Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2012.
17:34
Danas A

Hoće li se Ljajićevi odreći podrške Đilasu?

Većina u Skupštini grada Beograda, koju predvode DS i gradonačelnik Dragan Đilas, mogla bi lako da "padne“ samo ukoliko za to bude političke volje SNS i SPS, jer je to matematički moguće, piše Danas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas
 

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, DSS, koji je u toj kalkulaciji neizbežan sa svojih desetoro odbornika, "ne bi imao ništa protiv“ promene gradske vlasti. Takođe, postavlja se pitanje kako će se ponašati SDPS Rasima Ljajića, koja je u Skupštinu grada ušla s petoro odbornika na listi demokrata. U svakom slučaju, nova većina mogla bi da ima tankih 56 ili čak 65 odbornika i sve zavisi od odluke lidera naprednjaka i socijalista Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

SDPS je i na republičkim izborima bio na listi DS "Izbor za bolji život - Boris Tadić“, ali su poslanici te partije podržali vladu SNS-SPS-URS, a Ljajić dobio ministarski resor. Momčilo Čulić, predsednik Opštinskog odbora SDPS Stari grad i odbornik u Skupštini grada, odgovarajući na pitanje Danasa da li je taj scenario moguć i u Beogradu, kaže da se njegova partija "drži koalicionog dogovora s DS“ i da bi za "bilo kakvu promenu takvog stava morali da imaju ozbiljan razlog“.

Javnost očekuje da će posle sednice Predsedništva SPS, koja bi trebalo da bude održana u subotu, biti jasnije namere socijalista kada je reč o Beogradu. Na osnovu reči predsednika Izvršnog odbora SPS Branka Ružića, koji je naveo da SPS „nije u poziciji da daje bilo kakve garancije za vlast u prestonici i da će socijalisti će na sednici Predsedništva ustanoviti princip da tamo, gde je matematički moguće, vlast bude upodobljena sa republičkom, a sve u interesu građana“, može se zaključiti da bi SPS mogao da se odluči za "rušenje" Đilasa, s kojim deli vlast u prestonici.

Za modelovanje većine u Beogradu po uzoru na republičku, što je cilj naprednjaka i socijalista, postoji jasna matematička mogućnost jer SNS, koalicija oko SPS i DSS zajedno imaju 60 odbornika, a 56 je minimum za većinu. Skupštinu Beograda čini 110 odbornika i to 50 liste "Dragan Đilas - Izbor za bolji Beograd“, 37 "Pokrenimo Srbiju“, 13 koalicije SPS-PUPS-JS i 10 iz DŠ.

Mogući problem, ali rešiv, u „skidanju“ Đilasa mogao bi da bude PUPS, koji u Skupštini Beograda ima četiri odbornika i koji je s DS, pred konstituisanje novog saziva Skupštine grada u junu, potpisao koalicioni sporazum. Čak i ako PUPS ne bude želeo da pristupi novoj vlasti, SNS, SPS i DŠ imali bi tanku većinu od 56 odbornika, a sa odbornicima SDPS stabilnu sa 61 glasom. Ako bi se partija penzionera na kraju priklonila ovakvoj koaliciji, prestonicom bi upravljao savez SNS, SPS, PUPS, DSS i SDPS sa ukupno 65 odbornika. U opoziciji bi se našla samo DS sa 45 svojih predstavnika u Skupštini grada.

Predsednik Gradskog odbora DŠ Andreja Mladenović za Danas kaže da za sada iz SNS i SPS nema poziva za razgovor o rušenju vlasti u prestonici. "Ukoliko do toga dođe, Gradski odbor će analizirati situaciju i svoj predlog uputiti Predsedništvu DSS, koje će doneti konačnu odluku. Pratimo sve što se dešava u Beogradu i drugim delovima Srbije, a lopta je u dvorištu naprednjaka i socijalista“, rekao je Mladenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online