Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.09.2012.
07:10
M. Milanović - Vesti A

Poreklo hrišćanstva u Srbiji (3): Malo čudo na Balkanu

Postoji nekoliko perioda kada je tlo današnje Srbije bilo u središtu svetskih zbivanja, gde su se stvarale nove ideje i nastajale kulture od prvorazrednog značaja.

OD PREISTORIJE DO RIMSKOG DOBA: Gradina Rakovac, manastir Dumbovo
 

Na Srbiju kao zemlju ranog hrišćanstva upućuje mnoštvo nalazišta na Fruškoj gori, a jedan od najznačajnih, ali i najzagonetniji je kompleks lokaliteta u selu Rakovac, sa naseljem Gradina. Dosadašnjim iskopavanjima na Gradini je utvrđen preistorijski kulturni sloj, zatim period rimske gradnje, romanička i gotička crkvena arhitektura, a evidentiran je i srednjovekovni period adaptacije manastira u utvrđenje u 14. i 15. veku.

 

Ravenski krug

Porudžbina

 

Knjigu "Srpski stari vek" možete poručiti na tel. 00381 62 306 033, 00381 11 411 34 64 ili e-mejlom vandalija.rs@gmail.com

Rimski period je, pored pokretnog arheološkog materijala kao što su novac, nakit, posuđe, opeke, utvrđen i ostacima hipokausta neke rimske građevine, koja je, većim delom, izvan gabarita crkve. Dosadašnji radovi omogućavaju da sa dosta sigurnosti izdvojimo ranohrišćanske arhitektonske faze, na koje su ukazali istraživači S. Nedvidek i V. Bunardžić. To su romanička trobrodna bazilika i gotska crkva.

Trobrodna bazilika je crkvena građevina koja se prilično retko sreće na ovom prostoru: apside, pod kojima je nađena i kripta, polukružnog su oblika. Gotska crkva, koja delimično leži i na temeljima romaničke, imala je trostranu apsidu, polukružni završetak antičke bazilike gde je sedeo predsednik suda, i kontrafore. Zapadni delovi crkve su delimično otkopani, ali opšti izgled ukazuje na postojanje pravougaonih kula, prisutnih u obe građevinske faze.

Lokalitet Crkvina
 


Građevinski materijal je rimski, a zidovi gotske crkve imaju i spolije romaničke kamene plastike, koja je najčešće rađena u kamenu peščaru, krečnjaku i mermeru. Ova preromanička i romanička skulptura, ukrašavana maštovitim dvočlanim i tročlanim prepletima, lozicama i palmetama, najzanimljivija je među nalazima iz Gradine. Fresko slikarstvo je očuvano u manjoj meri, a delimično su sačuvani ostaci nekada oslikane romaničke kripte.


Izuzetno važan lokalitet iz vremena ranog hrišćanstva je i Berevac kod Štrpca, na Kosovu i Metohiji. Tu je pronađena ostava u kojoj je sačuvan crkveni monokandelon, kandilo-svetleće telo, visine pola metra sa posudom za ulje. U apsidalnom prostoru crkve svetog Dimitrija pronađen je i relikvijar, kapsula od srebra, u formi polukružne kalotaste posude, koja je sa spoljašnje strane ukrašena sa sedam reljefnih rozeta, od kojih su, njih šest, prečnika 1,5 cm. Stilska analiza upućuje da je reč o predstavi Bogorodice sa šest apostola. Pandan ovoj kompoziciji, u fresko dekoraciji, nalazi se još samo u Egiptu, u Bavitu, što upućuje na ranohrišćanske veze Srbije i Afrike. Sama crkva svetog Dimitrija, napravljena u doba države kralja Milutina, sagrađena je na temeljima crkvenog objekta nastalog na prelazu 3. u 4. vek.

Manastir Štrpce
 


Stilska analiza reljefa, na srebrnom relikvijaru iz Berevca, podseća na rad majstora koji su delovali u tzv. ravenskom krugu. Odatle i ime Ravanici, kosovsko-metohijskom hrišćanskom centru, u doba stogodišnje vizantijske vladavine, od vremena cara Teodosija, njegove kćerke Gala Placidije, sinova Honorija i Arkadija, careva Valentijana Trećeg, Teodosija Drugog, Mavrikija. Oni deluju, u kontinuitetu, do vremena velikog ostrogotskog kralja Teodorika Velikog. Ravenski krug je počeo intenzivno da jača i da se širi u 4. veku, pod Teodosijem Prvim, koga je nasledila njegova kćerka. Dolazak Ostrogota tu nije ništa izmenio jer je car Anastazije bio monofizita, a kasnije, vladavinom Justinijana i njegove žene Teodore (527 - 565), Ravena je postala biser i riznica umetnosti zapadnog dela carstva.

