Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.09.2012.
13:03
M. Milanović - Vesti A

Poreklo hrišćanstva u Srbiji (6): Tajna rimskih klesara

S vremena na vreme, na mesto manjih pljačkaških pohoda koje preduzimaju sarmatska plemena Jaziga i Anta, javljaju se prave invazije. Posledica toga je zauzimanje većih prostora, naseljavanje došljačkog stanovništva, njihovo integrisanje i izgradnja upravnih centara, gradina, poput ove na Jelici. Jazige i Ante od Rima dobijaju ulogu federata i nesmetano se nastanjuju u podunavskim provincijama.

Svetska slava sremskih mučenika: Bacanje četvorice fruškogorskih kamenorezaca u Savu
 

Ova situacija, u Rimskoj carevini, objašnjava grobne i druge nalaze sarmatskog porekla. Na Gradini se, na primer, jedan pored drugog, nalaze romanski i sarmatski grob. Zajedničko sahranjivanje podrazumeva i zajednički život. Reč je, dakle, o procesu koji konačno u Srbiji konstatuju i istoričari. Taj proces je, u cirkummediteranskim sredinama već uočen i protumačen kao proces akulturacije srpskih plemena u romanskoj sredini, njihovo nastanjivanje i postepeno preuzimanje romanskih običaja i načina življenja. Pri tom, još jedno vreme, zadržavaju se tipični elementi sarmatske nacionalne nošnje: fibule, ogrlice, pojasne kopče, i upravo njih nalazimo na starovekovnim, ranohrišćanskim, lokalitetima Srbije.
 

CAREVA NAREDBA

Mošti mučenika prenete u Rim
 

Ranohrišćanska, starovekovna putna trasa kroz Kosovo i Metohiju, do Kačanika, gotovo da i nije proučavana, iako je bila najkraća maršruta koja je povezivala i danas povezuje dva mora, Jadransko i Egejsko. Ona je spajala jadranski grad Lješ (Lišum), Skoplje (Scupi), i, potom na jugu Solun (Thešaloniki). Tako je ova transverzala Lješ-Teranda-Skoplje, povezivala tri rimske provincije: Epir, Dardaniju (Gornju Meziju) i Makedoniju. Ova saobraćajnica je bila spojena sa mnogim lokalnim putevima, paralelnim sa trasom preko Egnacijuma, koji su postavljeni i izgrađeni mnogo severnije od puta Drač-Solun-Carigrad.

Porudžbina

Knjigu "Srpski stari vek" možete poručiti na telefone:
00381 62 306 033

00381 11 411 34 64 ili mejlom vandalija.rs@gmail.com

Jedan od najvažnijih ranohrišćanskih centara Srbije je i Sirmijum, današnja Sremska Mitrovica, neraskidivo povezana sa progonima hrišćana i mučenikom svetim Dimitrijem. Zahvaljujući praktičnosti rimske uprave, za većinu događaja u Carstvu doznajemo iz zvaničnih sudskih i administrativnih spisa. O događajima vezanim za progone hrišćana, rimski prokuratori i njihovi potčinjeni, su vodili zvanične zapisnike sa sudskih procesa.

Takav je slučaj i sa stradanjem većine sirmijumskih mučenika, uključujući i Dimitrija.
Najveći sirmijumski progon hrišćana dogodio se u prvoj deceniji 3. veka, a jedan anonimni savremenik ih je opisao ovim rečima: "...26. februara 305. godine pogubljena su 72 hrišćanina, 28. i 30. marta 305. g, njih 50, u julu, iste godine 30, a u avgustu 308. g, preko 200 hrišćana". Jedna od najpoznatijih priča o stradanju hrišćanskih mučenika u Sirmijumu je ona o četvorici fruškogorskih kamenorezaca, u zapadnoj Evropi poznata kao Pasio sanctorum ljuatuor coronatorum, sačuvana u mnogobrojnim rukopisima, koji se danas nalaze u Vatikanu, Veroni, Bernu i Minhenu; na ovu temu postoje i drugi spisi, među kojima je i jedan grčki, iz 12. veka.

