ulozio" dogodine u srbskom skadru
Utorak 30.10.2012. 13:31
To je vec kupila ona reardirana kretenusa....Olbrajtova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online