Ona je uspela da napravi idealan spoj maloazijske i severnoafričke, ranohrišćanske umetnosti, sa umetnošću Srbije, Galije, Germanije i Trijera. Ta simbioza možda proističe iz duhovnih okvira Milana Amrosija i Jeronima iz Stridona, prevodioca latinske Vulgate, kao što piše R. Petrović u "Kulturnoj istoriji Vizantije". Ovaj deo balkanske Srbije razorili su 482. Ostrogoti, a obe Makedonije i Tesalija su, 517. godine prepuštene pljačkaškom haranju Geta, sve do Termopila i starog Epira. U to vreme se dogodio i strahoviti zemljotres koji je naneo veliku štetu. Zemljotres i pljačka Ostrogota i Geta uticale su da veliki broj ranohrišćanskih umetničkih predmeta i relikvija zauvek nestane sa ovog prostora.

Tajanstveni manastir

 

Za manastir Dombo, opatiju svetog Đorđa kod Dumbova, znalo se samo toliko da se nalazio negde u Sremu, na obali Dunava, pored Dumbovačkog potoka, gde se nalazi i potez Dumbovo, odnosno breg istog imena. Međutim, istočno od Dumbovačkog potoka, udaljen 2,3 km, u brdu, na potezu Stručica, nalazi se lokalitet Gradina i novopodignuto selo Rakovac. Istraživanja su potvrdila da se baš na tom lokalitetu nalazio manastir.


Starovekovna središta

 

Pored Gradine, sa crkvom i manastirskim kompleksom, do sada su evidentirani sledeći starovekovni lokaliteti: Crkvina, na potezu od Klisa, zatim seoske ulice, gde je nađena ostava sa ikonicama i nekropola, vodovod, te nekropola s početka nove ere. Jugozapadno od Gradine nađeni su zidovi na kolskom putu. Izuzetno su zanimljivi nalazi iz rimskih nekropola gde su pronađene ostave sa pravougaonim ikonicama svetog Đorđa, medaljoni i frizovi sa životinjskim figurama, što upućuje na sarmatske grobove. Na ikonicama se nalaze tekstovi napisani grčkim jezikom, a njih je rastumačio Franjo Barišić u Zborniku Filozofskog fakulteta u Beogradu 1968. godine.


Sreća i nesreća

Današnja Srbija ima tu sreću (ili nesreću) ne samo da se nalazi u centru Balkanskog poluostrva, nego se prostire i u centru džinovskog geografskog organizma koga nazivamo Podunavljem. A on je samo srce, najvitalniji organ konfluence koju čine četiri glavne arterije tog organizma - reke Sava, Dunav, Tisa i Morava. Samim tim, u kulturnom smislu, narodi koji tu prolaze, dolaze i odlaze, nestaju i nastaju, predodređeni su da imaju bolje uslove za svoje stvaralaštvo nego u nekom drugom kraju sveta. Postoji nekoliko perioda kada smo bili u centru svetskih zbivanja, centru gde su se stvarale nove ideje i nastajale kulture od prvorazrednog značaja.

Na primer, kultura Lepenskog Vira, ili vinčanska, koja će prekrivati teritoriju veću nego bilo koja današnja velesila, prema sadašnjim merilima. Zatim će doći period velikih ličnosti, koje se rađaju na toj teritoriji, od careva Galerija, preko Konstantina do Justinijana. Oni su bili gorostasni kreatori svetske politike i istorije. Na tlu Srbije cveta ranohrišćanska civilizacija i, na kraju, jedno "malo čudo", kako je govorio Dragoslav Srejović, arheolog i akademik, koje se dešavalo u 12. i 13. veku, a to je rađanje moderne srpske države. Ovakav položaj Srbije ima i svoje nepogodnosti: veliki civilizacijski tokovi bili su nasilno presečeni nekoliko puta, kao što su srpska kultura i srpska istorija bile presečene otomanskim osvajanjima, ili, u novije vreme, svetskim i građanskim ratovima. 

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 08:42
"Na primer, kultura Lepenskog Vira, ili vinčanska, koja će prekrivati teritoriju veću nego bilo koja današnja velesila, prema sadašnjim merilima. Zatim će doći period velikih ličnosti, koje se rađaju na toj teritoriji, od careva Galerija, preko Konstantina do Justinijana. Oni su bili gorostasni kreatori svetske politike i istorije. Na tlu Srbije cveta ranohrišćanska civilizacija".... - pa kako to da se ovako nešto ne kaže za prostore koje naseljavaju "velike" i "civilizovane" "nacije" kao što su "hrvatska" ili ne daj Bože, "bošnjačka"? nego baš da bude da je u pitanju teritorija koju vekovima naseljavaju "monstruozni i zloglasni" Srbi ? Bog ih Blagoslovio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online