Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.10.2009.
18:59
Tanjug A

Knežević: Nisam kriv

Bivši predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević je na početku suđenja negirao optužbe da je kao organizator kriminalne grupe, malverzacijama sa građevinskim zemljištem, zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet tog grada za više od 150 milona dinara.

Goran Knežević

“Nisam kriv, sporovodio sam državnu politiku na lokalnom nivou na najbolji mogući način. Nisam oštetio javne finansije, naprotiv uvećao sam ih i nisam stekao nikakvu imovinsku korist”, rekao je Knežević iznoseći odbranu pred većem Specijalnog suda.

On je naveo da je preko noći od jednog od najuspešnijih srpskih gradonačelnika, postao akter “izmišljene afere koja je tendenciozno nazvana građevinska mafija”.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su oktobra prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta aprila ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe kroz više malverzacija sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

“Čitava afera je pokušaj moje političke, stručne i lične diskreditacije, svega onoga što je predstavljalo dobar recept za uspeh u Srbiji, kao i pokušaj diskreditacije Zrenjanina koji je bio na putu pune ekonomske, kulturne, sportske ekspanzije”, rekao je Knežević.


Prema njegovim rečima, jedan od razloga za to je njegovo neslaganje sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem po pitanjima pravaca razvoja i položaja pokrajine - “moj koncept je bio decentralizacija i jačanje lokalnih samouprava, nasuprot Pajtićevom konceptu kome je jedino bitan transfer vlasti iz Beograda u Novi Sad”.


Drugi razlog, kako je naveo Knežević, bio je njegov otpor zapošljavanju u lokalnoj samoupravi supruga i priljateljica policijskih inspektora.


“Suđenje smatram paravanom za moje uklanjanje sa političke scene Srbije i Zrenjanina. Iako su pravo i pravda na mojoj strani, politika nije. Ne mislim ni na jednu određenu stranku ili političara, već na vladajuću kolektivnu svest i shvatanje društvenih vrednosti”, kazao je Knežević.

Kneževiću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

Ponedeljak 26.10.2009. 21:19
Eh, dok nam je on bio na celu grada, Zrenjanin je cvetao. Doslo je nekoliko desetina investitora (tacnije, cak 32 do 2006, sto greenfield, sto brownfield: http://www.invest-in-zrenjanin.com/index.php?page=investors), veci broj ljudi se zaposlio, grad je postao slobodna carinska zona (redak slucaj u Srbiji), sredjene su fasade svih starih zgrada u centru i uveden wireless internet u glavnoj ulici... Ali, nekome je smetalo da Zrenjanin nastavi da se razvija tim tempom, pa su "motoru" tih promena namestili aferu i strpali ga u zatvor. Ali, vratice se Goran !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online