Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.10.2012.
18:24
B92 A

Zašto se razvode Borani i Zaječarci?

Stanovnici Borskog i Zaječarskog okruga su na neslavnom prvom mestu u Srbiji po razvodu brakova. I dok se na nivou Srbije prosečno razvede svaki peti brak, u se ovom regionu svaki drugi brak završi razvodom. I dok je ranijih godina jedan od najčešćih uzroka za razvod braka bila loša ekonomska situacija, danas se Borani razvode najčešće zbog odlaska jednog bračnog druga u drugu vanbračnu zajednicu.

Foto: Ilustracija

Prema zvaničnim podacima u toku prošle godine u Boru su sklopljena 202 braka, dok je u ruci sa pravosnažnom odlukom o razvodu suda izašlo 129 bivših bračnih parova što je skoro 64 odsto. Međutim taj broj nije i konačan jer su još neke brakorazvodne parnice u toku. Statistika u ovoj godini je takođe neumoljiva.Do početka oktobra na brak se odlučilo 175 borskih parova, dok je pravosnažno razvedeno već 87. Posle 12 godina braka i dvoje dece Saša Stojčić iz sela Veliki Izvor kaže da je razvod braka bio neminovan.

"Želim da verujem da smo uradili sve da do toga ne dođe. Očigledno je bilo nedovovoljno i mi smo se razveli. Najvažnije je da danas funkcionišemo kao razvedeni apsolutno normalno. Imamo dvoje dece, zajedničko starateljstvo i komunikaciju možda i bolju nego u poslednjih godinu dana braka" govori o svojim razlozima Saša Stojčić.

I dok se prethodnih godina kao najčešći razlog pominjala loša ekonomska situacija koja je uticala na sve ostale sfere života, u prošloj godini razlozi koji su najčešće pominjani u brakorazvodnim parnicama su drugačije prirode.

"Jedan od razloga je ukoliko jedan od bračnih partnera zasnuje novu vanbračnu zajednicu i napusti bračnu. Ukoliko je jedan od bračnih partnera zavisnik od psihoaktivnih suspstanci i alkoholizma i ne želi da se leči. Ukoliko je komunikacija među bračnim partnerima u toj meri poremećena da ne vide rešenje svojih problema" objašnjava Jasmina Nikolić, socijalna radnica.

Uprkos ovakvoj statistici interesantno je da u osam gradova Borskog i Zaječarskog okruga ne postoji ni jedno bračno savetovalište, iako se u praksi pokazalo da posredovanje stručnih lica u rešavanju bračnih problema daje više nego dobre rezultate.

"Sada nije tabu doći u Centar, normalno obraćaju se zahtevom i pozivamo oba bračna partnera i radi se sa njima. U velikom broju situacija ima efekta", kaže Jasmina Nikolić, socijalni radnik.

Iako Centri za socijalni rad nemaju službe za bračno savetovalište, svaki njihov radnik je osposobljen da porazgovara sa supružnicima koji imaju problem. Zbog toga oni pozivaju sve kojima je pomoć potrebna da se jave i zajednički pokušaju da sačuvaju svoje brakove.

Subota 27.10.2012. 18:36
Заборавили су чему брак служи, мисле само на лична задовољства.
Nedelja 28.10.2012. 07:10
Najčudnije je ipak da se iz braka odlazi u vanbračnu zajednicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online