Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 25.08.2012.
23:20
Beta A

Tači: Očekujem izvinjenje Srbije za "genocid na Kosovu"

Međunarodna zajednica će izvršiti jak pritisak na Beograd da ukloni srpske bezbednosne strukture na severu Kosova, izjavio je premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači i ukazao da će se tom pritisku pridružiti i Priština.

Priština ima podršku međunarodne zajednice da ukloni strukture Srbije: Tači
 

"Međunarodna zajednica će izvršiti jak pritisak da Beograd ukloni nelegitimne strukture, ali i Vlada Kosova će delovati svom svojom ustavnom i zakonskom snagom kako bi se nelegitimne strukture suočile ili sa pravdom, ili bile proterane", rekao je Tači za Radio slobodna Evropa. Intervjuu je na internetu objavljen pod naslovom "Imamo podršku za proterivanje paralelnih struktura MUP-a Srbije".

Tači je naveo da je dijalog Vlade Kosova sa Srbima na severu posebno pitanje - ustavna i zakonska obaveza koju će Priština obaviti. To podrazumeva vladavinu zakona na severu, demokratiju, slobodu kretanja, slobodne izbore, legitimno vođstvo, kao i socijalne i ekonomske investicije, rekao je on.

Po Tačijevim rečima, ohrabrujuće je to što se svi slažu da je potrebna normalizacija odnosa Kosova i Srbije. To, kako je naveo, znači dobrosusedske odnose, recipročno priznavanje, kompenzaciju Srbije Kosovu za posledice rata, kao i "izvinjenje Srbije za genocid na Kosovu".

Tači je naveo da smatra da bi se uporedo mogli voditi dijalozi i sa Beogradom, i sa srpskom zajednicom na severu Kosova.

"Problem na severu Mitrovice stvoren je pre 13 godina. To je problem koji je prenet na svaku posleratnu vladu. Prvi put smo, prošle godine, 25. jula, delovali i tako ugasili san Srbije o podeli Kosova. To poglavlje je zatvoreno; tamo su danas, na simboličan način, kosovski policajci i carinici", kazao je premijer Kosova.

Paralelnim i nelegitimnim strukturama MUP-a "diriguje Vlada Srbije, konkretnije, premijer Dačić"

Tači je podsetio da je u najvažnijim glavnim gradovima sveta predstavio svoj plan za integraciju severa, koji, kako je naveo obuhvata potpuno poštovanje obrazovanog sistema, javnih usluga i zdravstva, "socioekonomske investicije", uz odlučnost Prištine za proterivanje "paralelnih i nelegitimnih struktura MUP-a Srbije" kojima
"diriguje Vlada Srbije, konkretnije, premijer Dačić".

"Na tom putu imamo potpunu podršku. Uveren sam da postoji volja i odlučnost i u SAD i u EU da se izvrše pomaci na tom putu. Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, to je posebno pitanje na kojem svi treba da radimo", kazao je on.

"Što brže rešavanje pitanja severa biće u interesu celog političkog spektra, svih vlada, jer će svakoj vladi u budućnosti biti lakše da se koncetriše samo na privredu, red i zakon, reforme, stvaranje novih radnih mesta, te poboljšanje socijalne zaštite.
Pitanje severa nije samo teret Vlade, već svih, tako da moramo delovati zajednički", rekao je premijer Tači.

POVEZANE VESTI

Subota 25.08.2012. 23:26
Нема више ко да се извињава за злочине које није починила српска страна.Нема више Тадића да клечи пред српским џелатима и понижава све србе.Са вама шиптарима нема преговора о некаквим добросуседским односима него само преговори о повратку нашег суверенитета,али преговоре треба водити са Америком која је окупирала део наше територије.Када се вратимо онда ћемо разговарати о томе ко може да остане а ко не на светој српској земљи Косову и Метохији.
Subota 25.08.2012. 23:31
Ja pamtim i pricam deci sta se desavalo na ovim prostorima. Dace Bog da docekam u snazi da gledam kako molite za milost al vam je necu dati!!!!
Nedelja 26.08.2012. 00:00
Нека Тачија неко обавести да Тадић није више председник Србије
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online