Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 08.03.2012.
13:45
Beta A

"Značajna podrška italijanskih prijatelja"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Italija vrlo prijateljska zemlja koja se aktivno zalaže za proširenje Evropske unije i jedan je od najvećih zagovornika ubrzanog pristupa Srbije EU.

Tadić ispred "fiata 500L" na Salonu u Ženevi

"Veoma nam je bila značajna podrška italijanskih prijatelja i za viznu liberalizaciju i za dobijanje statusa kandidata", rekao je Tadić u intervjuu objavljenom na portalu dnevnog lista "Blic".

On je izrazio zadovoljstvo zbog političko-privrednog samita Srbija-Italija koji se danas održava u Beogradu. "Smatram da se Drugi samit Srbija - Italija održava u dobrom trenutku i posmatram ga sa jedne drugačije strane, evropske", istakao je Tadić.

Predsednik je naveo da je veoma zadovoljan investicijom "Fijata" i ocenio da ne postoji šansa da nova ekonomska kriza u evrozoni ugrozi tu realizaciju u Srbiji.

Tadić je ocenio da će proizvodnja automobila u Kragujevcu zajedno sa domaćim kooperantskim firmama, snažno uticati na ozdravljenje srpske privrede, a da primer "Fijata" pokazuje da je to jedini način da Srbija reši hronične nedostatke privrede, a to je spoljnotrgovinski deficit.

Pročitajte još:

 

Srbija i Italija potpisale međudržavne sporazume

"U 'Fijatu' će se proizvoditi više od 100.000 automobila, a možda na kraju stignemo i do cifre od 300.000, a to će zavisiti od razvoja svetskog tržišta po okončanju ekonomske krize", kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje o novim ulaganjima iz Italije, Tadić je podsetio da je u slučaju i "Fijata" i "Benetona" bilo potrebno pet godina da se te kompanije dovedu u Srbiju.

"Imam često priliku da razgovaram sa predsednicima velikih italijanskih kompanijama, potencijalnim investorima. Nedavno sam imao vrlo ozbiljan razgovor sa predsednikom borda direktora kompanije 'Danijeli', Đanpjetrom Benedetijem o mogućnosti da ta kompanija u Srbiji izgradi fabriku specijalnih čeličnih proizvoda. Videćemo, to su duži procesi. Ali nadam se da će procesi odlučivanja sada ići brže od kad smo kandidat za članstvo u EU", naveo je Tadić.

On je izrazio očekivanje da će dobijanjem statusa kandidata Srbija postati primamljivija destinacija za investitore. "Očekuem da će Srbija stupiti u strateško partnerstvo sa svim državama članicama EU, i da će od sada u međunarodnim poslovnim krugovima biti doživljena kao povoljnija destinacija za ulaganja. Status kandidata je važan za našu perspektivu i on menja ukupnu sliku o Srbiji. Status kandidata je garancija sigurnosti za investitore i poruka da je Srbija zemlja koja poštuje evropske vrednosti i u kojoj političari ispunjavaju datu reč", rekao je Tadić.

Predsednik je ocenio da je moguće da Srbija do kraja godine dobije
datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u EU, čime će proces evrointegracija postati nepovratan.

"To će biti suštinsko postignuće jer će evropski put Srbije tada biti na tački sa koje niko neće moći da ga ugrozi. Moramo dosta da radimo kako bi Srbija nastavila da sprovodi reforme i bila poželjan partner svima u regionu i Evropi", poručio je Tadić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:57
Ako su ovo prijatelji..ko su nam neprijatelji??! Boze dragi...iz Aviana su poletali avioni zlocinacke alijanse da bacaju uranijum na nasu decu i nas..!!!!
Četvrtak 08.03.2012. 14:11
tadicu kugo
Četvrtak 08.03.2012. 14:21
..Tadić se uhvatio Italije kao da su oni u boljem položaju od nas..pa oni su na ivici bankrota kao Grčka..a i nas će da oteraju tamo..dali su im milione evra za taj 500l..pa mogli su sa tim parama da usreće 20000 ljudi i da im daju bespovratna sredstva za sopstveni biznis..ali doći će i to uskoro..naravno kad se promeni vlast..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online