Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Četvrtak 27.09.2012.
10:52
Alo! A

"Prajd" ili ništa od pregovora!

Nova Vlada Srbije saterana je u ćošak i nema drugog izbora nego da omogući da se 6. oktobra u centru Beograda održi "Parada ponosa" ukoliko želi da što pre dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Ovu poruku je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer preneo i vrhu države, a kako Alo saznaje, on se često sastaje sa najvišim policijskim zvaničnicima kako bi se lično uverio koliko se odmaklo u pripremama za ovu manifestaciju.

Dežer se često sastaje sa najvišim policijskim zvaničnicima kako bi se lično uverio koliko se odmaklo u pripremama za ovu manifestaciju, piše Alo
 

Prema saznanjima Alo!, Dežer se povodom "Prajda" u ponedeljak sastao sa vrhom policije, da bi se samo dan kasnije ponovo sreo sa načelnikom Uprave policije MUP-a Srbije generalom Mladenom Kuribakom.


- Evropa je ove godine daleko odlučnija da pritisne vladu da pokaže demokratičnost i

Evropski poslanici na gej paradi

spremnost da u skladu sa Ustavom Srbije obezbedi svojim građanima pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja. Zato je šef delegacije EU intenzivirao kontakte sa srpskom policijom kako predstavnici države ne bi mogli da se kriju iza bezbednosnih rizika - prenosi izvor lista iz diplomatskih krugova. Izvor iz vrha MUP-a potvrdio je da predstavnici EU nešto budnije prate pripreme za "Prajd", te da je gej parada u ovom trenutku bliže održavanju nego zabrani.

- Policija je spremna da obezbedi učesnike parade pre, za vreme i posle njenog održavanja. Određene službe bezbednosti i dalje prave svoje procene, ali se ide u pravcu da se taj događaj bezbedno održi - kaže sagovornik.

Palma: Šta će da izlažu 6 dana na Paradi?!

U prilog ovim saznanjima da EU više nije spremna da srpskim vlastima toleriše nebrigu o ljudskim pravima ide i jučerašnja Dežerova izjava da je uloga vlasti da obezbedi svim građanima mogućnost da uživaju svoja prava na okupljanje i slobodu izražavanja.
 

- U kontaktu smo s gradskim vlastima i policijom i znamo da naporno rade kako bi parada bila održana - rekao je ambasador EU.


Podsetimo, prošlogodišnja parada nije održana jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog bezbednosnog rizika zabranilo sve skupove koji su bili zakazani tog dana.

Miletić: Policija je spremnija!

 

Organizatori "Parade ponosa" već su razgovarali sa predstavnicima policije, a gej aktivista Goran Miletić za Alo! priznaje da je spremnost policije da se taj skup održi nešto veća nego ranije.


- Vidi se da, uprkos prošlogodišnjoj zabrani, policija u međuvremenu nije sedela skrštenih ruku. Jednostavno imaju mnogo više iskustva i deluju mnogo pripremljenije da maksimalno obezbede događaj - ocenjuje Miletić, koji je ipak ponovio da organizatori "Parade ponosa" očekuju da se po pitanju njenog održavanja izjasne pre svih premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić. U medijima se proteklih dana spekulisalo da bi konačnu odluku o održavanju "Parade ponosa" trebalo da donese Aleksandar Vučić kao koordinator službi bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 10:46
Добро је, макар смо се трошкова око преговора решили!
Četvrtak 27.09.2012. 10:49
Гузицом у Европу... нема додатних услова.
Četvrtak 27.09.2012. 10:51
sa pederima se ne pregovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online