Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 03.08.2012.
12:27
Večernje novosti A

Zašto Beograd smrdi?

Proteklih desetak dana miris stajskog đubriva oseća se širom Beograda. Mirisi su prirodnog porekla, od stajskog đubriva i sušom izazvanog povlačenja reke.

Za neke je smrad, za neke miris balege, tek u pojedinim delovima prestonice prethodnih nedelju dana u vazduhom se oseća miris stajskog đubreta
 

Prema rečima sugrađana sa Karaburme, Novog Beograda i Zemuna, ali i iz užeg centra grada, nakratko "ne može da se diše". Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje poručuju da miris nije opasan za zdravlje.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da su žalbe građana počele da pristižu od 23.jula. Tada su na teren izašli inspektori, a za njima i prve mobilne ekotoksikološke jedinice. Vazduh je uzet za merenja na desetak mesta na Novom Beogradu i Zemunu (Altina, zapadna kapija, centar Zemuna, Bežanijska kosa...). Rezultati su pokazali da nema nikakvog zagađenja.

Po pravcu vetrova pokušali smo da konstruišemo iz kog smera dolazi neprijatan miris. Prema rečima meteorologa Branka Sparavala, prethodnih dana vetar je najviše duvao iz pravca severozapada, mada se u nedelju, kada se najjače osećalo, vetar kretao u smeru jugoistoka. U četvrtak je bio promenljivog pravca, pa je svaka teorija pala u vodu.

"Miris nije štetan, ali zato ugrožava komfor sugrađana. Očigledno je da su mirisi prirodnog porekla, što od stajskog đubriva, što od povlačenja reke, što je prouzrokovala suša", priča Snežana Matić Besarabić iz Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, Beograd nema teške industrije, pa ne postoji bojazan od hemijskog zagađenja zemljišta i stanovništva.

"Obavljamo redovna merenja, a u Galenici imamo stanicu, koja nas najpreciznije obaveštava. Nema razloga panici, jer sigurno nema nikakvih toksičnih materija", zaključuje Matić Besarabićeva.

Poreklo neprijatnog mirisa treba potražiti u obodnim delovima prestonice (Surčin, Batajnica...). Uglavnom dolazi sa poljoprivrednih površina, jer je poznato da stajsko đubrivo dobro "obogati zemlju" i poveća prinose. U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine savetuju poljoprivrednike da odmah po đubrenju njive zaoru i da se jame redovno prazne.

Petak 03.08.2012. 13:07
Ako se oseca...da se Beogradjani podsete odakle su dosli,pa nije samo Beograd Srbija!!! Taj miris je karakteristican za selo,gde se drzi stoka i obradjuje zemlja...tamo ljudi zaista nesto rade i proizvode,za razliku od Beograda!!! Nadam se da ce miris uskoro nestati,zelim samo da vas na trenutak podseti:)
Petak 03.08.2012. 12:38
Da,da .... ima neko "djubre" se raspalo pa se smrad oseca na daleko i van Bgd.
Petak 03.08.2012. 13:44
Mozda Kadija Crnogorac dosao u Beograd, to bi bio razlog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online