Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 28.05.2012.
19:21
telegraf.rs A

Prva dama Srbije: Ikonopisac, domaćica i 37 godina žena Tome Nikolića

Dragica Nikolić (57), poznata je kao supruga Tomislava Nikolića i osoba koja brine o njihovom domaćinstvu i porodici dok se on hvata u koštac sa problemima u državi. Malo je, međutim, poznato da je dugo aktivno radila na restauraciji ikonostasa u manastiru Voljavča, na obroncima Rudnika. Šira javnost jedva da zna da je Dragica ikonopisac i slikarka, piše Telegraf.

Dragica i Tomislav Nikolić 
 

Prvo jutro koje je dočekala kao prva dama, Dragicu je muž iznenadio, skuvao joj je tradicionalnu kafu, pa tek potom krenuo u stranku.

Pročitajte još: Stručnjaci prvoj dami Srbije savetuju doterivanje

Dragičino devojačko prezime je Ninković, rođena je u Kragujevcu, a osim roditelja, jedna od prvih osoba koje je u životu upoznala je upravo Tomislav koji je živeo u komšiluku.

- Dragica i ja smo se znali čitavog života, odrasli smo u istom kraju Kragujevca. Ja sam se igrao sa njenim bratom Lukom a ona, kako je to bilo u naše vreme, sa devojčicama – priča Nikolić.

Otac Dragice i Luke bio je oficir i od vojske je 1963. dobio stan u centru Kragujevca. To je značilo i prekid komšijskog druženja klinaca. Devet godina kasnije, Tomislav koji je u to vreme obožavao bluz i gospel muziku, sa svojom drugaricom, a današnjom kumom, otišao je jedne večeri na igranku gde mu je pažnju skrenula prelepa devojka.

- Ja gledam, Bože, je l’ ovo Dragica? Lukina Dragica? Tada sam se zainteresovao za nju i počeli smo da se zabavljamo i to dan pred moj odlazak i vojsku – priseća se predsednik.

Iako su se zabavljali samo 24 sata, Dragica je čekala Tomu godinu dana da se vrati iz vojske. Venčali su se 1975. u Trebinju jer je Tomislav u to vreme tamo radio na gradilištu. Potom su dobili dva sina, Radomira i Branislava.

Dragica je žena koja je Tomislavu, kako je kazao, vratila želju za životom. Zbog porodične tragedije kada je imamo samo 13 godina i u istom danu ostao bez majke i rođenog brata Branislava, razmišljao je da se ne ženi jer se plašio da se tragedije neće “zaustaviti na njemu”. Ipak tako je razmišljao dok nije ugledao Dragicu.

Njih dvoje danas imaju petoro unučića, i već dugo žive na Novom Beogradu, ali svaku priliku koriste da skoknu u Bajčetinu, selo odakle je Tomislavov otac, u kome imaju kuću. Tomislav tamo peče rakiju, čak 12 vrsta, ali ni to ne prolazi bez Dragicine asistencije. Nikolići su se, osim pečenja rakije, u Bajčetini bacili i na sakupljanje bilja, lekovitih trava i pečuraka.

- Dragice se toliko izveštila u pronalasku trava da ima neku svoju apoteku – kaže Tomislav.

Prva dama obožava i da oslikava uskršnja jaja, pa je poznato da svakom sinu, snajama i unučićima namenski priprema. Branislavu, na primer, na jajetu naslika grb omiljenog kluba – Partizana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.05.2012. 19:39
Ovaj bar ne lema svoju damu...
Ponedeljak 28.05.2012. 19:33
ako ništa drugo - sad bar znamo KO nam je Prva dama.... i KAKO izgleda... koja korist za Srbiju od toga? da ga .ebem ako znam...
Ponedeljak 28.05.2012. 21:33
Kako god okreneš bolje ona nego Botin Gangula!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online