Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.02.2012.
05:52
Alo! A

Zima okovala Srbiju: Vanredno stanje od četvrtka?

Vanredna situacija prouzrokovana nezapamćenim niskim temperaturama i snežnim padavinama mogla bi od četvrtka da se proširi na teritoriju cele Srbije! Meteorolozi od četvrtka najavljuju nove i obilne snežne padavine, a temperatura će se kretati oko minus deset.

Vetar i sneg u kombinaciji "ubiće" Srbiju više nego temperature od -20 stepeni

- S minimalnim temperaturama ispod minus dvadeset biće gotovo, zato što nam nailazi oblačno vreme. Ali, nadolazeća oblačnost će nam doneti mnogo padavina s konstantnim temperaturama oko minus deset stepeni. Od četvrtka nas očekuje mnogo novog snega i snežnih nanosa na teritoriji cele Srbije. Biće još gore nego što je bilo, posebno u jugozapadnim krajevima naše zemlje, gde će novi snežni nanosi formirati sloj do dva metara visine. U Podunavlju i ponegde na planinama se očekuje jak jugoistočni vetar s najjačim udarima, koji će biti i do 20 metara u sekundi - rekao je za “Alo!“ meteorolog Branko Sparavalo iz “Meteosa“.
 

Osnovci bez grejanja na minus 20

Učenicima tri gradske škole u Čačku časovi su skraćeni, a nastava se održava u hladnim učionicama. U vreme kada je u utorak počinjao prvi čas u prvoj smeni, u Čačku je izmereno minus 20 stepeni. Očekuje se da se situacija normalizuje u toku današnjeg dana.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je istakao da će novi sneg, koji se najavljuje, samo otežati situaciju.


- Trenutni prioritet su evakuacije bolesnih ljudi iz svih ugroženih krajeva. Juče smo morali da koristimo i helikopter pri evakuaciji jedne bolesne osobe. Mislim da će nove padavine samo pogoršati stvar. Verovatno će se pojaviti i problem s nestašicom nafte, koja je potrebna za mašine koje raščišćavaju teren od snega - naveo je Marić za “Alo!“ i poručio da se građani za pomoć mogu javljati opštinskim štabovima za vanredne situacije ili najbližoj vatrogasnoj spasilačkoj jedinci na broj 93.


U 14 opština već je na snazi vanredno stanje, a stotine sela su takoreći odsečena od sveta, mnoge škole ne rade, a najugroženija su staračka domaćinstva po obroncima naših planina. Još uvek nije poznato da li će u Srbiji, ako se ovakvo stanje nastavi, biti proglašen stepen katastrofe.

Minus zaledio naftu?!

Sedam autobusa “Autoprevoza“ u Gornjem Milanovcu u utorak nije radilo zbog zaleđene nafte u dovodnim cevima motora, zbog čega đaci i radnici nisu stigli na posao. Otpravnik Milutin Gačić je izjavio ovim povodom da je u ovom gradu u utorak ujutro izmerena temperatura od minus 21 stepen, a autobusi nisu mogli da se pokrenu u Kamenici ispod Maljena i Pranjanima na padinama Suvobora, zatim u rudničkom selu Dragolj i u gružanskom kraju.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 06:15
Nadam se da grese ovi nasi meteorolozi kao i ranije ili smo nadrljali ovako nespremni + sto ce da nas kosta debelo ovo tanko grejanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online