Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.02.2012.
12:01 >> 15:44h
J. L. Petković - Vesti A

Preživela u naručju mrtve majke

Smrt devetočlane porodice Reka zavio je u crno selo Restelica na Gori u opštini Dragaš na Kosmetu. Snežna lavina u subotu pre podne za zemljom je sravnila sedam kuća. Braća Fehim i Redžip Reka i članovi njihovih porodica izgubili su živote. Jedina preživela je petogodišnja Amsera, oporavlja se u bolnici u Prizrenu, dok se za jedanaestim članom porodice još traga.

Spasioci traže zatrpani meštane

Stanovnici Gore zanemeli su od bola i tuge. Nakon tragedije koja ih je zadesila, juče su se borili s nevremenom, ne bi li na lokalnom groblju razgrnuli visoke snežne namete i lopatama i ašovima iskopali devet raka za ispraćaj najmilijih. Novi snežni talas u noći između nedelje i ponedeljka zatvorio je gotovo sve lokalne puteve. Goranci su se satima probijali kroz sneg kako bi stigli na sahranu i odali počast porodici Reka.

- Svi osećamo bol i tugu. Strašno je šta nam se dogodilo - kaže Uzair Hamza, urednik "Gorapresa".

Nezapamćena nesreća: Spasioci odnose žrtvu lavine

Na Kosovu je juče proglašen dan žalosti, a selo Restalica obišli su Hašim Tači i Agim Čeku, šef Bezbednosnih snaga Kosova, čiji pripadnici zajedno s Kforom, lokalnom policijom i dalje tragaju za preostalim članom Reka.

Potraga, koja je nakratko prekinuta u nedelju uveče, jer je procenjeno da postoji opasnost od nove lavine, proširena je jer se sumnja da se dvadesetogodšnji mladić ne nalazi pod ruševinama, već da ga je snažna lavina odnela 500 - 600 metara dalje. Posle 48 sati, sve su manje nade da će ga živog pronaći.

I dalje se broje žrtve nesreće

Nesreća se dogodila u subotu ujutru kada je temperatura sa višenedeljnih minusa poplela na nulu, a sa padina Šare poletele tone snega pravo na selo. Snežni talas visok deset i širok blizu 500 metara, zatrpao je 12 kuća u Restelici, od kojih su dve bile nastanjene.

Meštani pričaju da je porodicu Reka nesreća zadesila dok su u subotu ujutru sedeli za doručkom, da su malu Amseru Reku pod ruševima kuće našli u naručju majke Gavre. Tužno se prepričava i da je njen tata Adbulah tog dana trebalo da putuje za Italiju gde je bio na privremenom radu.

Jedina preživela: Amsera Reka

Lavina koja je kuću srušila kao kulu od karata, uzela je živote i Amserinog desetogodišnjeg brata, dede, babe i još nekoliko rođaka.


- Ujutru su doručkovali, sedeli pili kafu, i zamislite šta se desilo. Zamislite tu silinu koja je udarila u kuću. Priča se da je majka bila pored nje, i da ju je smirivala, a da je mala počela da plače, kada je majka preminula. Tako su je spasioci čuli i pronašli - pričaju meštani.


Osim promrzlina ruku, srećom nema većih fizičkih povreda.
- Mama me je sakrila u naručju i tako sam preživela - ispričala je rođacima Amsera. Oni koji su je obišli kažu da je malena Amsera još nije svasna šta se dogodilo, da se igra sa lutkom.

Dva miliona dinara pomoći

 

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uputilo izjavu saučešća i hitnu pomoć od dva miliona dinara (nešto više od 18.000 evra) porodicama nastradalih od lavine koja je pogodila selo Restelica kod Dragaša. "Novčani iznos je samo najhitniji deo pomoći koje će ministarstvo da kontinuirano pruža porodicama nastradalih i meštanima Restelice", saopšteno je iz ministartsva.

 

Vlasnici kuća u dijaspori

 

Pod tonama snega: Selo Restelica na Gori

Meštani pričaju da su se na Gori i ranije došavale lavine, ali ni najstariji Goranci ne pamte da se ikada desila ovakva tragedija. U trenutku nesreće u deset kuća nije bilo nikoga, pošto se većina njihovih žitelja nalazi na radu u Italiji i Švajcarskoj.

 

Udruženje "Kulturni centar Restelica" sa sedištem u Monteroni (Siena, Italija) pokrenulo akciju prikupljanja pomoći porodicama nastradalih usled snežne lavine u Restelici kod Dragaša. Svi zainteresovani se mogu obratiti lično u sedištu Udruženja.

 

Saučešće Tadića, pomoć Srbije

 

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća porodici Reka iz sela Restelica kod Dragaša na Kosovu i Metohiji zbog tragedije u kojoj je život izgubilo deset članova te porodice.

 

"Primite izraze mog najdubljeg saučešća. Najiskrenije saosećam u vašem bolu", navodi se u telegramu Tadića, koji je porodici uručio ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

 

Po nalogu predsednika Srbije Borisa Tadića, Narodna kancelarija predsednika Republike pomagaće Asmiru Reku.

 

Narodna kancelarija će devojčicu Asmiru stipendirati do njene 18 godine, rečeno je sinoć  u Tadićevom kabinetu.

 

Zatvoreni putevi

 

Novi snežni talas zahvatio je celo područje Kosova i Metohije, zbog čega je većina puteva zatvorena za saobraćaj. Zbog snega koji od prekjuče pada, od su ponovo zameteni putevi u centralnom delu Kosova u opštinama Priština, Kosovo Polje, Obilić i Podujevo.


Srpska sela u ovom delu Kosova potpuno su odsečena, kao i u opštinama Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Lipljan, Peć, Istok i Klina.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 12:10
uzasna tragedija..Sucesce porodici REKA.
Utorak 14.02.2012. 13:01
Жалосно што оваква вест пролази као нешто што је далеко и што није део нас... а цела породица завијена у црно. :-( Ужас. Не знам шта се чека, све заставе на пола копља. :-(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online