Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 27.08.2012.
03:33
D. N. Petrović - Vesti A

Molitvama protiv bele kuge

Beograđanka, koja je posle dve decenije braka, dobila porod, svake godine dolazi da se pokloni moštima svetog Petra, a u pećini izvire voda koja, kažu, leči oči i otklanja glavobolju.

Proslava Petrovdana u Crnoj reci
 



Pećinski manastir Crna reka, duboko uklesan u litice planine Mokra gora, mnogi zbog sličnosti i značaja upoređuju sa najpoznatijom pravoslavnom svetinjom u Crnoj Gori, a neki ga i nazivaju srpskim Ostrogom. Osim što pleni neobičnim ambijentom u kome se nalazi, tišinom i specifičnom arhitekturom, ovaj hram i sveti Petar Koriški Čudotvorac, čije mošti se ovde čuvaju, pomažu nevoljnicima svih vera i nacija, iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a u poslednje vreme i iz mnogih delova Evrope. Dolaze Nemci, Turci, Slovaci, Rusi...


Od prošle jeseni, kada je asfaltiran put od Ribarića na Jadranskoj magistrali, do manastira se dolazi lako i brzo - putničkim vozilom, a može i pešice za oko sat hoda. Asfalt je doprineo da se broj posetilaca ovoga leta udvostruči.
 

Hvala iz Istanbula


Ne zna se ko je i kada manastir uklesao u ogromnu stenu, ali se zna da su 1687. godine ovde, iz Sopoćana, donete mošti svetog Stefana Prvovenčanog i da tu, daleko od zlih očiju i loših namera, ostale 14 godina, dok mir nisu našle u Studenici. Zna se i da je u manastiru bila neka vrsta škole za monahe, i ne samo za njih, da su i knjige prepisivane. U crkvi je sačuvan i lik ktitora-živopisca, izvesnog Nikole, znalci tvrde da su zidovi oslikani u 16. veku. Oštećeni ikonostas nemo kazuje da je manastir zapamtio požar, ne zna se koje godine.


Kada su sa Kosova 1840. prenete mošti svetog Petra Koriškog Čudotvorca, nevoljnici su počeli da dolaze u manastir i traže ono što im lekari nisu mogli dati. U narodu ovog kraja, a i u drugim delovima Srbije, vlada verovanje da će ko prespava u manastiru, ili bar za trenutak zaspi ispod svetiteljevih moštiju, izlečiti sve bolesti, kaže iguman Jovan.

Izvor lekovite vode
 


- Po lek i spas ovde dolaze nevoljnici sa svih strana. Početkom jula posetio nas je i jedan Turčin, čuo je da sveti Petar čini čuda, doveo je mališana koji mesecima nije spavao, a kad bi zaspao, vrištao je u snu. Čitali smo mu molitve i dete je zaspalo ispod moštiju, javio nam se iz Istanbula, srećan i zahvalan, jer je sa njegovim sinom sada sve u redu. Još mnogo muslimana i pripadnika drugih vera posećuje manastir, tako je vekovima. Dvadesetogodišnja Dragana iz Beograda poslala nam je pismo kojim nas obaveštava da je odmalena imala problema sa sluhom, da ništa nije čula, kao i da je letos bila u manastiru i da o svojoj nevolji nije htela ništa da nam priča. Spavala je ispod moštiju, molila se svetom Petru i sada je odlično, želi da dođe, da je bolje upoznamo i da se zahvali manastiru i svetom Petru Koriškom - priča iguman Jovan i naglašava da je ovakvih primera na stotine.


U jednom uglu, u tami, zatičemo mladog čoveka, tridesetih godina, koji kleči pored sveca i krsti se dok mu molitvu čita monah Zaharije. Zove se Dragan, iz okoline Kragujevca je, ne želi da govori o muci koja ga pritiska, ali ne krije da je uveren u ozdravljenje.
 

Od radnika do lekara


Ispod kovčega sa moštima svetog Petra zatičemo i Miru iz Beograda koja je došla sa porodicom da se pomoli Bogu i zahvali svecu što je, posle dvadesetak godina braka, dobila decu. Danas ima dva odrasla sina i ćerku i svake godine bar po jednom dolazi u Crnu reku.


- Bog i sveti Petar Koriški su mi pomogli. Postoji neka sila, neka čudna moć svevišnjeg koja ovde pomaže ljudima u nevolji - ističe Mira dok kleči ispod kovčega sa moštima.
 

