Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 18.09.2012.
12:23
Večernje novosti A

Bivša vlast preko noći zaposlila stotine rođaka

Uoči smene vlasti, u javnim preduzećima u Novom Sadu i Nišu zavladao haos kakav se ne pamti. Za nekoliko dana primljeno na stotine ljudi.

Foto: Ilustracija
 

Jedan od prvih poteza novog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića (SNS) biće nalog za reviziju poslovanja u 18 javno-komunalnih preduzeća. Pod lupom će biti ubrzano zapošljavanje više od 100 novih radnika, uoči smene demokratske i prošlonedeljnog ustoličenja naprednjačke vlasti.

U sličnoj poziciji već mesec dana je i gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS). U mnogim javnim preduzećima i ustanovama u Nišu, na čijem čelu su kadrovi DS, minulih meseci primljeno je više od 200 novih radnika.

Novosadski gradonačelnik se u ponedeljak, već drugog dana svog mandata, hvatao za glavu, jer prve provere ukazuju na to da je broj zaposlenih u poslednje dva nedelje povećan za 10 odsto!

"Masovna zapošljavanja u novosadskim javnim preduzećima u poslednjih desetak dana predstavljaju pravni "cunami", koji preti da potpuno sruši javno-komunalni sistem grada", rekao je Vučević, najavljujući mogućnost da će deo budžetskih sredstava biti utrošen na plaćanje otpremnina.

Portparol Gradskog odbora DS u Nišu Dragana Stojanović-Krstić potvrdila je da je pokrenut disciplinski postupak protiv pojedinih direktora javnih preduzeća iz te stranke, koji su nekontrolisanim zapošljavanjem novih radnika posle izbora narušili ugled demokrata.

U svim novosadskim firmama se tokom dana sprovodila primopredaja poslova (i naravno dugova), a u nekima od njih su već tokom prepodneva revidirana stanja o broju zaposlenih.

"Iako je najpre bilo rečeno da je zaposleno samo četiri osobe tokom poslednja dva meseca, sad me je dočekao izveštaj bivšeg rukovodstva u kom saznajem da ih je primljeno ukupno 39", rekao je za "Novosti" novopostavljeni direktor JKP "Čistoća" Dragan Božić, koga zakon onemogućava da nove radnike otpusti.

U jednoj od najvećih gradskih firmi, JKP "Vodovod i kanalizacija", u protekla dva i po meseca zaposleno je čak 49 ljudi!

Problematično je poslovanje SPENS-a, čiji je račun blokirala Razvojna banka Vojvodine. Kredit od RBV uzet je za isplatu otpremnina viškovima zaposlenih, ali oko 20 miliona dinara nije potrošeno za tu namenu.

Stranačko zapošljavanje i u Nišu

Enormno stranačko zapošljavanje u Nišu nije mogla da zaustavi ni zabrana Gradskog veća, kojom je naloženo svim javnim preduzećima i gradskim institucijama da ne primaju nove radnike dok se ne ispitaju sva radni odnosi, zasnovani od 6. maja.

Da je prethodna garnitura vlasti u Nišu prikrivala prave podatke o broju novih radnika, svedoči i primer jednog od najvećih preduzeća "Gradskog zelenila". Prethodnih nedelja "Novostima" je rečeno da je tadašnje rukovodstvo zaposlilo svega troje-četvoro novih, ali novi direktor Milan Novaković suočio se sa drugom brojkom. Samo 1. septembra za stalno je posao dobilo 102 radnika, a 23 je zaposleno na određeno vreme.

Skandal u Nišu: Direktor Vodovoda tapetar, Direkcije za javni prevoz krivično gonjen

"Do konstituisanja Odbora za imenovanje nisam imao zakonskih mogućnosti da smenim direktore javnih preduzeća i ustanova, u kojima je došlo do nekontrolisanog zapošljavanja bez ikakvih kriterijuma", predočava gradonačelnik Perišić.

Kako bi se u Nišu zaustavio nepotizam, predložena su razrešenja postojećih i imenovanje novih direktora.  Zanimljivo je da direktori, koji su primili nove radnike tvrde da su to uradili u skladu sa zakonskom procedurom.

"Ispitaćemo odgovornost svih direktora javnih preduzeća i protiv njih će biti preduzete adekvatne mere", ističe Slavković. "Ukoliko je prijem sproveden po sistematizaciji, donećemo novu i novoprimljene radnike proglasiti tehnološkim viškom."

Prema rečima predsednika Okružnog odbora SPS u Nišu Igora Novakovića, nova vladajuća većina nije htela smene direktora preko noći, ali su zato oni iskoristili period posle izbora koje su izgubili da udome svoje kadrove i rođake.

"Neviđena je drskost da direktor Gradske toplane zaposli u preduzeću svog sina i nekontrolisano zapošljava u drugim preduzećima, čime se direktno ugrožava gradski budžet", kaže Novaković za "Novosti".

POVEZANE VESTI

Utorak 18.09.2012. 12:35
Pa nista...sada ih otpustite a koruptivne osudite i sa njima na biro...ustedecete a i finansijske rupe u budzetu popuniti. Koliko novca od zavoda za obicne ljude toliko i za njih :D)
Utorak 18.09.2012. 12:42
I sta sad, pojeo vuk magarca ! Dabi usli u tu prokletu EU, nasi politicari su spremni da se odreknu dijela teritorije i svoga naroda, a uslovljavanje po pitanju korupcije, e to je malo teza stvar ! Srbija je jedna od rijetkih zemalja gdje niko iz politicke elite ne snosi NIKAKVU odgovornost ! Ovamo fali miljarda E, ovamo gradnja, sumnjiva privatizacija, zaposlenja u posljednji cas, cak smo nedavno saznali da je i supruga Vuka Draskovica radila u NIS ....???!!!??? Zasto nas uopste obavjestavaju o bilo cemu, bilo bi nam ljepse sa medijskim mrakom, pa neka rade sta hoce, jer smo i ovako bespomocni na njihova varanja !
Utorak 18.09.2012. 12:47
I dalje mislite da su nam jedini neprijatelji zapad i nacisti. Pa ovi " nasi" svesno i namerno podrivaju zemlju iznutra, i jos govore da im ne mogu nista zbog zakona. Svi u aps.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online