Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.05.2012.
00:07
Večernje novosti A

Vinča: Zraci će uzeti svoj danak

Posle okončanja izveštaja Stručne komisije Ministarstva prosvete i nauke o tome šta se tačno dogodilo 19. aprila u JP “Nuklearni objekti Srbije”, u Vinči, zavladalo je zatišje. Kako nam je potvrdio dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu, još nisu "pale" nikakve disciplinske mere - ni kazne, ni ostavke. Što ne znači da neće.

Da li je bilo povećane doze zračenja u Vinči?
 

- Izveštaj Komisije prosledili smo i NOS i Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja, i sačekaćemo do kraja nedelje njihove eventualne primedbe. Ako se pokaže da je zaista bilo grešaka u proceduri, nadležni će odlučiti o konsekvencama, ali budite sigurni da niko neće ovaj problem gurnuti pod tepih - izjavio je Mitrović za "Večernje novosti".


On dodaje da je cilj da se proveri da li su svi dostupni podaci dati na uvid specijalnoj komisiji, ali i da budu provereni svi u lancu odlučivanja.


Stručna komisija formirana je s ciljem da ispita okolnosti u JP NOS, pod kojima je na nepravilan način rukovano radioaktivnim materijalom, zbog čega je povećana doza zračenja. Komisija je u izveštaju označila događaj kao "incident".


- Izveštaj smo dostavili Ministarstvu u prošlu sredu i u njemu je formulisano 18 zaključaka na dve i po strane. Najvažniji su da ljudi nisu bili ugroženi, ali da je prekršena procedura, za početak tako što nije dobijena dozvola za vršenje eksperimenta. Tokom merenja, u dva-tri navrata došlo je i do kršenja bezbednosne procedure, pa je sada na Ministarstvu da vidi da li će neko odgovarati. To izlazi iz našeg mandata - kaže šef Komisije dr Jovan Puzović sa Fizičkog fakulteta.


On je potvrdio da izveštaj NOS o događaju nije odgovarao onome što se desilo i da je rukovodstvo ovog javnog preduzeća čak pismenim putem negiralo da postoji snimak događaja, iako to nije bilo tačno.


Važna činjenica je i da je nulta licenca za rad NOS istekla 23. maja. U pitanju je dozvola koja je još 2006. data Vinči da se isluženo gorivo pošalje u Rusiju. NOS je nasledio licencu, ali bez pravnog osnova.


Oni su 3. juna Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja podneli nov zahtev za licenciranje, ali ne i dovoljno dokumentacije. Zato u tom objektu trenutno ne smeju da obavljaju nikakve radnje.


Ivana Avramović, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, potvrdila nam je da su i oni u ponedeljak dobili izveštaj, čiji pregled je u toku.


Iz JP NOS napismeno su nam potvrdili da su 28. maja dobili izveštaj stručne komisije, ali da je obiman i da im je potrebno nekoliko dana za njegovu analizu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online