Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 25.01.2012.
02:21
Danas A

General Diković tuži Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković podneće tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine.

Ljubiša Diković

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da očekuje da će državni organi "adekvatno reagovati" na saopštenje i dosije FHP i da će Diković zaštitu zatražiti na sudu.
 

"Zaista je neprimereno, a u nekim segmentima i monstruozno optužiti generala Dikovića za zločine koje je svojim činjenjem ili nečinjenjem dozvolio sa pozicija na kojima je bio. Pre nego što je general Diković postavljen na dužnost, izvršene su sve provere o njegovom radu u prošlosti, a i provere dosijea Fonda, za koji mogu da kažem da je potpuno lažan", rekao je Šutanovac.

Prema rečima Šutanovca, Diković tokom 1994. i 1995. nije bio na prostoru zapadne Srbije, a 1998. nije bio na prostoru Kosova i Metohije.

Fond za humanitarno pravo objavio je juče da smatra da oficir poput Ljubiše Dikovića, nije dostojan da bude načelnik GŠ Vojske Srbije i pozvao je nadležne organe da predsedniku Srbije predoče činjenice o postupanju nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata, kao i dokaze Haškog tribunala o počinjenim ratnim zločinima u zoni odgovornosti ratnog komandanta Ljubiše Dikovića.
 

"Tokom NATO bombardovanja, ratni zločini koje su vršili pripadnici Vojske i policije su se ponavljali. Iako je imao obavezu da spreči ratne zločine, komandant Diković to nije učinio. Do danas, pripadnici i komandanti jedinica koji su sudelovali u izvršenju ratnih zločina u Ćirezu, Starom Čikatovu, Baksu, Vrbovcu i Glogovcu, gde je u toku četiri nedelje ubijeno najmanje 200 civila, nisu procesuirani", navodi Fond.

Nataša Kandić

Oni dodaju da, osim toga, pomenuti dokazi ukazuju i na bezobzirnu pljačku albanske imovine tokom NATO bombardovanja. Prema njihovim navodima, komandanti i pripadnici vojske i policije, među kojima i Diković, sudelovali su u oduzimanju i prisvajanju albanske imovine u cilju ličnog korišćenja i bogaćenja.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da je ministar Šutanovac "prebrzo delovao" kada je rekao da je izveštaj o Dikoviću lažan, kao i da treba da pogleda fusnote u dokumentu u kojima se navode izvori podataka.

Prema njenim rečima, u izveštaju "nema nijedne rečenice koja je zaključivanje ili pretpostavka, već je reč o činjenicama koje su utvrđene pred Haškim tribunalom ili koje su potvrdili svedoci".

Reagujući na eventualnu tužbu protiv Fonda, ona ističe da je "u Srbiji postalo sve moguće", kao i da se čak zakonima ograničava kritička reč.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 07:30
Pitam se samo sta je zlocin, ako nije ovo sto radi NATO pakt.Doticna "gospodja",ime joj ne zelim pomenuti jer je sinonim odvratnosti", je saucesnik i glasnogovornik planetarnih ratnih zlocinaca.Ovu necistu krv (NVO,MMF i ostale "humanitarce") treba proterati sa ovih prostora. Srbi kao narod nece moci dugo kociti ove globalne i domace zlotvore ako se ne dogodi planetarni otpor zapadnoj tiraniji.Raspleta ce biti vrlo brzo, te je stoga i te kako pametno biti mudar i samoodrziv.Nasa velika nesreca lezi u bludnoj,korumpiranoj i nesavesnoj vladi.
Sreda 25.01.2012. 07:20
Sad joj treba uzeti i poslednju paru!!! Pa sledeci put ce da razmisli i utvrdi prave cinjenice kada iznosi u javnost ,a ne kao do sada fabrikovane, iskrivljene, bez cinjenica i uperene protiv Srbije njenog naroda, voske, drzavnog aparata... Ovakve NVO treba pod hitno po dobijenom pravnom postupku sankcionisati. Drzava zna ko stoji iza svake NVO i ko ih finansira ali zbog nacionalnog interesa to ne objavljuje...
Sreda 25.01.2012. 09:19
postoji li i jedna zemlja ma svijetu da daje više mediskog prostora i slobode največem govnu koje smrdi i zagađuje okolinu kao što to radi govnara kandić.smiluj te se i tu grozotu više ne spominjite .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online