Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 18.10.2012.
00:48
Fonet, Večernje novosti A

EU: Priznajte integritet Kosova!

Evropska unija neće promeniti formulaciju o priznavanju teritorijalnog integriteta Kosova, a za Srbiju bi bilo bolje da pristane na ono što svakako ne može da promeni, jer bi odustajanjem od Evropske unije skrenula sa jedinog puta koji vodi u stabilonost, poruka je koju su poslala trojica ministara zemalja EU Miroslav Lajčak, Karel Švarcenberger i Žan Aselborn, u intervjuu za Večernje novosti.

Nova ucena Evropske unije: Miroslav Lajčak i Ivica Dačić
 

Ministar spoljnih poslova Slovačke i specijalni izaslanik EU Lajčak rekao je da sporna formulacija predstavlja odgovor na ideju o podeli Kosova i da ne znači da se traži priznavanje.

"Brisel od Beograda ne traži da prizna Kosovo, nego da poštuje njegovu celovitost, rekao je Lajčak i dodao da je, prema njegovom mišljenju, nemoguće da ta formulacija bude povučena iz već objavljenog izveštaja".

Pročitajte još:

* Nikolić: Integritet da precrtaju

* "Ako zatraže Kosovo, nećemo u EU!"

Prema rečima Lajčaka, nesporazumi oko sporne formulacije ne prete da uspore tok evropskih integracija Srbije, ali on ističe i da ne vidi razlog za gotovo svakodnevne komentare u stilu "hoćemo-nećemo", jer zaobilaznog puta za Srbiju nema.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Češke Švarcenberg poručio je da je za Srbiju bolje da pristane na ono što ionako ne možete da promeni, jer će svakako morati da ispuni sve uslove.

"To nije lako, teško je da se prihvati, znam to i sam, ali moramo biti realistični. Srbija je izgubila rat, a u ratu se često gube teritorije. To je tako uvek bilo u istoriji. Svako mora od nekog da izgubi", objasnio je Švarcenberg.

Aselborn je istakao da dijalog između Beograda i Prištine mora da bude nastavljen i produbljen, jer je to jedini put koji će voditi ka normalizaciji odnosa i stabilizaciji čitavog regiona.

"Uveren sam da će, na duge staze, Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, rekao je Aselborn i dodao da je u interesu Srbije da nastavi približavanje EU. U tom smislu, ne mislim da će Vlada Srbije dovesti u pitanje pravac koji je odabrala i ozbiljno ugroziti proces približavanja, rekao je Aselborn".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 00:59
Kada oni priznaju nezavisnu Skotsku,Veneciju,Baskiju,Bavarsku, Teksas i Dubrovnik kao nezavisne drzave,ni tada necemo poceti da razmisljamo da priznamo Kosovo!
Četvrtak 18.10.2012. 01:08
Dokle vise ovakvog ponizavanja od fasistice monarhije koja bez uvijanja moze u sred Beograda da ovako sta kaze.
Četvrtak 18.10.2012. 02:27
za ovih 12 godina zuti su samo povijali glave i omogucavali zapadu da nam uniste ekonomiju , vojsku , sve stubove drustva, nikada se nisu bunili , sve im ispunjavali , ponekad tobaz su se koprcali , ali na kraju su uvek ispunjavali zelje zapada (zato su i postavljeni) ,zapad je toliko bezobrazan,a navikao da mu svi ispunjavaju zelje,pa misle da ce i ovo sto toma radi da bude malo koprcanje za javnost, sigurno nece da promeni formulaciju, doslo vreme da im se kaze fakof... ali licno tomi ne verujem nista, ne bi me iznenadili da i on odglumi zutace , e tada ce on pasti 10 x brze nego sto su zuti pali ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online