Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.07.2012.
01:52
Večernje novosti A

Jagland: Nema prijema Kosova u SE

"Pratio sam šta je predsednik Nikolić izjavljivao u vezi s evropskim putem Srbije. Shvatio sam da će nastaviti na istoj liniji kao prethodni predsednik i bivša vlada, i kada je reč o EU, i kada se radi o SE. Zato sam uveren da će se nastaviti naša veoma uspešna saradnja", rekao je u intervjuu za "Večernje novosti" Torbjorn Jagland, prvi čovek Saveta Evrope.

Torbjorn Jagland: Većina članova SE je priznala Kosovo kao nezavisnu državu, ali do sada nije pokrenuta diskusija o njegovom članstvu
 

Tokom upravo završenog zasedanja Parlamentarne skupštine SE, albanski premijer Salji Beriša optužio je za plagijat izvestioca Dika Martija, pa samim tim i celu skupštinu, koja je gotovo jednoglasno usvojila njegov izveštaj o trgovini ljudskim organima...

- Izveštaj postoji i na osnovu njega se sprovodi istraga. Jer, ne možemo da dozvolimo da ostane bez ikakvog odgovora. Jedini stav koji o tom pitanju imam jeste da istraga treba da se nastavi.


Jeste li zadovoljni načinom na koji se ova istraga sprovodi?

- Jedini način da bude sprovedena jeste da bude pod okriljem EU i Euleksa. Ne vidim drugi mogući metod koji bi mogao da se primeni.


Priča se da se priprema ulazak Kosova u SE na mala vrata, i da u tu svrhu Albanija koristi priliku što trenutno predsedava ovoj organizaciji. Koliko je to tačno?

- Većina članova SE je priznala Kosovo kao nezavisnu državu, ali do sada nije pokrenuta diskusija o njegovom članstvu. Ono što je za nas važno jeste da se nastave zajednički programi koje s EU imamo na Kosovu, jer se tiču zaštite kulturnog nasleđa i srpskih pravoslavnih crkava. Ovi programi su važni u izgradnji međusobnog poverenja. Bilo kakav status Kosova mora da garantuje pristup religijskoj i kulturnoj baštini obe strane.
 

Dobro što nas Toma zna

Kako će se to što je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić donedavno bio član parlamentarne delegacije Srbije pri SE odraziti na dalju međusobnu saradnju?
- Činjenica da je predsednik Nikolić bio član naše Parlamentarne skupštine, znači da zna kako Savet Evrope funkcioniše, šta su obaveze, ali i koje prednosti proizilaze iz članstva. To je veoma dobro za naše odnose.

Kakav je vaš stav o mogućnost članstva Kosova u ovoj instituciji?

- Ne treba da budemo viđeni kao neko ko staje na bilo čiju stranu. Zato je za nas veoma važno da oprezno pristupimo tom pitanju, jer želimo da nastavimo s dobrim poslom koji obavljamo na Kosovu, a ne da raspravljamo o zvezdici ili budućem statusu, što nije u našim rukama.


Postoji li razlika u načinu kako pitanje Kosova tretirate vi, a kako EU?

- Mi delujemo na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Sada postoji i sporazum između Beograda i Prištine kada je reč o regionalnoj saradnji. Još nismo doneli odluku u vezi s tim. Ali opšti pristup ovde je da treba naći pragmatična rešenja. Jer, ima stvari koje treba da uradimo a koje su mnogo važnija od zvezdice koja ide uz ime.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.07.2012. 02:33
MALO TE LADE,pa te malo greju i ...............
Četvrtak 05.07.2012. 10:45
Па када радите по Р1244 зашто се онда не залажете за њену потпуну имплементацију, и понашате се према њеним одредбама где недвосмислено стоји да је КиМ саставни део Србије **** ти фашистичку. А знамо ми врло добро да тома тадић наставља истим путем и да сте обезбедили континуитет издаје...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online