Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 29.02.2012.
09:52
Press A

Zdravstvene knjižice biće samo papiri bez vrednosti

Ukoliko se nešto iz korena ne promeni u funkcionisanju zdravstvenog sistema, za najdalje dve godine plaćaćemo svaki odlazak kod lekara, lekove, preglede i bolničke tretmane, saznaju beogradski mediji.

Problemi sa overavanjem knjižica kragujevačkih oružara samo su ogolili probleme koji zdravstveni sistem godinama muče i doveli su ga na samu ivicu pucanja. A ako se tako nastavi, državni zdravstveni sistem neće ni postojati. Plaćaće se sve. Ko ne bude imao novca - neka mu je bog u pomoći, navodi ''Pres''.

Foto: Ilustracija


Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže za beogradski list da izbegavanje uplate doprinosa ima dalekosežne posledice kako na zdravstveni sistem u celini tako i na zdravstveno stanje pacijenata.

- Ako se ne uplaćuju doprinosi, ne mogu se kupiti sredstva za lečenje, a samim tim ni obezbediti neophodna zdravstvena zaštita pacijentima. Iz tog razloga ključno je da poslodavci počnu sa uplatom doprinosa - upozorava on i napominje da se sistema koji posluje u vrlo teškim uslovima i u kojem svakodnevno nedostaje novac za obezbeđivanje osnovnih potreba obolelih ne može očekivati da funkcioniše kao u drugim zemljama jer se obaveze prema fondu za zdravstvo ne ispunjavaju.

Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kojem se duguju 84 milijarde dinara na ime doprinosa, objašnjava da smo u zdravstvu godinama trošili više nego što je uplaćivano.


- Ako se nastavi praksa prinudnog overavanja knjižica radnicima kojima poslodavac ne uplaćuje doprinose, kao sada u Kragujevcu, jednog dana ćemo svi imati overene zdravstvene legitimacije, ali uzalud, jer ćemo lekove morati da kupujemo. Te knjižice neće nam značiti baš ništa, biće bezvredni papir, plaćaćemo sve, bukvalno svaki lek - kaže Vuksanović za ''Pres''.
 

On podseća da fond nije banka koja ima gomilu novca.


- Onoliko koliko mi skupimo svakog meseca, toliko isplatimo za plate, lekove, sanitetski materijal, energente... To, naravno, nije dovoljno, pa su neke zdravstvene ustanove već napravile ogromne dugove koji se mere milijardama.

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radivoje Čolović ocenjuje da će poslodavci koji ne uplaćuju doprinose biti krivci kada ustanove koje su od suštinskog značaja za lečenje ne budu imale od čega da se finansiraju.


- Zdravstveni sistem ne može da funkcioniše bez kapitala. Lekovi se kupuju, sanitetski materijal takođe, bolnice kupuju hranu, materijal za operacije... Uplatu doprinosa izgleda niti ko kontroliše, niti sankcioniše. Sve se rešava od slučaja do slučaja. Kad se neko pobuni, počne štrajk glađu, okupira instituciju i digne prašinu, onda mu se overi knjižica, pa opet Jovo nanovo. Nepoštovanje zakona postalo je praksa - objasnio je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 10:09
Па и сада здравствену књижицу када имаш све плаћаш.Већина лекова се плаћа јер нису на рецепт а не плаћају се само они који имају веома малу цену,код доктора специјалисте чека се по 3 месеца тако да све губи смисао
Sreda 29.02.2012. 10:12
Možda je ovo sve deo jednog "višeg" plana prirodne selekcije, ko je siromašan, a bolesta, može da putuje.
Sreda 29.02.2012. 10:36
Zemlja koja nema besplatno zdravstvo,skolstvo i socijalni program za sve ugrozene nije normalna zemlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online