Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.02.2012.
12:19
A

Zločincu kazna od 2.000 evra

Esmin Hamza, Albanac koji je bio osumnjičen za podmetanje požara i podstrekivanja na mržnju, nered i netoleranciju prema srpskoj etničkoj grupi na Kosovu tokom martovskog nasilja 2004. godine, osuđen je u sredu uslovno na dve godine zatvora odlukom mešovitog sudskog veća Okružnog suda u Prizrenu.

SPALJENA SVETINJA: Ostaci crkve Svetog Đorđa u Prizrenu
 

Sudije, kojima je predsedavao sudija iz Euleksa, naložili su Hamzi da plati 2.000 evra, mada ga je optužnica teretila za podstrekivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netolerancije, izazivanje opšte opasnosti okupljanjem većeg broja ljudi i stvaranje velike materijalne štete.

Dug spisak zlodela


- Tužan je i dugačak spisak zločina koji su ostali nekažnjeni. Od onog u Lipljanu, do Goražda i ubistva dece koja su se kupala. U svakodnevnom smo kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu i stalno im ukazujemo na ovaj apsurd i instistiramo da pravda bude jednaka i kad je reč o srpskim žrtvama - kaže Zvonko Stević.


Poginuli kod Podujeva


U napadu na autobuse sa Srbima kod Podujeva poginuli su otac, majka i dvogodišnji sin - Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Mirjana Dragović, Sunčica Pejačić, Tihomir Stojković, bračni par Tokić, Dragan Vukotić, vozač autobusa, Nenad Stojanović, Milinko Kragović i Lazar Milkić.

On se teretio da je 18. marta 2004. godine podmetnuo požar i javno širio mržnju, nered i netoleranciju prema srpskoj etničkoj grupi koja živi na Kosovu, a dan kasnije je zapalio vozila Unmika. Optužnica protiv njega je podignuta 21. marta 2006. godine, a Hamza posle ove presude nema prava na žalbu jer je postigao dogovor sa Tužilaštvom o priznanju krivice.
 

Ova presuda doneta je samo dan pre nego što Srbi obeležavaju 11. godinu od ubistva 11 i ranjavanje 40 Srba u autobusu Niš ekspresa kod Podujeva.

Da podsetimo, ispod puta u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, postavljen je eksploziv koji je aktiviran kada je tuda prošla kolona od šest autobusa sa Srbima koji su išli ka Prištini.

Za ovaj zločin prvobitno je uhapšen i osuđen na 40 godina zatvora Albanac Fljorim Ejupi, ali je odlukom takođe mešovitog sudskog veća on je 13. marta 2009. godine pušten na slobodu zbog "nedostatka dokaza".

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević kaže za "Vesti" da oba ova događaja na nedvosmislen način govori o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice kad je reč o procesuiranju ratnih zločina.

- Presuda suda u Prištini najblaže se može oceniti kao smešna i drska. Međunarodna zajednica je još jednom pokazala da je suštinski ne zanima da otkrije ijednog ubicu Srba na Kosovu, pa je tako i moguće da se posle pogroma 2004. godine niko ne nađe na optuženičkoj klupi, a Lipljan, Obilić i Kosovo Polje su uz prisustvo snaga međunarodne zajednice etnički očišćeni - kaže Stević.

Prema njegovim rečima, dvostruki standardi međunarodne zajednice se vide i u činjenici da većina zločina počinjenih od 1999. godine nisu razjašnjeni.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2012. 12:49
Trebali ste mu platiti i odstetu jos....SRAMOTA ZA EVROPSKO SUDSTVO!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online