Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2012.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

Dijaspora glasa po starom

Jedinstven birački spisak koji će prvi put poslužiti kao baza za glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji omogućiće građanima da glasaju i van svog mesta prebivališta. To pravo će imati i birači iz dijaspore pod istim uslovima ako se budu odlučili da glasaju u otadžbini, a u slučaju da ipak glasaju u inostranstvu, ništa se u proceduri neće menjati u odnosu na prethodne izbore 2008. godine.

U konzulat na izbore: Glasanje u Švajcarskoj


To praktično znači da će srpski državljani koji žive u inostranstvu glasati u najbližem diplomatskom konzularnom predstavništvu. Prethodno, ako se nisu upisali u poseban birački spisak, to treba da urade prijavljujući se najbližem DKP.


- Oni koji su ranijih godina već svoje biračko pravo iskoristili glasajući u inostranstvu, ne moraju ponovo da se prijavljuju u birački spisak - kaže programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković.


Član Republičke izborne komisije Milorad Gašić objašnjava da će srpski državljanin koji živi u inostranstvu moći da glasa u Srbiji ako se u vreme izbora zatekao u domovini, samo prethodno treba da proveri da li ga ima u biračkom spisku u zemlji.


- U slučaju da ga nema, a želi da iskoriste svoje biračko pravo, mora najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska da podnese zahtev za upis u birački spisak opštinskoj upravi u Srbiji gde je prijavljen, odnosno gde bude želeo da glasa - dodaje Gašić.

Đorđe Vuković

Ako izbori budu, kako se spekuliše, 6. maja, onda će poslednji rok za upis u birački spisak biti 14. april. Nakon toga neće biti naknadnih upisa, pa svi koji hoće da iskoriste svoje pravo glasa, treba na vreme da odluče gde će glasati i provere da li se nalaze u biračkom spisku.


Mogućnost da se glasa dva puta je eliminisana jer se birač prepoznaje po jedinstvenom matičnom broju i onog momenta kada bude upisan u birački spisak, recimo u Valjevu, gde hoće da glasa, on se automatski briše sa spiska u opštini gde je prijavljen.


Građani će SMS-om ili putem interneta od 15. marta moći da provere da li su upisani u birački spisak, a broj i adresa će biti objavljeni narednih dana.


Krajem prošle nedelje ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je predstavio jedinstveni birački spisak čijom će se primenom umanjiti nedostaci dosadašnjeg biračkog spiska koji je imao brojne greške. Recimo, procena je da na milion birača ima oko 17.000 preminulih, što znači nekih stotinak hiljada pokojnika koji se sada nalaze u evidenciji birača.

Bez hakerskih upada

 

Novi birački sistem potpuno je zaštićen od mogućih hakerskih upada. Spisak je van domašaja interneta i može mu se pristupiti samo specijalnom karticom. Tvorac bezbednosnog sistema Mićo Basara smatra da se upad može uporediti sa naučnom fantastikom i da je za to potrebno više desetina miliona evra.


Potrebno je vreme da se svi oni izbrišu iz evidencije ali, kako naglašava Đorđe Vuković, iako se svi propusti neće ispraviti do predstojećih izbora, one ne utiču ni na koji način na izborne rezultate i njihovu regularnost.


- Otkrivene su i ispravljene greške kod 3,6 miliona birača. Recimo, više od 680.000 njih je imalo pogrešne algoritme matičnog broja, 17.318 je imalo neispravan matični broj, dok je skoro 13.000 bilo u spisku bez JMBG. Takođe, 154.323 birača je bilo upisano na više mesta - navodi neke primere ministar Marković.

Odricanje od lokalnih izbora

 

Pogodnost da će se moći glasati u mestu gde se trenutno boravi važi samo za parlamentarne izbore. To znači da će birač koji se odluči da glasa van mesta svog prebivališta, biti izbrisan sa biračkog spiska u opštinskoj upravi u kojoj je prijavljen i da samim tim neće moći da glasa za lokalne i pokrajinske izbore, ukoliko se oni budu održavali istovremeno sa parlamentarnim. Međutim, izmena traje samo mesec dana, pa će se već za sledeće izbore birači naći na spisku mesta svog prebivališta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online