Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2010.
13:29
Vestionline A

Sirotinju raduje i 1.700 dinara

Umesto 1.000 evra besplatnih akcija, koliko je u predizbornoj kampanji svakom pojedinačnom građaninu obećao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, danas je počela isplata 1.700 dinara od do sada prodatih akcija iz Privatizacionog registra. To je dovelo do ogromnih redova ispred pošta u Srbiji. Očigledno da je u opštoj besparici i to dovoljno...

I ministar Dinkić se pre godinu dana prijavio za besplatne akcije

Na račune koje su građani sami prijavili prilikom upisa prava na besplatne akcije javnih preduzeća, a koji se vode kod poslovnih banaka i pošte, danas je uplaćeno po 1.700 dinara od do sada prodatih akcija iz Privatizacionog registra, kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Na Badnji dan je prema rečima direktora Agencije za privatizaciju, građanima na poseban nenovčani-vlasnički račun biti preneto i po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti od 2.500 dinara. Građani će moći da dobiju potvrdu u pošti da poseduju akcije, ali te akcije neće moći da budu odmah unovčene na berzi.


S obzirom na to da je NIS zatvoreno akcionarsko društvo, onog trenutka kad ta kompanija donese odluku o izlasku na berzu, akcijama će moći da se trguje, a Cvetković je preporučio građanima da to i sačekaju.


Direktor Agencije za privatizaciju je sugerisao građanima da ne prodaju akcije NIS-a sklapanjem kupoprodajnog ugovora, već da sačekaju da se to preduzeće pojavi na berzi i da se formira tržišna cena, za koju veruje da će biti veća od nominalne cene akcije NIS-a.

Građanima koji nigde nemaju tekući račun biće otvoren besplatni tekući račun u Poštanskoj štedionici, a novac mogu da podignu u filijalama pošte uz ličnu kartu.

Dinamika podele akcija:

akcije NIS-a - 2010.
akcije Telekoma - 2010.
akcije Aerodroma "Nikola Tesla" - 2010.
akcije iz Akcionarskog fonda - 2010.
akcije EPS-a - 2011.

 

Ovakav obrt događaja, od najavljenjih 1.000 evra do 1.700 dinara (ili nešto manje od 20 evra), ekonomski stručnjak Kostadin Pušara ocenjuje kao "bruku za čitavu srpsku Vladu".


Od obećanih 1.000 evra, što je srpskoj Vladi poslužilo kao predizborni marketing, ova tragikomična priča je doživela tužan epilog za građane Srbije. Vlada je odlučila da na Badnji dan podeli po 1.700 dinara, što je ruganje čitavoj naciji, kaže Pušara.


"Pored ovakvih političara, bez reči i morala, srpski narod nema mnogo čemu da se nada. Jer kada od obećanih 1.000 evra, akcije padnu na 1.700 dinara, narodu preostaje da samo gleda u nebo", rekao je Pušara.

Prema njegovim rečima, u pitanju nije samo "cinizam Dinkićevog obećanja, nego cele Vlade".


"Bilo bi poštenije da je Vlada izašla u javnost sa priznanjem o olako datom obećanju, ali ne! Oni sa cinizmom dele građanima po 1.700 dinara, koje ni korisnicima socijalnih primanja neće mnogo pomoći", smatra sagovornik "Vesti".


Ekonomista Danijel Cvjetićanin slaže se sa ovakvom ocenom i dodaje da je priča o 1.000 evra - "klasična izborna prevara".


"Samim tim što je gospodin Dinkić pred izbore viknuo "dobićete po 1.000 evra" bilo je jasno da je reč o klasičnoj izbornoj prevari. Takva obećanja bi trebalo zakonom zabraniti, jer ovakve obmane prave od Srbije takozvanu banana državu, što mi zapravo već i jesmo", smatra Cvjetićanin.


Prema njegovim rečima, reč je o još jednoj parodiji koju su izveli političari na vlasti, ali dodaje da je ovo izrugivanje narodu tek sitnica u odnosu na ono šta su političari učinili ranijom privatizacijom. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online