Rimski mural u Sirmijumu
 


Legenda kaže da je imperator Dioklecijan imao velike kamenolome na Fruškoj gori koji su za palate, trgove, hramove i druge građevine, u Sirmijumu i širom Srema davali kvalitetan kamen: crveni porfir i jednu vrstu mermera, sličnu mermeru sa Tasosa. U jednom obilasku kamenoloma, dopala mu se jedna vrsta crvenog porfira, pa je naredio da radnici i majstori isklešu kip boga Sunca sa četiri konja i to samo od jednog jedinog monolita. I nadzornici i radnici, njih 627 na broju, našli su se u priličnoj nevolji, jer je bilo teško pronaći tako veliku i bogatu žicu kamena.

Ali, među radnicima su bila i četiri potajna hrišćanina, Klaudije, Kastorije, Simpronijan i Nikostrat kojima se pridružio i mlađi pomoćnik Simplicije. Oni su, uzdajući se u svoju veru, brzo pronašli odgovarajući blok i savršeno i precizno izradili poručeni kip, visok 25 stopa ili 7,5 m. Dioklecijan je bio zadovoljan obavljenim poslom i podelio je radnicima bogate darove. Usput je naredio da se na mestu kamenoloma, tzv. Debelom bregu, sagradi jedan hram i u njega smesti pozlaćeni kip boga Sunca.


Ista grupa dobila je zadatak da izradi kamene stubove i kapitele za hram, školjke za česmu i bazen, ukrašen umetničkim statuama. Kad je car video gotova dela, obradovao se i očaran njihovom lepotom, rekao: "Srećan sam što ste tako vešti, ali zašto niste izradili, kako sam zapovedio, bistu Eskulapa, boga svakog zdravlja?" Uz Eskulapov kip, imperator je naručio i lavove koji bljuju vodu, orlove, jelene i mnoge druge životinje.

Kamenoresci su se dali na posao i za četiri meseca izradili sve, osim Eskulapa. Pred dolazak cara, svi kipovi su bili poređani na jednom polju. Okružen radnicima i nadzornicima, Dioklecijan je uzalud tražio boga zdravlja, a tada su mu nadzornici, već ljubomorni na uspehe hrišćanske grupe, otkrili njihovu tajnu. Isprva je car pokazao veliku blagost, očekujući da će se hrišćani pokoriti njegovim zahtevima, ali je kasnije, iznenađen njihovom upornošću, podstican od nadzornika, naredio da moraju javno prineti žrtvu bogu Sunca, prema starom običaju, ili će biti umoreni teškim mukama.

HRAM ZA MUČENIKE
Kad nisu pomogla nagovaranja, klesari su išibani i zatvoreni u olovne sanduke. Sanduci su bačeni u reku Savu. Kasnije su sirmijumski vernici izvadili sanduke i položili ih u martirijum, deo hrama ili svetog mesta u kome se nalazi grob mučenika za veru a koji se nalazio na tadašnjoj adi Karbonariji. Sada je to lokalitet Širingrada, u Mačvanskoj Mitrovici. Njihove svete mošti preneo je u 6. veku sirmijumski episkop Sebastijan i položio ih u hram, posebno za njih izgrađen na Labikanovom putu u Rimu. Ovaj hram i danas postoji. Zove se Basilica ljuatro coronati, a u dobro očuvanoj kripti vidljivi su sarkofazi u kojima počivaju mučenici.

Sremci štite masone

U srednjem veku kamenoresci iz Sirmijuma uživali su veliku slavu. Njima su bile posvećene mnoge crkve u Engleskoj, Belgiji, Francuskoj i Italiji. Udruženja kamenorezaca smatrala su ih svojim zaštitnicima i to poštovanje se u nekim zemljama održalo do današnjih dana. U Rimu, Firenci, Arecu i drugim mestima, nalaze se njihovi likovi na kamenim spomenicima, gde su prikazani kao patroni kamenorezačke veštine. Potom su postali zaštitnici slobodnih zidara, naročito u Engleskoj.

 

 

Prokopijev spisak

Prokopijev spisak iz 4. veka o urbanizaciji Balkana De aefendis daje čak 17 lokaliteta gde su se nalazile ranohrišćanske crkve ili manastiri, među kojima je i lokalitet Berevca. To su: Kesijana, Kelerijana, Eutihijana, Viktorijana, Durvulijana, Valensijana, Verinijana, Vesijana, Vesena, Markelijana, Primonijana, Manijana, Gensana, Tucijana, Usijana i Ad Ljuintum. Ovi lokaliteti potvrđuju Kosovo i Metohiju kao ranohrišćanski teritorijalni centar Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online