Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 26.01.2012.
17:16
Vestionline A

Tadić: Očekujte promene

Generalni direktor Telekoma Srbije Branko Radujko i direktor grčke kompanije OTE Majkl Camas potpisali su danas dokumente o prenosu 20 odsto akcija sa OTE na Telekom Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je ocenio da je ovo izuzetna odgovornost za menadžment Telekoma i Vladu Srbije.

Danas, više nego ikada, niko ne može da predvidi sa kakvim političkim i ekonomskim iskušenjima ćemo biti suočeni u vrlo kratkom vremenu, rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je pre samo 12 meseci Telekom planirao da proda deo svojih akcija, a da je sada usledio zaokret u kojem je kompanija otkupila akcije. Takve promene se mogu očekivati i u sferi politike, u svim sferama, najavio je Tadić i ukazao da u tom vrlo promenljivom i nepredvidivom svetu, Srbija mora da ima standarde i izlazi pred građane sa tim šta će uraditi i šta neće uraditi.

Očekujemo od Telekoma da izdrži konkurenciju: Boris Tadić


"I imamo ih, od privrede, čelične industrije, poljoprivrede, pa do pregovora vezanih za politički sistem, za članstvo u Evropskoj uniji, pregovora vezanih za Kosovo i Metohiju, jer samo zemlje koje postavljaju principe i u vrlo teškim okolnostima, mogu računati na poštovanje u međunarodnoj zajednici i poštovanju vlastitih građana", rekao je Tadić.


Očekujemo do menadžmenta Telekoma da izdrže konkurenciju, doprinesu tehnološkom razvoju Srbije i građanima obezbede što jeftiniji, brži širokopojasni internet, pristup znanju, jer će samo tako Srbija postati moderna zemlja, rekao je Tadić.


Tadić je rekao da je Grčka bliska i bratska zemlja, koja je investirala u Srbiju kada je bilo najteže, devedesetih godina, a koja sada može da računa na solidarnost Srbije.
Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da svi potpisnici ugovora mogu biti zadovoljni, jer su na dobitku.


U vreme ekonomske krize, OTE dobija keš novac koji će im pomći u ostvarivanju tekućih poslova, rekao je Cvetković i istakao da je Telekom na dobitku, jer je cena, koju je platio za 20 odsto udela, za 45 odsto niža po akciji nego što je Srbija na međunarodnom tenderu tražila za 51 odsto akcija.


Srbija je otkupila preostalih 20 odsto akcija, moći će na berzu da izađe kao otvoreno akcionarsko društvo, a građani će dobiti besplatne akcije, rekao je Cvetković. Radujko je izjavio da kupovina 20 odsto akcija od OTE građane i budžet Srbije neće koštati nijednog dinara, jer je 320 miliona evra obezbeđeno iz kredita banaka, a 60 miliona iz sopstvenih prihoda kompanije.


Prema njegovim rečima, Telekom se zadužio kod 19 poslovnih banaka za 470 miliona evra, kako bi sa dodatnih 150 miliona evra refinansirao postojeći kredit za kupovinu Telekoma Srpska.


Radujko je naglasio da je kredit, na tri godine, odobren bez ikakavih garancija ili hipoteke, što govori o rejtingu Srbije i same telekomunikacione kompanije.
Camas je rekao da OTE sa velikim žaljenjem prodaje svoj udeo u Telekomu, umesto da je nastavio ulaganje u ovu kompaniju, ali je istakao da je ovaj posao dobar za obe strane.


Prema njegovim rečima, ugovor će pomoći OTE da poveća priliv novca, a Telekomu Srbija da bude u javnom vlasništvu.  Kompanija Telekom Srbija osnovana je 1997. godine, a u junu iste godine privatizovano je 49 odsto akcija, 29 odsto je kupila holandska filijala Telekoma Italija i 20 odsto grčka kompanija OTE.


Otkupom akcija od Telekoma Italija 2003. godine, PTT Srbija, kao osnivač Telekoma, postaje vlasnik 80 odsto udela, koji u 2010. godini preuzima Vlada Srbije.

Četvrtak 26.01.2012. 17:38
Pa mi i zivimo i jedva cekamo promene......!!
Četvrtak 26.01.2012. 18:55
Ingerencije predsednika nisu ekonomija...
Četvrtak 26.01.2012. 18:56
Hteli ste vi da prodate odnosno "poklonite" svojim zapadnim gazdama i Telekom, ali je nezadovoljstvo u narodu bilo preveliko, pa ste odustali jer je to znacilo vas krah na vlasti. Inace vi za interese Srba i Srbije ne hajete. A promene, one su neminovne. Robija za vas nema alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online