Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.08.2012.
08:19
Vestionline A

Kukan protiv balkanskog Beneluksa

Slovački evroposlanik Eduard Kukan ocenio je danas da je ideja formalizovanja saradnje nekih zemalja na zapadnog Balkanu, svojevrstan balkanski Beneluks, nerealna jer bi pre ili kasnije došlo do problema statusa Kosova.

Tu ideju, prema njegovoj oceni za slovačku agenciju TASR, koče i bojazni suseda od stvaranja Velike Albanije.

"Ako bi govorili o nekakvoj formalnoj strukturi ili organizacija tu sam skeptičan da li je to moguće. Takav predlog će uvek izazvati oprez već i zbog bojazni susednih država od stvaranja Velike Albanije. To je uvek osetljiva tema. Zato što je danas u kosovskom parlamentu veoma popularni pokret Samoopredljenje koji veoma otvoreno govori o ideji Velike Albanije", kazao je Kukan.

Bojazan od Velike Albanije: Eduard Kukan

Kukan, koji je član Spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta i predvodi parlamentarnu delegaciju za zemlje zapadnog Balkana, ideju balkanskog Beneluksa odbio je i zbog toga što bi se pre ili kasnije po njegovoj oceni suočila sa pitanjem statusa Kosova.

"U takvim inicijativama u koje je uključeno Kosovo pre ili suočićemo se s njegovim statusom. A on je takav da Kosovo pet članica Evropske unije ne priznaje", kazao je Kukan o ideji jednog kosovskog novinara i austrijskog ekonomiste koji živi u Albaniji da Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora pojačaju saradnju do nekakvog balkanskog Beneluksa, jer bi im to povećalo šanse i ubrzalo ulazak u EU.

"Evropski parlament uzima ozbiljno regionalnu saradnju država tog regiona i prema tome kakvi su rezultati te saradnje vrednuje pojedinačne države", kazao je Kukan slovačkoj agenciji.

Po oceni tog evroposlanika, bivšeg šefa slovačke diplomatije, Evropski parlament bi pozdravio inicijativu tešnje saradnje zemalja tog regiona, ali to ne znači da prihvata projekt balkanskog Beneluksa koji je dobio širok publicitet u medijima.

Kukan je takođe upozorio da ne stoji poređenje iz te inicijative sa zemljama Višegradske grupe u koju su se neformalno okupile Čehoslovačka, Poljska i Mađarska upravo sarađujući u procesu pristupanja EU.

"Iako je saradnja zemalja V4 koje su razvijenije od zemalja na Balkanu dobra, ni ona ne funkcioniše po ugledu na Beneluks", kazao je Kukan.

POVEZANE VESTI

Petak 03.08.2012. 12:00
Mogu da se kladim da USA teror ima da podrzi ovu ideju.... pazite sta vi kazem!!! To sigurno njima odgovara kad u Evropi ima ovakvih tenzija i sukoba!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online