Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 24.03.2012.
12:31 >> 12:53h
Beta A

Evropa spremna za Srbiju

Šef delegcije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da EU nije umorna od proširenja i da je spremna za početak pregovora sa Srbijom, ali da je prethodno potrebno da srpske vlasti ispuni uslove za to.

Vensan Dežer: EU nije umorna od proširenja, spremna za početak pregovora sa Srbijom

Na skupu pod nazivom "Kandidatura Srbije za članstvo u EU u svetlu 1700. godišnjice Milanskog edikta", on je rekao da se uslovi za Srbiju nisu promenili i da ona mora nastavi dijalog s Prištinom, da dalje radi na jačanju vladavine zakona, borbi protiv korupcije i na restrukturiranju ekonomije.

"Nema nikakvih novih uslova, to su Kopenhaški kriterijumi", rekao je Dežer i dodao da EU nakon zatvaranja pregovora s Hrvatskom "želi da otvori novu stranicu, odnosno da nastavi proces priključenja Uniji ostalih zemalja Balkana".

Govoreći o dijalogu s Prištinom, Dežer je rekao da se ne sme dozvoliti "zamrznuti konflikt", jer on nije u ničijem interesu.

"Dijalog Beograda i Prištine nije lak, ima mnogo izazova, ali obe strane imaju motiva za razgovre", rekao je zvaničnik EU. Niko ne sme, poručio je, da sumnja u evropsku budućnost Srbije jer je ona deo Evrope i treba da nastavi približavanje EU.

"Ovo nije put za pojedinca ili jednu političku partiju već put čitavog društva i države. Potrebna nam je motivacija i težak rad", rekao je šef delegacije EU govoreći o nastavku evropskih integracija Srbije.

Pomenuo je i da se u junu očekuje početak pregovora sa Crnom Gorom.

Skup "Kandidatura Srbije za članstvo u EU u svetlu 1700. godišnjice Milanskog edikta" organizuje se u Parohijskom domu hrama Svetog Save, a na trodnevnoj konferenciji koja se sutra završava učestvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, rimokatoličke crkve i predstavnici islamske zajednice, kao i brojni profesori i stručnjaci. Očekuje se da će tokom dana na skupu govoriti i beogradski nadbiskup
Stanislav Hočevar. 

POVEZANE VESTI

Subota 24.03.2012. 12:36
Ни случајно док не промениш ту кравату!
Subota 24.03.2012. 15:01
Nikada niste bili iskreni ,pa ni ovaj put.. Osim navedenih uslova svaka od zemalja koje su u EU moze imati neke svoje zahteve..postavljati nove ucene..pretnje itd.. Nama to nije potrebno..Mi smo ponosna nacija koja nikada u istoriji nije pristajala na ultimatume..Jeste da smo strahovito stradali..ali smo sacuvali CAST,OBRAZ,nikome se nismo uvlacili u pozadinu..i to nas i razlikuje od vecine naroda.. U cemu je demokratija ako prvih 5 zemalja nije imalo nikakav uslov..a svaka sledeca koja je ulazila u EU morala se usaglasavati sa sve vecim brojem zemalja? Kriterijumi nisu isti za sve jer se jedino od Srbije trazi da pokloni deo teritorije,ni od jedne druge zemlje..a svaka ima svoje kosovo.
Subota 24.03.2012. 20:46
Idite vi svojim putem. Zbogom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online