Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2010.
12:00
R. Kukobat - Vesti A

Gradonačelnici zaratili s Tadićem

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić zahteva od pokrajinskih poslanika DS-a koji su izabrani po većinskom sistemu da se odreknu položaja u lokalnim samoupravama i tako preduprede mogućnost raspisivanja novih izbora za popunu vojvođanskog parlamenta, potvrđeno je "Vestima" u vrhu DS-a. Ukoliko sami ne podnesu ostavke, kako saznajemo, odbornički klubovi DS-a u lokalnim parlamentima tražiće njihovu smenu.

OTPOR NA LOKALU: Boris Tadić

Reč je o ukupno 19 poslanika koji istovremeno "drže" i mesta u vojvođanskoj skupštini i vodeće položaje u lokalnim samoupravama zbog čega su se, prema tumačenju Agencije za borbu protiv korupcije, našli u sukobu interesa.

Pavličić: Kako odluči Skupština

 

- Odluka o našim mandatima biće doneta na nivou Skupštine Vojvodine. Ja lično postupiću u skladu s tom odlukom, ma kakva ona bila - izjavio je novosadski gradonačelnik Igor Pavličić.

Agencija je od svih poslanika tražila da do 1. aprila podnesu ostavke na jednu od dve nespojive funkcije, što je izazvalo pravu pometnju u pokrajinskoj vlasti budući da pod udar propisa dolazi 26 članova predstavničkog doma i dva člana vojvođanske vlade.

Pri tom je 21 poslanik taj status stekao na izborima po većinskom sistemu, pa na njihova mesta ne mogu uskočiti rezerve sa stranačke liste, što znači da bi novi izbori bili neminovni u slučaju da oni napuste poslaničke klupe.

"NEPOSLUŠAN": Goran Ješić

- Problem s mandatima poslanika izabranih po većinskom principu biće razmatran na sednici Pokrajinskog odbora DS-a, pa ćemo videti kakva će odluka biti donete.

Meni lično je važniji započeti posao u lokalnoj samoupravi nego sedenje u skupštini - kaže gradonačelnik Inđije Goran Ješić, koji se nalazi u grupi od 19 poslanika DS-a od kojih se traži da napuste čelna mesta u opštinskoj vlasti.


Izborni sistem i poslanici


Skupština Vojvodine broji 120 poslanika, od kojih se polovina bira na klasični proporcionalni način (sa stranačkih listi), dok se druga polovina bira po većinskom sistemu.

 

Među pokrajinskim poslanicima koji su direktno izabrani, a koji istovremeno zauzimaju položaje i u lokalnoj vlasti, nalaze se, osim pomenutih, predsednici opštinskih skupština u Somboru, Kuli i Rumi (Siniša Lazić, Svetozar Bukvić i Nenad Borović), bivši novosadski gradonačelnik i sadašnji direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković, gradski ministar za obrazovanje Milan Đukić, predsednik vojvođanske organizacije G17 plus i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić...

 

Jedini poslanik iz reda opozicije s nespojivim funkcijama je zamenik predsednika opštine Plandište Mirko Germanac iz Srpske radikalne stranke.

Osim Ješića, u istom položaju našli su se gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednici opština Srbobran i Bač Branko Gajin i Tomislav Bogunović, te još pet predsednika opština, četiri predsednika opštinskih skupština i više visokih funkcionera u lokalnoj samoupravi koji u pokrajinskoj skupštini učestvuju u vladajućoj većini.

Pod udar zakona potpadaju i predsednici Apatina i Novog Bečeja Živorad Smiljanić i Milivoj Vrebalov, koji takođe učestvuju u vladajućoj većini, ali su oni članovi SPS-a i LDP-a pa se na njih ne odnosi nalog centrale DS-a.


Kako je zvanično potvrđeno iz pokrajinske vlade, u pripremi je skupštinska odluka kojom bi pitanje mandata bilo rešeno tako što će poslanici koji su izabrani po većinskom sistemu svoja mesta u vojvođanskom parlamentu zadržati do narednih redovnih izbora.

Zasad se, međutim, ne zna da li će ta odluka i biti usvojena jer je ona u suprotnosti sa stavom Agencije za borbu protiv korupcije a po svemu sudeći nema ni podršku u državnom vrhu.

S druge strane, ukoliko bi poslanici vratili mandate morali bi da uslede novi izbori što, takođe, niko iz vlasti ne smatra racionalnim.


- Pokrajinski poslanici koji su izabrani po većinskom principu birani su po pravilima koja su tada važila. Tada funkcije predsednika opštine i pokrajinskog poslanika nisu bile nespojive, pa po logici stvari to ne bi trebalo da budu do isteka mandata i novih izbora koji bi bili održani po novim pravilima.

To je moj lični stav, ali ja u ovom trenutku ne znam kakvu će odluku doneti vladajuća koalicija - kaže Milivoj Vrebalov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online