Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.06.2012.
18:39
Beta A

Nema ništa od predizbornih obećanja

Političke stranke u Srbiji teško će ostvariti svoje predizborne programe i obećanja koja su u kampanji olako davale, rečeno je danas na skupu "Građani i prioriteti stranaka u izborom i postizbornom periodu".

U predizbornoj kampanji govorili jedno, a realnost posve drugačija

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je da postoji velika razlika između predizbornih obećanja i postizborne realnosti "koalicionih igara" ali i ocenio da "ništa tako dobro ne lepi kao lepak vlasti".

Stojiljković je rekao da postoje tri moguće koalicione formule, među kojima je najverovatnija kohabitaciona vlada čije će tvrdo jezgro činiti Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, uz učešće Ujedinjenih regiona Srbije i/ili Liberalno demokratske partije.

Prema njegovim rečima, najidealnija bi bila kohabitaciona vlada sa jakom parlamentarnom većinom od 140, 150 poslanika, ali za to bi trebalo prevazići probleme koje DS i SPS imaju sa URS-om i LDP-om.

"Jedan od krucijalnih problema je izjava koja obavezuju da sa Dinkićem neće nikad u vladu i idealna bi bila formula 'URS u vladi ali bez Dinkića'. Drugi problem je konceptualni problem sa LDP, jer bi ta stranka brzopotezno ušla u NATO, priznala Kosovo...", kazao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, druga mogućnost je formiranje velike koalicije Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, uz eventualno učešće SPS, što je, kako je ocenio, rizičan potez koji se ne povlači ako ne postoje veliki pritisci i kriza.

"Ne zato što su njihovi programi nespojivi, već je interesno krajnje sumnjiva. Nikad takve dve stranke ne idu u koaliciju a da ne razmišljaju kako će jedna drugu prevariti sutra", rekao je on.

Stojiljković je kazao da je najmanje moguća koalicija između SNS, Demokratske stranke Srbije i eventualno SPS, navodeći da tvrda pozicija vojne i političke neutralnosti koju zastupa DSS limitira druge stranke. Ipak, Stojiljković je ocenio da nema tog problema koji se ne može prevazići kad stranke hoće da uđu u vlast.

On je kazao i da ne očekuje da nova vlada bude nekoherentnija od vlade Mirka Cvetkovića jer su, kako je ocenio, političari svesni situacije i krize.

"Vidite koja vrsta odlučnosti postoji da im ne pada na pamet da čekaju kraj juna, pocetak jula, bez vlade. Oni bi se inače igrali svojih političkih igara do zadnjeg trenutka, do septembra", rekao je Stojiljković.

Direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati rekao je da partije nisu konkretizovale svoje programe i da su ih u predizbornoj kampanji na neodređen način formirale kako "ne bi bile uhvaćene za reč". Goati nije isključio mogućnost da predizborna koalicija oko SPS ne uđe zajedno i u postizbornu koaliciju.

"U traganju za postizbornim koalicijama, strahoviti pritisak trpi koalicija SPS-PUPS-JS, stranaka koje nisu sijamski blizanci već autonomne partije i ne bih isključio mogućnost male podele u toj koaliciji", kazao je Goati.

Analitičar Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja rekao je da su najvažnije teme u predizbornoj kampanji bile ekonomski razvoj i investicije, zapošljavanje i kritika političkih oponenata, dok je reforma društva ostala po strani.

"Ko god da formira vladu imaće problem sa onim što je pričao u izbornoj kampanji. U kampanji je propuštena šansa da se otvore prava pitanja, išlo se linijom manjeg otpora i biće teško obećanja pretvoriti u program", rekao je Gavrilović.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 18:54
Не треба више чекати! Све то треба до последњег почистити!!! Чим ПРЕ, што ПРЕ!!!!!!
Utorak 05.06.2012. 19:04
Političari su svesni krize - koja njih ne pogađa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online