Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
08:27
Blic A

Propao u led dok je zavejanima nosio lekove

Radojku Boranijaševiću (45), brodaru preduzeća "Rezervat Uvac", humanost umalo nije došla glave. U pokušaju da brodićem "Uvac" dopremi lekove meštanima zavejanim na obali Zlatarskog jezera on je na minus 20 stepeni upao kroz led u hladnu jezersku vodu.

Ledom okovano Zlatarsko jezero odseklo meštane od sveta

Samo zahvaljujući prisebnosti njegovog saputnika Miša Drulovića (62), brzom intervencijom rendžera rezervata i spletu srećnih okolnosti, drama u kanjonu Uvca je posle petočasove neizvesnosti srećno okončana.

Brodić "Uvac" na kome su Radojko Boranijašević i Mišo Drulović (62) bili jedini putnici u nedelju se u mestu zvanom Đokića livade, na oko dva kilometra od Kokinog Broda, nasukao na sante leda, ostao bez kormila i zarobljen na sredini Zlatarskog jezera.

Pri pokušaju da sa ivice broda veslima razbije sante i kroz dvadesetak centimetara debeo led prokrči prolaz ka zaseoku Krivodo u Amzićima gde su bolesni meštani čekali neophodne lekove, Boranijašević je završio u hladnoj jezerskoj vodi.

"I pored toga što mu je pretila sigurna smrt, uspeo je da sačuva prisebnost i da mi pri poslednjem izranjanju na površinu kaže da mu bacim sajlu za sidrenje. Nekako sam ga privukao do pramca i pomogao mu da se nakon više pokušaja popne na brod. Na svu sreću, u kabini broda je bilo toplo. Brzo sam mu skinuo odeću, umotao ga u kese, novine, jaknu i džemper i pozvao pomoć", kaže Mišo Drulović.

Pošto je pre šest decenija formirano Zlatarsko jezero, za meštane četiri sela na njegovoj obali brodić "Uvac" i skela u vlasništvu "Limskih HE" i "Rezervata Uvac" najkraća su veza sa magistralom ka moru i centrom opštine.

Zbog leda koji je okovao jezero, a sneg zavejao staze kroz planinske vrleti, meštani ovih sela su potpuno odsečeni od sveta, a hrana i lekovi do zavejanih domaćinstava stižu samo zahvaljujući požrtvovanju zaposlenih u "Rezervatu Uvac".

"Na svu sreću na brodu je bio i Mišo Drulović, čijem smo ocu Milanu (85) i majci Miroslavi (75) poneli lekove, i što me brod koji je svo vreme radio na leru nije bacio dublje pod led. Kada sam iz Kokinog Broda krenuo na put, nisam razmišljao o mogućoj opasnosti, već kako da do bolesnih dopremim pomoć. Već danima ja i moje kolege brodićem i čamcima lomimo led kako bi smo osposobili bar deo plovnog puta do domaćinstava zarobljenih u smetovima na obali jezera", kaže Radojko Boranijašević.

Dok su Boranijašević i Drulović mokri i promrzli čekali u kabini brodića "Uvac", rendžeri rezervata su u Kokinom Brodu vodili pravu bitku sa vremenom. Tek pošto je rendžer Goran Bjelanović uspeo da se puzeći pedesetak metara preko leda domogne zarobljenog glisera rezervata i iz njegove kabine uzme motor, petočlana ekipe "Rezervata Uvac" uspela je da pokrene čamac jednog od meštana i krene na put pun neizvesnosti.

"Gotovo tri sata smo se probijali do brodića i nazad kroz led koji se u međuvremenu formirao duž plovnog puta. Sreća je da nam se u povratku nije desila havarija, jer nam pri ovako niskoj temperaturi veravatno ne bi bilo spasa", kaže Nebojša Popović, kordinator rendžerske službe "Rezervata Uvac".

Sreda 08.02.2012. 14:31
Dobro je da je ziv,...svaka vam cast na akciji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online