Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 08.05.2012.
12:30
Ekipa "Vesti" A

Matica aljkava, rasejanje gnevno

Mnogi Srbi koji žive i rade u dijaspori, ostali su uskraćeni za pravo glasa. U Redakciju "Vesti" u Frankfurtu i juče su se javljali ogorčeni čitaoci, koji su prošli komplikovanu proceduru za prijavu u privremeni birački spisak u srpskim konzulatima u Nemačkoj, ali kada su u nedelju otišli na birališta, nije im bilo dozvoljeno da glasaju. Jednostavno, nije ih bilo u biračkim spiskovima.


Milenko Todorović iz Štutgarta kaže da je proceduru prijavljivanja u privremeni birački spisak uredno obavio još 12. aprila, i tada su mu rekli da je sve u redu.


- Kada sam se u nedelju pojavio na biralištu u Konzulatu Srbije u Štutgartu, nije me bilo na spisku birača, a niko nije mogao da mi objasni zašto - ogorčeno konstatuje Todorović. Za svoje Ustavom zagarantovano pravo zakinuta je i naša čitateljka Svetlana Geret iz Diseldorfa.

Ćirilica i latinica


Vojislav Perišić iz Francuske se požalio da mu je Ambasada Srbije poslala poziv za izbore otkucan ćirilicom, a njegovo ime bilo je ispisano rukom i latinicom.


- Isto se desilo i prošli put. Pa, ko će nam čuvati ćirilicu i jezik, ako nećemo mi sami - pita Perišić.


Uzalud proverili spisak


Po rečima predsednika biračkog odbora, vicekonzula Nebojše Živanovića, u Štutgartu je bilo slučajeva da su, nakon provere, građani došli da glasaju, ali se ispostavilo da ih nije bilo na spisku. Oni su upućeni da se obrate Ministarstvu za državnu i manjinsku upravu u Beogradu. Milenu Renkl-Ristović, koja je u prvom krugu glasala u Štutgartu, zanimalo je da li u drugom može glasati u otadžbini, ali joj je rečeno da za ove izbore to nije moguće.

- Urgirala sam u Srbiji, a isto su učinili i službenici konzulata iz Diseldorfa. Na vreme sam znala da neću biti u Srbiji 6. maja i htela sam da svoje glasačko mesto iz Tiršove ulice u Beogradu, prebacim u Nemačku. Ali, i pored urgencija ništa nije pomoglo. Dobila sam papir na kojem piše da ne mogu glasati i to bez ikakvog dodatnog objašnjenja - kaže Svetlana Geret.


Većina građana Srbije u dijaspori koji u nedelju nisu mogli da glasaju, saznali su to neposredno pred održavanje izbora, kada vremena nije bilo da se reaguje. U pojedinim konzulatima oštećenim građanima su delili uputstvo o pravnom leku.

Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu saopštio je da je Ministarstvo spoljnih poslova u okviru svojih nadležnosti učinilo sve da pripremi glasanje u inostranstvu, ali da "veliki broj naših građana koji se prijavio za glasanje u inostranstvu, nije upisan u birački spisak zbog propusta u radu opštinskih, odnosno, gradskih organa uprave". Konzulat je uputio nezadovoljne građane na Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, jer su oni nadležni za vođenje jedinstvenog biračkog spiska.

"Vesti" su pokušale da kontaktiraju to ministarstvo, ali se ministar Milan Marković nije javljao na telefon.


U Republičkoj izbornoj komisiji Srbije kažu da problem sa biračkim spiskom nije njihov.


- Nemamo ništa sa jedinstvenim biračkim spiskom. Adresa je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i kod njih bi trebalo potražiti objašnjenje - kaže Veljko Odalović, sekretar RIK-a.  

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2012. 12:35
Мајка Србија већ одавно не постоји.
Utorak 08.05.2012. 12:42
Ali su zato svi oni koji rade u ambasadama,konzulatima,predstavništvima uredno glasali za vlast koja ih je je i poslala u diplomatiju....njihov glas je dragocen za ovu prodanu vlast! A naši rodoljubi nisu bitni..osim kada šalju pare... Živim za dan kada ćemo u ambasadama imati ljude koji vole svoju otadžbinu i koji će poštovati svakog našeg čoveka u tuđini i ono najvažnije ŠTITITI SVA NJEGOVA PRAVA !
Utorak 08.05.2012. 12:58
Лицемерно од режима , срамота.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online