Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 24.04.2012.
13:22
D. Dekić - Vesti A

Beograd žmuri na provokacije

Učestale provokacije kosovskih Albanaca, uoči izbora u Srbiji uvele su Kosovo i Metohiju u konfliktnu i napetu situaciju koja, prema oceni nekadašnjeg komandanta Združenih snaga na jugu Srbije Ninoslava Krstića može da dovede do reprize pogroma 17. marta 2004, što, kako ističe ovaj general, zahteva hitnu reakciju srpskog državnog vrha.

 

- Novi 17. mart je moguć s obzirom na to da se tzv. vlada u Prištini oprala tvrdeći da naoružane grupe Albanaca nisu uniformisane i da će njihova policija reagovati da zaštiti preostalo nealbansko stanovništvo u šta lično ne verujem, jer je i Kfor u skladu sa situacijom najavio pojačanje međunarodnih snaga. Reč je o partijskim vojskama bivših pripadnika OVK, danas nekih opozicionih lidera koje će delovati po njihovim naredbama, a te paravojne formacije su jako dobro organizovani veterani rata - objasnio je Krstić.

Greška Beograda


Organizovanje izbora na KiM, podseća Ninoslav Krstić, prema Rezoluciji 1244 u nadležnosti je Unmika što je trebalo da ima na umu i srpski državni vrh.


- Situacija se iskomplikovala i time što je Srbija krenula u priču o izborima na KiM, umesto da prvo o tome razgovara i definiše sa Unmikom i Kforom, pa tek onda uđe u to - kazao je Krstić.

Ovaj general kaže i da srpski državni vrh ćuti, umesto da reaguje na poslednja dešavanja.


- Nije dobro što se čuje samo ministar za KiM Nenad Bogdanović. V.d. predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović je morala da sazove Savet za nacionalnu bezbednost radi procene stanja i da Srbija reaguje kako obraćanjem Savetu bezbednosti UN, tako i prema evropskom bezbednosnom sistemu- smatra Krstić.


Da novi 17. mart nije isključen, ali je malo verovatan scenario, mišljenja je advokat i bivši koministar policije u prelaznoj vladi 2000. Božo Prelević koji kaže da bi eskalacija sukoba s nepredvidivim posledicama bila najgori scenario za Srbiju, Prištinu, ali i međunarodnu misiju.


- Moguće provokacije idu u prilog radikalnim opcijama kosovskih Albanaca, pa Srbija treba pametno da deluje, zato što Albancima treba njen žestok odgovor za jaču reakciju - zaključio je Prelević koji smatra da je ovaj momenat političko hodanje po žici nad provalijom.


Prelević kaže da ne postoji tačka pomirenja separatista i onih koji po Ustavu treba da ih spreče.


- Na drugoj strani s pravnog aspekta Srbi na KiM pokazuju da kosovska vlast ne funkcioniše na severu, dok Priština hoće da dokaže da tamo nema srpske vlasti - objašnjava Prelević koji smatra da je pravno nejasno "1001" pitanje kada je reč o Kosovu.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 13:37
Kada se desio 17 mart tadić je bio ministar odbrane, šta je preduzeo?Kako se zapad poneo kada su šiptari počeli da pale srpske manastire, crkve i kuće?Da ubijaju i proteruju srpske civile usred Evrope?Mizerna je ta zapadna civilizacija ako se može nazvati civilizacijom.Zadužili su nas šiptari, raste taj dug iz dana u dan...
Utorak 24.04.2012. 14:36
od 1000 šipara bar 950 će uzeti pušku u ruke za napad na srbe i odbranu republjik e kosoves a kod srba od 1000 daj bože više od 20 do 30 tak i to pod uslovom ako ima šta da se drpi jer patriotizam više ne stanuje u srbiji važna je lova šverc dobra kola bmw audi mecka pa da li stoja ili neka grandovka ima gaće ispod suknjice,a tek vojska naša sjajna bajna toliko smo pali da bi nas UČK sjebala sa njihovom tehnikom ko misli drugačije vara se teško puuuukliiii smooo i zato imaju pravo da nas mrdaju šiptari kako hoće jer iza njih je cela eu i nato a iza nas niiikkkooooo pa pa laku noć srbine nekad si imao brkove mišiće i muda a sada haljinu i papučee
Utorak 24.04.2012. 13:40
s-400.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online