Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.08.2012.
18:34 >> 21:01h
B92, RTS, Večernje novosti, Beta A

Prevareni srpski turisti stigli u Beograd

Grupa srpskih turista iz Hurgade, kojima je bio uskraćen avioprevoz u Egiptu, doputovala je večeras oko 20 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

 Konačno stižu u Srbiju
 

Avionom "Jata" stiglo je ukupno 137 putnika, koji zbog neizmirenih obaveza agencije "Triniti travel" prema egipatskom avioprevozniku, nisu mogli da se sa letovanja vrate u Srbiju.


Vidno nezadovoljni, oni su ispričali novinarima da su neki od njih bili izbačeni iz hotelskih soba, a da su čekajući avionski prevoz za Beograd, morali da se sami snađu za hranu i vodu.


Naše turiste iz Hurgade, među kojima je bilo dosta male dece, na aerodromu su dočekali članovi porodice i prijatelji. Avion Jata je trebalo da poleti sinoć pola sata posle ponoći, ali se to nije dogodilo jer nije dobio dozvolu egipatskih vazduhoplovnih vlasti.

Podsetimo, problem s povratkom turista nastao je kada agencija "Triniti travel" nije platila dugove avio-kompaniji. Alarmirana je javnost, a let su platile druge agencije, pa se prva grupa turista vratila kući juče ujutro.

Policija poziva sve oštećene klijente agencije Triniti travel da se jave Policijskoj upravi u Beogradu, a broj telefona je 011/2797-424.

Vlada Srbije izdvojila je sredstva za bezbedan povratak naših državljana iz Hurgade, a na vanrednoj sednici zadužila je Ministarstvo spoljnih poslova da organizuje njihov povratak.

Ambasada je, u saradnji sa egipatskom turističkom agencijom u toj zemlji, omogućila da naši ljudi budu ponovo smešteni u hotele i da sačekaju poletanje aviona iz Beograda, rekao je ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić.
 

I Argusovi putnici zarobljeni na aerodromu u Hurgadi

 

Još jedna grupa srpskih turista, koji su letovali preko agencije Argus turs u Egiptu, zarobljena je na aerodromu u Hurgadi.

 

Porodice nekih putnika koji su preko ove agencije otišli u egipatsko letovalište ispričale su za "Novosti" da su na aerodromu u Hurgadi i putnici agencije Argus turs, koji su u Beograd trebalo da se vrate letom egipatske avio-kompanije Nesma erlajns.

 

"Avion je trebalo je da poleti u jedan sat posle ponoći, ali se to nije dogodilo. Rekli su im kako je avion u kvaru i kako će poleteti čim otklone tehnički kvar, ali se to još nije dogodilo. U pet sati ujutru su ih pustili u avion, ali pošto avion nije poleteo izbacili su ih napolje. Tek posle 10 sati čekanja su dobili sendvič i flašicu vode", rekla je za taj list Milica Mladenović, čiji je brat na aerodromu u Hurgadi.

 

Grupa od 170 turista, koji su posredstvom agencije "Argus" bili na letovanju u Hurgadi, poletela je prema Beogradu, pošto je otklonjen kvar na njihovom avionu, a očekuje se da će stići oko 16 sati.

 

Trebalo je da se putnici vrate avionom egipatske avio'kompanije, koji se pokvario, pa su bili prinuđeni da 15 sati čekaju na povratak kući.


Kako navode u "Argusu", avion je morao iz Hurgade da ide za Kairo, gde je izvršena popravka, pa se potom vratio po naše putnike na aerodrom u Hurgadi.

"Diplomatski predstavnici Srbije u Egiptu takođe su posredovali kod egipatskih vlasti nadležnih za izdavanje dozvole za poletanje da se procedura ubrza koliko je moguće, jer se ovo desilo u najnezgodnije vreme, s obzirom na to da je ovde veliki praznik Bajram, pa se gotovo svi, osim dežurnih službi, nalaze na odmoru sa porodicama", istakao je Bisenić.

Prema rečima ambasadora, već treći dan svi zaposleni u našoj ambasadi u Kairu dežuraju, dok su dvojica diplomata, radnika ambasade, u Hurgadi.

On je dodao i da su saradnici iz egipatskog Ministarstva inostranih poslova kao i iy Ministarstva turizma takođe pomogli da se ovaj problem prevaziđe.

"Jatov" avion koji treba da vrati grupu srpskih turista iz Hurgade poleteo je s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" oko 11.40 sati, pošto je dobijena dozvola egipatskog Ministarstva inostranih poslova.

Vlada Srbije poslala je još jedan avion kojim u Srbiju treba da se vrati preostala grupa turista. Procenjuje se da su u ovom trenutku u Hurgadi 154 osobe, koje je trebalo da polete još sinoć, jedan sat posle ponoći. Međutim, Jatov avion još nije ni poleteo jer čeka dozvolu egipatskih vlasti za sletanje.

U međuvremenu, policija je uhapsila vlasnika i direktora privrednog društva "Triniti travel" zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja tako što je deo novca od uplaćenih turističkih aranžmana zadržavao za sebe.

Osumnjičeni nije novac uplaćivao na račun "Triniti travela" i da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je deo novca od uplaćenih turističkih arnžmana zadržavao za sebe, a reč je o iznosima od 50.000 do 150.000 dinara. Time je propustio da uplati dogovorene aranžmane hotelijerima na ugovorenim destinacijama. Time je onemogućio putnicima da realizuju svoja putovanja, pri čemu im nije vraćen novac za neobavljene usluge.

Oglasio se i državni sekretar za turizam Goran Petković, koji je razgovarao s putnicima koji imaju potraživanje od agencije "Triniti travel".

"Imali smo sastanak s njihovim putnicima koji nisu otpočeli svoje putovanje. Vodićemo računa da aktiviramo sve one mehanizme koji su potrebni da bi se putnici bezbedno vratili u zemlju, a i da se namiri deo troškova koje je moguće namiriti iz polisa osiguranja", kazao je on.

Svim oštećenim putnicima se savetuje da podnesu žalbu Turističkoj inspekciji, kao i da upute zahtev osiguravajućoj kući kod koje je agencija bila osigurana.

Osiguravajuće društvo "Takovo" potvrdilo je da sa "Trinitijem" ima zaključenu polisu osiguranja. Iznos polisa kreće se od 25.000 evra do 200.000 evra.

Turistička agencija Triniti, koja nije izmirila obaveze prema avio-prevozniku imala je minimalnu polisu od 25.000 evra. Agencija je do daljeg zatvorena, niko od zaposlenih nije došao na posao, a provere se nastavljaju.

Sreda 22.08.2012. 07:54
Мука ми је више од ових глупости! Већ неколико година у време летњих одмора слушамо стално исте приче. И увек држава издваја средства за повратак наивних грађана у земљу! На чији рачун: на рачун пореских обвезника, међу којима већина никад није ни помишљала да иде некакав годишњи одмор у Србији, а некмоли у иностранство. Коначно, нека свак иде на одмор у складу са својим могућностима, али нека преузме потпуну бригу о себи и својој сигурности. Није држава гарант за рад туристичких организација и не може она стално плаћати трошкове оних који летују у хургадама. Зар није било довољно поука за све у последњих неколико година? Није праведно да терет увек падне на најсиромашније...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online