Beograđanka Mira pored moštiju sv. Petra Čudotvorca
 

- Beležimo decenijama sve ovakve i slične slučajeve, puno ih je i teško ih je sve nabrojati, dvoje mladih Beograđana dugo nisu imali decu, ali nisu želeli da ostanu bez poroda, sveti Petar je uslišio njihove i naše molitve, dobili su - trojke, dvojicu dečaka i devojčicu, profesori su na univerzitetu i učeni ljudi, dolaze ovde i lekari, inženjeri, piloti, radnici, seljaci - kaže monah Zaharije.


Najveća gužva u Crnoj reci je nedeljom i uoči Petrovdana, manastirske slave, kada je na spavanju i po nekoliko stotina nevoljnika, kaže monah Mitrofan.


- Sigurni smo da i psihički bolesnici, koji ovde takođe dolaze po lek i spas, iz hrama izlaze bodriji i zdraviji, a neki i potpuno izlečeni. U jednom uglu manastirskih odaja, duboko u pećini, niz stenu se tiho sliva voda koja leči oči i otklanja glavobolju, puno sveta se ovde izlečilo - dodaje monah Mitrofan.


Stamenko Andrijanić, penzionisani agronom iz Raške, kaže da u narodu vlada verovanje da ko ovde zaspi, ma koliko bio bolestan, odlazi zdrav.


- Možda je to samo legenda i uteha za bolesne i zlosrećne, a možda se, uz božju pomoć, ljudi zaista izleče. Teško je objasniti sve to, ja mislim da ovaj mir i ambijent u kome se manastir nalazi psihološki deluju na ljude, jačaju njihovu dušu i ulivaju im nadu da je sve moguće. Nešto, ipak, postoji, zato i dolazim ovde - ističe Stamenko Andrijanić.
 

San o udaji


Za Petrovdan, manastirsku slavu, održava se sabor. Čast je biti domaćin manastirske slave. Uveče se priredi večera, diže se slava, tu je i vladika Teodosije, monasi, zvanice, a tu su i devojke koje služe goste. Obično su nešto starije, jer im mlađe prepuštaju tu čast pošto se veruje da će se devojke koje služe na manastirskoj slavi iste godine i udati. Tridesetogodišnja Milanka iz okoline Tutina često dolazi u Crnu reku.


- Služila sam poslednje dve-tri godine, ali još nije naišao pravi. Mnoge koje su služile pre mene sada su udate žene, verujem da ću i ja, uz božju pomoć, naći svoju sreću. Služiću i iduće godine na Petrovdan - nada se Milanka.


Jača od bombi


U vreme NATO-bombardovanja drhtala je zemlja oko Crne reke, podrhtavale su litice, samo zahvaljujući božjoj volji, svetinja nije oštećena. Jedna gromada, teška nekoliko tona, survala se u dvorište manastira i tu je stala, na samo desetak metara od crkve. Nije oštetila ni most, nije se zaletela ni na obližnji konak. Kao da ju je neka moćna ruka baš tu zaustavila. Blizu manastira stizali su, preko Mokre gore, i Albanci iz Metohije, ali napada na manastirsko bratstvo nije bilo.

Ponedeljak 27.08.2012. 07:22
Samo ko veruje...
Ponedeljak 27.08.2012. 07:32
Безброј је примера чудесног излечења и од најтежих болести, али наш народ, па и они који наводно верују у Бога, чак не верују да молитва верујућих може да донесе кишу када је суша! 90% оних који себе зову православним хришћанима, не зна скоро ништа о хришћанству, и заправо ни нису хришћани! Само је предуслов, да би човек био хришћанин, да искрено и до краја верује у Бога! Бити хришћанин значи мењати себе на боље! Без борбе са својим страстима и искрене вере у свемогућег Бога и његову помоћ, нема ни хришћанина! Не заваравајмо себе, онај ко сумња у Божију силу и помоћ није хришћанин! Његове молитве Бог не чује!
Ponedeljak 27.08.2012. 11:11
Ako neko krene do ovog svetilišta Jadranskom magistralom (!), kako piše u tekstu, pre će stići do katoličkog Međugorja nego do ovog pravoslavnog hrama ! A, koliko se ja razumem u "tehnologiju" rađanja dece njih, izvinjavam se na primedbi kroz koju ne bogohulim, ipak ne donose ni rode ni molitve, uostalom kao ni kišu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online