Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.06.2012.
09:34 >> 11:13h
Srna A

Sveštenstvo na Kosovu nema slobodu kretanja

Episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da kukavički napad na monaha Mitrofana u južnom delu Kosovske Mitrovice pokazuje da sveštenstvo i monaštvo SPC na Kosmetu i dalje živi pod stalnom pretnjom i da nema slobodu kretanja.

Vladika Teodosije

Vladika Teodosije je u pisanoj poruci vodećim diplomatskim i predstavnicima KFOR-a u Prištini zatražio da se sprovede detaljna istraga kako bi počinioci ovog nedela bili privedeni licu pravde.

Tokom jučerašnje posete ocu Mitrofanu, vladika Teodosije se upoznao sa okolnostima pod kojima je on napadnut, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Otac Mitrofan pretučen je u većinski albanskom južnom delu Kosovske Mitrovice, kada su na njega pesnicama i metalnim predmetom nasrnula dvojica nepoznatih napadača. Napad se dogodio oko 10 časova na oko 150 metara od zgrade Skupštine opštine, pored Jugobanke, gde je, kako se navodi, lokalno obezbeđenje posmatralo incident. Otac Mitrofan je išao prema zgradi opštine gde je trebalo da reguliše dokumenta nakon upokojenja njegovog oca, koji je donedavno bio jedan od retkih Srba koji su živeli u južnom delu Kosovske Mitrovice. On je nakon napada prebačen na Hirurško odeljenje mitrovačke bolnice, gde su mu konstatovane povrede glave i ruke.

Nedeljković traži da se kazne napadači na monaha

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković zatražio je od nadležnih organa, pre svih Euleksa i Kfora, da "obave sveobuhvatnu istragu, pronađu i kazne napadače" na monaha Mitrofana.

To je bio napad na srpsku zajednicu, njenu kulturnu baštinu, pravoslavnu veru i kulturu

- To nije samo napad na monaha već i na multietničnost, srpsku zajednicu i njenu kulturnu baštinu, pravoslavnu veru i kulturu, smatra načelnik Okruga i navodi da su na Kosovu "skrnavljeni i paljeni manastiri, crkve i srpska groblja", a da su sada i sveštenici meta napada.

"Smatram da ovaj događaj jasno potvrđuje kakvo je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, koliko su Srbi bezbedni i kakva je zapravo sloboda kretanja", naveo je Nedeljković. Prema njegovim rečima, iz tog događaja međunarodne snage bezbednosti moraju izvući pouku i prestati sa nasilnom integracijom severa u kosovske institucije. Nedeljković je zatražio od tih misija da se "vrate statusnoj neutralnosti i obezbede mir i sigurnost za sve građane na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnu, versku i rasnu pripadnost". 

Hitnu istragu zbog napada od Euleksa je zatražio i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 12:36
Pa on se sa njima do juce ljubio kada je trebalo da Vladiku Artemija pravog i jedinog Episkopa rasko-prizrenskog, i monahe i monahinje iznose iz manastira i proteruju u Srbiju, kada je sa Savom kovao zaveru protiv oca svoga. Sada navodno kuka i protivi se, drugim receima folira se, a u istu tikvu sa njima duva.
Petak 15.06.2012. 00:11
Zovite VASE .petooktobarske prijatelje koje ste doveli na vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online