Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.06.2012.
15:44
Beta A

"Sudimo o Nikoliću prema delima, ne rečima"

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da je kosovska vlada iznenađena izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, ali da će Priština suditi o njemu na osnovu njegovih dela, a ne na osnovu reči.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj
 

U izjavi za "Juropijan vois" (European Voice) Hodžaj je odbacio svaku mogućnost podele Kosova i pozvao EU da jasno poruči Srbiji da mora da povuče "policiju i bezbednosne snage" sa severnog Kosova. Šef kosovske diplomatije rekao je da je malo verovatno da će se bilaterlani razgovori Srbije i Kosova uz prosredovanje EU nastaviti dok ne budu primenjena dva ključna sporazuma.

"Srbija je potpisala neke sporazume proteklih meseci kako bi zaradila poene kod EU", rekao je Hodžaj, aludirajući na odluku lidera EU u martu da Srbiji odobri status kandidata za članstvo u Uniji.

"Ali, bez primene tih sporazuma ne verujem da će doći do nove runde pregovora u Briselu", dodao je.

Hodžaj je pozvao EU da razradi "odgovarajući sistem" za praćenje sporazuma i njihove primene.

"Oni (sporazumi) su bezvredni ako ostanu samo na papiru", naveo je Hodžaj izdvojivši kao ključne sporazum o predstavljanju Kosova na regionalnim sastanicima i sporazum o integrisanom upravljanju granicma.

Hodžaj je kazao da je EU oklevala da pritiska Srbiju u vezi sa sporazumima iz straha da uoči izbora u Srbiji to ne ugrozi šanse Borisa Tadića. Ali sada je, dodao je, došlo vreme da institucije EU i zemlje članice "jasno poruče Srbiji da mora da povuče svoju policiju i bezbednosne jedinice sa severa Kosova".

Hodžaj je rekao da bi Euleksu, trebalo da bude omogućeno da obavlja svoj posao na severu koji je pod srpskom kontrolom i da bi Srbi trebalo da prekinu sukobljavanja sa pripadnicima NATO.

Kosovski ministar je odbacio mogućnost podele Kosova i pripajanja njegovog severnog dela Srbiji.

"Za nas su granice na Balkanu fiksirane", rekao je upozorivši da bi podela Kosova "izazvala domino efekat širom regiona" i "nestabilnost i nasilje".

"Snažno smo verovali u multietničko Kosovo, čak i u mračna vremena Miloševićevog režima i sever Kosova će biti deo naše nezavisne zemlje zauvek. Nikada nećemo podržati ideje o podeli ili razmeni stanovništva", kazao je Enver Hodžaj za "Juropijan vois".

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 16:32
E sad si nas naljutio uzecemo ti i pola albanije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online