Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 13.10.2012.
17:39
Večernje novosti A

Pacijenti umiru čekajući transplantaciju

Na nove organe u našoj zemlji čeka više od 3.000 ljudi, a donora je nedovoljno. Lane je urađeno 45 transplantacija sa umrlih. Od proleća počinje i presađivanje srca kod nas.

Od proleća počinje i presađivanje srca kod nas
 

Prva transplantacija srca u Srbiji trebalo bi da bude urađena na proleće sledeće godine. Naši stručnjaci uveliko se usavršavaju u svetskim centrima, a u međuvremenu će biti potpisan sporazum s klinikom u Beču, kako bi pacijenti po prioritetu dobijali organ. Sve te intervencije radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ovo je u petak najavio prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, a povodom Evropskog dana donacije organa. Kako je istakao, naši vrhunski lekari steći će dobru praksu u Americi, Belgiji, Ženevi, Hrvatskoj... Za naše doktore neće biti problema, jer se u Kliničkom centru Srbije već rade transplantacije. U ovom trenutku na transplantaciju bubrega, srca, rožnjače, jetre... čeka 3.000 ljudi, a zbog nedostatka organa umre 100 ljudi godišnje.
 

- Problem je u tome što nemamo dovoljno kadaveričnih transplantacija bubrega i jetre - ističe prof. dr Đukić.
 

Od početka godine u Srbiji je urađeno 45 kadaveričnih transplantacija, od toga 41 presađivanje bubrega i četiri presađivanja jetre. Na nivou naše zemlje više je živih donora, dok je u KCS oko 90 odsto transplantacija urađeno sa kadavera.
 

- Ove godine imali smo problema i kod presađivanja jetre, jer do kraja avgusta nije bilo rastvora koji se koristi kod ispiranja organa - kaže dr Mirjana Laušević, koordinator za transplantaciju KCS.
 

Dr Laušević kaže da potpisivanjem donatorskih kartica, kojih sada ima oko 70.000, ne rešavamo problem transplantacija:
 

- Od zaveštanja do korišćenja organa je dugačak put. Kod nas se organi mogu uzeti samo od pacijenata u stanju moždane smrti, pod uslovom da je organski zdrav. A o svemu se pita i porodica.
 

Prema zvaničnim podacima, u svetu ima i do 70 odsto kadaveričnih donora, dok kod nas ide pet donora na milion stanovnika.

POVEZANE VESTI

Subota 13.10.2012. 17:51
Postoji rešenje i za to : da se zakonski nametne neposrednu donaciju organa od ljudih čija je smrt jedini ishod ili koji su već preminuli u vremenu da može njihovi organi da se iskoriste. Jedini problem je što je jedan značajan deo naših lekara nehuman, korumpiran do koske i u tom slučaju nebi lečili ljude koji bi bili u situaciji da prežive, čisto da bi vadili organe i skupo ih naplaćivali primaocima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online