Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.08.2012.
14:03
D. N. Petrović - Vesti A

Tabla Aćif-efendiji kao misa za Pavelića

Postavljanje spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija, u Novom Pazaru izazvalo je, osim u Srbiji, burna reagovanja i u inostranstvu.

Zločinac: Spomen ploča Aćimu Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru

Direktor Centra za istraživanje nacističkih zločina iz Jerusalima "Simon Vizental", Efraim Zurof izjavio je da je postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji, nacističkom zločincu, nečuven čin i da je "deo šireg fenomena u istočnoj Evropi - veličanja i rehabilitovanja nacističkih zlikovaca i pokušaja da se oni prikažu kao heroji".

Spomen-ploča Aćif-efendiji postavljena je samo nekoliko dana nakon nečuvene izjave Stjepana Razuma, hrvatskog sveštenika i istoričara koji je tvrdio da je Jasenovac izmišljen.

- Postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji slično je misama koje se u Zagrebu i Splitu organizuju Anti Paveliću - naglašava Zurof.

Ignorišu naredbu Vlade Srbije

Uprkos naredbi Vlade Srbije da bude uklonjena, spomen-tabla Aćifu-efendiji, još stoji u centru Novog Pazara. Uklanjanje bi trebalo da izvrši Gradska uprava koju čini i stranka SDA i SDP-a, čelnici SDA bili su glavni zagovornici postavljanja table. Predsednik BNV-a Esad Džudževć zapretio je vlastima u Srbiji da će ih tužiti ako tablu uklone.


Aćif-efendija je, kao saradnik Hitlera i zagovornik Velike Albanije, osim Srbe i Bošnjake neistomišljenike, u Novom Pazaru uništavao, i Jevreje, kojih je do 1941. u Novom Pazaru živelo 230. Početkom 1942. svi su, po naredbi Nemaca, a u saradnji sa muslimanskom milicijom, kojom je komandovao Hadžiahmetović, pohapšeni, držani dva dana u novopazarskoj tvrđavi, a potom isporučeni Nemcima i likvidirani u logoru Sajmište u Beogradu.

U knjizi "Holokaust u Srbiji" kao jedno od najvećih stratišta Jevreja navodi se Novi Pazar.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 15:09
Te balije su se okuražile. A ta vlast, luda vlast u tom malom seoskom gradiću, oni ne znaju komandovati s njima. Oni žive u našoj državi, i oni rade šta hoće? Ahaha, pa ovo je komedija. Jebem ti takvu zemlju... Umesto što su branili pedere u Beograd, što nisu poslali prvo tajnu službu (i onako je zadnja na svetu), pa onda i Žandarmeriju u Novi Pazar... tamo je leglo zmija, a nigde nema nekoga ko će te zmije povaditi, i poslati gde im je mesto.
Sreda 29.08.2012. 14:21
Ili ukoniti tablem svim ljudima ili staviti table svakome....
Sreda 29.08.2012. 14:56
A sta radi "koferce" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online