Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 12.10.2012.
11:40 >> 13:45h
Srna A

"Za vas pregovori nisu uslov"

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Prištini da je EU spremna da nastavi da posreduje u pregovorima između Beograda i Prištine na najvišem nivou, naglasivši da nastavak pregovora EU i Beograda nije uslov Prištini za otvaranje dijaloga o pridruživanju Kosova EU.

 File na Kosovu : Spremni smo da posredujemo
 

"Spremni smo da posredujemo u pregovorima, ali Priština i Beograd treba da pronađu optimalna rešenja", rekao je File, naglasivši da nastavak pregovora EU i Beograda nije uslov Prištini za otvaranje dijaloga o pridruživanju Kosova EU.

Privremeni kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je Priština spremna za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

"Vlada na čijem sam čelu spremna je za dijalog sa Beogradom. Spremni smo da otvorimo proces normalizacije odnosa dve susedne države, ali uz posredovanje EU i SAD", rekao je Tači.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File danas je u Prištini izjavio da put Kosova ka EU ne zavisi od Unije, već od rada i reformi koje budu preuzele

kosovske vlasti.

File je posle susreta sa premijerom Hašimom Tačijem istakao da, ako institucije Kosova ozbiljno rade u prvoj polovini 2013. godine, mogu početi pregovori Kosova i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski komesar je rekao da je Studija izvodljivosti veliki korak za Kosovo na putu ka EU.

"Studija potvrđuje da nema pravnih prepreka za okončanje Sporazuma o
stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU", kazao je File i ukazao da ipak sve zavisi od institucija Kosova.

"Ako imate jak konsensus i ako radite ozbiljno, verujem da u prvom delu sledeće godine možete početi pregovore (o SSP). Put Kosova ka EU ne zavisi od nas u EU, već isključivo od vašeg rada na reformama i od vaše sposobnosti da izgradite jak konseznus u kosovskom društvu", ukazao je File.

Tači je zahvalio komesaru za anagažovanje u približavanju Kosova Evropskoj uniji i upozorio da taj put nije nimalo lak, niti kratak, ali je istakao da će institucije Kosova nastaviti da poštuju i ostvaruju potrebne evropske kriterijume i standarde.

"Integracija nije samo opcija, integracija Kosova u EU je naš cilj i vizija", rekao je Tači.

File i Tači obratili su se novinarima posle sastanka održanog iza zatvorenih vrata, a tokom dana, kako je najavljeno, File će se sastati i sa predsednikom privremenog kosovskog parlamenta Jakupom Krasnićijem. File se sinoć u Prištini sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 12:18
Pa naravno da pregorovi nisu potrebni... davno su se oni dogovorili - sta, kako i koliko!!! LOPOVI!!! Samo jos dogodine Nobelovu nagradu za Tacija...nista me vise necudi - SRAMOTA,SRAMOTA,SRAMOTA!!!
Petak 12.10.2012. 12:56
Ako siptarcici traze "pregovore" uz posredovanje EU i USA, mi mozemo da trazimo posredovanje Rusije i Kine. To je nase legitimno pravo, pa ko hoce, u redu, ko nece - ne mora. Od EU ionako nema nista, Bogu hvala na tome.
Petak 12.10.2012. 13:07
HEHEHEHE koje licemerje njima NIJE nama JESTE , pa ajde VLADO daj da odH3bemo vec od tog EU-ropskog puta ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online