Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.02.2012.
12:19
Vestionline A

Poverenik zabranio obradu podataka za Bus plus

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti privremeno je zabranio društvu za marketing i usluge "Apeks solušn tehnolodži" (Apex Solution Technology) obradu podataka o ličnosti u sistemu "Bus plus", saopštila je danas Služba poverenika.

Poverenik Rodoljub Šabić privremeno je zabranio obradu podataka konkretno serijskog i alias broja personalizovanih SMART kartica u okviru sistema za naplatu karata i upravljanje u javnom prevozu u Beogradu, takozvani "Bus plus" sistem.

Šabić je izjavio da su još u postupku prethodne provere izvođači projekta "Bus plus" bili upozoreni na sve obaveze koje proizlaze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na to da će Poverenik u slučaju da zakon ne bude poštovan zabraniti obradu podataka.

Mora se garantovati privatnost lica: Rodoljub Šabić

Upozorenje se, kako je naveo, pre svega odnosilo na neophodnost isključivanja mogućnosti "uparivanja" podataka iz dva centra, jednog u kome se vode podaci o pretplatniku i drugog u kome se vode podaci o saobraćaju.

"Mora se, dakle, garantovati privatnost lica koja pretplatne karte koriste i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, odnosno utvrđivanja vremena putanje kretanja građana na osnovu parametara koji bi bili isti u obe baze podataka", istakao je Šabić.

Neposredno pred početak funkcionisanja "Bus plus" sistema ovlašćena lica Poverenika su u ponovljenom postupku nadzora konstatovala da po Upozorenju nije postupljeno u potpunosti, zbog čega je i doneto rešenje o privremenoj zabrani obrade određenih podataka.

"Razloge zabrane ne treba dramatizovati ali ni potcenjivati. Dobro je što sistem 'Bus plus' funkcioniše na način koji isključuje mogućnost praćenja bilo koga u realnom vremenu. Isključena je i mogućnost naknadnog rekonstruisanja putanje kretanja korisnika usluga", naveo je Šabić.

On je istakao da je, međutim, ostala mogućnost da se naknadnim lociranjem vremena i vozila koje je korišćeno zadire u privatnost odnosno vrši obrada podataka o ličnosti. Pri tome, ni jednim pravnim aktom nije utvrđena svrha te obrade, razlozi zbog kojih se može vršiti, procedura i krug lica kojima su ti podaci dostupni, dužina čuvanja tih podataka i slično.

"Sve dok ti nedostaci postoje, takvu obradu, sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, čini nedopuštenom. O tome da ću doneti rešenje o privremenoj zabrani obrade podataka u jučerašnjem razgovoru obavestio sam gradonačelnika Dragana Đilasa. Mislim da je gradonačelnik u potpunosti razumeo razloge zabrane i da će preduzeti korake da se oni što pre otklone", istakao je Poverenik.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 14:10
Privatna kompanija uzima profit od karata JAVNOG preduzeca,privatni kontrolori za BUS-PLJUS (po dzepu),mogucnost pracenja gradjana, ...sta sa onima koji nemaju BUS-PLUS - duple kontrole za obicne karte,? Kakva igra u nizu za gradjane . Na kraju ce sve propasti ,od povracaja gradjanima uplate nece biti nista,,ko ce zadnji trljati ruke videcemo... Za sad se gradjani voze besplatno sa BUS-PLUS kartama...ko ce pokriti taj manjak prihoda trenutni GSB-u ??!
Sreda 01.02.2012. 14:42
Jednostavno je trebao zabraniti validaciju personalizovanih karti i kraj price.
Sreda 01.02.2012. 20:07
ma kakva bus fljus kartica, ja to necu uzeti pa po cenu da vise placam obicnu kartu a kolko vidim i nema neke bitne razlike za nas koji koristimo jedan prevoz
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online