Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.09.2012.
23:10
Večernje novosti A

Busek: Priznanje Kosova je uslov za ulazak Srbije u EU

Nemoguće je reći kada će Srbija postati članica EU i da li će se to dogoditi do 2020. godine, ali da će pre ulaska u EU "sigurno morati da prizna postojanje države Kosovo", izjavio je bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Osim uslova koje smo već dobili od Nemačke, dobićemo još neke uslove
 

Busek je rekao da ga ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima i istakao da bi trebalo očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

"Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme. Problem neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, nego i promene u pravosudnom sistemu, vodenju ekonomske politike", rekao je Busek za "Novosti" i naveo je i da je nemoguće reći kada će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU, i dodao da će to u

"Zaokret ka Rusiji - loš potez"

Busek je je kao loš ocenio zaokret nove Vlade ka Rusiji i dodao da prvi potezi Vlade ne idu u pravcu suštinskih promena u Srbiji i usklađivanja sa standardima EU.

"Imam osećaj da Srbija, a pogotovo njeni političari, stalno čekaju da se Evropa prilagodi Srbiji, umesto da bude obrnuto. Takođe, primetan je i zaokret nove Vlade ka Rusiji, što mislim da nije dobro, jer je Srbiji mesto u EU", rekao je Busek.

velikoj meri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije najsjajnija, kao i da Srbija
ne može da se nada dobijanju datuma u decembru.

"Rešenje je podela Kosova"

Busek je ponovio da bi konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora mogla da bude podela Kosova i dodao da su za takvo rešenje i Beograd i Priština, pa je samo potrebno ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu.

Naveo je da bi svi detalji izlaska iz kosovske pat pozicije mogli da budu usaglašeni "na nekoj vrsti 'Dejtona za Kosovo'", gde bi međunarodna zajednica, pre svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2012. 02:31
Hoce nas na silu u EU po svom modelu ,a ne kako mi zelimo. EU ima dvostruke arsine i to nije zajednica evropskih vrednosti vec monopola, tracarenja, podmetanja nogu, uslova, pridika, arogantnog stava... EU je samo jedan od pipaka SAD prema istoku ! Kosovo i Metohija je kolevka Srbije !
Četvrtak 20.09.2012. 08:35
Za pametne ljude covek je sve lepo rekao.Priznanja mora biti.Jedino jos ovi nasi debili politicari da se manu EU ...
Četvrtak 20.09.2012. 20:57
Sto ne uvededu referendum u Srbiji pa da se vidi koliko je gradjana za propalu Evropu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online