Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2012.
22:39
Večernje novosti A

Vukčević: Mladić nije bio u Topčideru

Ove nedelje, tačno 13 meseci pošto je Ratko Mladić, ratni lider VRS, uhapšen i izručen Haškom tribunalu, pred sudom se pojavio prvi svedok, Elvedin Pašić. Takođe, ponovo je otvoren slučaj ubistva dvojice gardista u kasarni na Topčideru, 2004. Roditelji Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića podneli su zahtev za dopunu istrage, pošto su dobili anonimna pisma u kojima se navodi da su "njihova deca ubijena zbog Ratka Mladića, koji je, navodno, boravio u kasarni".

Tužilac za ratne zločine o ubistvu gardista, haškim optuženicima i suđenju novinarima: Bivši vojni lider RS bio je u stanu u Novom Beogradu. Idemo do kraja u istrazi trgovine organima

- Ne mogu da spekulišem emocijama porodica stradalih gardista. Iskreno saosećam sa njima, sve što smo znali kao Tužilaštvo za ratne zločine podelili smo sa ovim ljudima i njihovim braniocima - kaže za "Novosti" tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.


* Najavljeno je da će srpski tužioci putovati u Hag da saslušaju Mladića. Koja se sve saznanja očekuju, posebno u kontekstu ubistva gardista?

PO LOŠEM SE SEĆAM NIKOLIĆA

 

* Kakvu saradnju očekujete sa novom vladom i predsednikom Srbije? Da li ste već imali susret sa Nikolićem i o čemu ste razgovarali?


- Bio sam na njegovoj zakletvi. Imam loša sećanja povodom njegovih nastupa u parlamentu pre nekoliko godina, ali mislim da se stvari menjaju i da, ukoliko ima nameru da istraje na zaštiti evropskih i civilizacijskih vrednosti, onda smo na istom putu. Sa Dačićem sam do sada imao korektnu saradnju.

- Svaku informaciju bi trebalo proveriti, iako naša saznanja ne vode u tom pravcu na koji upućuje anonimno pismo. Analizom kretanja Ratka Mladića nalazimo da je u to vreme boravio u jednom od 11 stanova u Novom Beogradu. Ipak, sve treba proveriti i zato podržavam svaku inicijativu koja može da rasvetli ubistvo ovih nesrećnih momaka.

* Kakva je danas saradnja našeg tužilaštva sa Hagom na predmetu ratnog komandanta VRS?

- Haško tužilaštvo samostalno je u izvođenju dokaza u predmetu "Mladić". Naša obaveza prema Tribunalu završena je još krajem maja 2011, odnosno u julu, kada je izručen i poslednji haški optuženik Goran Hadžić.

* Imate li neka nova saznanja, koja još niste obelodanili, u slučaju "Jataci"? Zašto niste želeli da objavite imena lica protiv kojih je već pokrenut krivični postupak?

- Zato što nikada nisam objavljivao imena ljudi koji su pod istragom ili u predistražnom postupku.


* A šta se dešava oko istrage u vezi sa trgovinom organima na Kosovu? Dokle se stiglo?

- Ima novina. Postigli smo značajan prodor u tom predmetu. Idemo do kraja. Nećemo se zaustaviti dok porodicama žrtava ne damo odgovore šta se dogodilo sa njihovim najmilijima i ko je odgovoran za zločine nad njima.


* Počeli su i razgovori sa novinarima osumnjičenim za ratno huškanje devedesetih. Malo ko će se složiti da samo srpski novinari treba da odgovaraju, a i pitanje je zašto se takvi postupci vode. Koliko je novinara do sada saslušano?

- U toku je predistražni postupak, te u ovom trenutku ne mogu da delim sa vašim čitaocima detalje ovog slučaja.


* Ne strahujete da ćete se naći na "stubu srama" kao neko ko je 20 godina posle rata krenuo u tu bitku za koju niko ne zna kuda vodi? Da li je to udar na slobodno i nezavisno novinarstvo i koja je razlika između izveštavanja i huškanja?

- Želim ponovo da naglasim da nije reč o napadu na slobodu medija jer je ona svetinja demokratije. Poštujem medije i novinare, njihovu slobodu i pobunu protiv nepravde. Zato sam im se obratio pismom u kojem ih obaveštavam o namerama i ciljevima Tužilaštva. Mi samo utvrđujemo krivičnu odgovornost za ratne zločine pojedinih "ratnih huškača" dok su "izveštavali", širili poluinformacije i dezinformacije sa ratom zahvaćenih područja, a koje su nekim ljudima zaista došle glave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online