Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 30.07.2012.
12:53

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Čiji je pepeo u Teslinoj urni?

Aleksandar Milinković, književnik iz Beograda, i Nikola Lončar, detektiv i osnivač Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, sumnjaju da je Nikola Tesla kremiran.

Ne veruje da je Tesla ikada spaljen: Nikola Tesla

Sa groblja u Njujorku ne mogu da dobiju kopije svih arhivskih dokumenata koji su u vezi sa smrću srpskog i svetskog velikana iz kojih bi se nedvosmisleno videlo da je Tesla legalno kremiran.


- Postoje izvesne nejasnoće. U slučaju kremacije postoji protokol koji mora da se ispoštuje. Tražili smo, ali ne možemo da dobijemo dokument o tome ko je dao nalog za kremaciju. Uprava groblja ne može ili neće da ga dostavi. Ne mogu pokojnika tek-tako da izvuku iz kripte. Takav dokument mora da postoji u arhivi groblja - kaže za "Vesti" Milinković koji već 30 godina istražuje Teslin život i rad. Objavio je više od 10 knjiga o raznim aspekatima naučnikovog života i rada, a u pripremi je i knjiga u kojoj bi trebalo da budu rasvetljene i sve pojedinosti vezane za Teslinu smrt, opelo, sahranu i kremaciju.


Nikola Lončar ne veruje "da je Tesla ikada spaljen".


- Svaki trag Nikoli Tesli gubi se od momenta uzimanja njegove posmrtne maske - smatra Lončar i pita se gde je Teslino telo.

Sporan i datum rođenja


Aleksandar Milinković napominje da je intrigantan i datum Teslinog rođenja.


- Došao sam do dokumenta iz 1891. kada je Tesla tražio američko državljanstvo i svojom rukom napisao da je rođen 15. juna 1856. dok se docnije kao zvanični datum njegovog rođenja navodi 10. juli iste godine - kaže Milinković.


Kontakte koje je imao sa službenicima groblja (Frank E. Campbell Funeral Home) bili su korektni sve do momenta kad je zatražio dokument o identifikaciji Teslinog tela pre kremiranja.


- Dobio sam odgovor da samo članovi najbliže familije imaju pravo na takvu informaciju - priča Lončar.


Milinković napominje da postoji osnova i za sumnju o datumu Tesline smrti.


- Nekadašnja upravnica Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu, Marija Šešić ispričala mi je svojevremeno da je "Njujork tajms", 6. januara 1943, objavio vest o Teslinoj smrti, a po zvaničnim dokumentima on je preminuo dan kasnije. Poslednja ga je videla, 5.

januara 1943, Šarlota Muzar, sekretarica njegovog sestrića Save Kosanovića od kojeg je Tesla telefonom tražio da mu pošalje nešto novca za hranu za golubove. Šarlota mu je donela 50 dolara - priča Milinković.

Opelo na srpskom i engleskom


Opelo Nikoli Tesli održano je 12. januara 1943. u katedrali Svetog Jovana Bogoslova u Njujorku. Biskup Mening je održao uvodnu i poslednju molitvu na engleskom jeziku. Opelo je u ime SPC na srpskom služio prota Dušan Šukletović. Od Tesline familije, prisutni su bili njegovi sestrići Sava Kosanović i Nikola Trbojević.

 

Ni jedan od njih dvojice više nije živ. Sutradan po opelu Njujork Tajms od 13.januara 1943. piše: "Izumitelji, Nobelovci, vodeći ljudi u oblasti elektrotehnike, visoki zvaničnici jugoslovenske Vlade i Njujorka i muškarci i žene koji su se istakli u mnogim drugim poljima odali su počast Nikoli Tesli, ocu radija, modernog načina proizvodnje i prenosa električne energije".


Naši sagovornici podsećaju da Tesla nikad nije bio sahranjen u zemlju i potom ekshumiran radi kremacije.


Prema Lončarovoj prepisci sa upravom groblja, u koju su "Vesti" imale uvid, nakon opela Teslini zemni ostaci su 12. januara 1943. preneti u kriptu na groblju pod oznakom M-01, Receiving Vault, PS-R4, Crypt 3 .


Telo Nikole Tesle potom je 26. marta 1943. kremirano u "Frenklif mauzoleju" gde je urna čuvana sve do 16. februara 1957. kada ju je preuzeo Teslin sestrić Sava Kosanović.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.07.2012. 13:34
po pravoslavnom zakonu pokojnik se nesme kremirati nego sahraniti kako nalazu kanoni crkveni
Ponedeljak 30.07.2012. 19:46
Koja rijeka protiče ispod savskog mosta?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online