Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.01.2012.
13:03
Z. Marjanović - Vesti A

Bože, pogledaj seljake!

Sudeći prema medijima, stiče se utisak da je Nova godina u Srbiji dočekana samo na gradskim trgovima i kafanama, na mostovima i skijalištima. Nova godina je stigla i u sela, istina, opustela, u kojima je sve manje onih koji imaju kome da poželele sreću u nastupajućoj godini. Njima je i u novogodišnjoj noći, kao i svakog drugog dana u godini, samoća jedini sagovornik.

Milinko starčević, seljak sa Suvobora
 

Jedan od njih je i Milinko Starčević (63), koji živi godinama sam u kući nasleđenoj od predaka u zabačenom selu na planini Suvobor. Mogao je biti iz bilo kog sela sa Jastrepca, Pasjače, Stare planine, Tare, Ovčara...

Nekada nije bilo tako?
- Bilo je bolje jer su sela bila živa, bilo je naroda, mladeži. Novogodišnja slavlja su se organizovala u seoskim domovima. Sada je sve to prošlost, sela su opustela, u kućama su ostali samo starci kojima nije ni do života, a kamoli do Nove godine. U zaseoku gde živim u prošloj godini smo imali sedam sahrana, a već nekoliko godina nismo imali nijedno krštenje.
 

Obrali bostan

- Seljak se boji suše i grada, ali se najviše plaši političara i države. Jer, iza suše i grada nešto i ostane, ali kad se na grbaču navale političari i država, onda je seljak obrao zelen bostan. Država ništa ne preduzima da seljaku olakša život i da oporavi opustela sela od kojih je oduvek zavisio opstanak Srbije - podseća Starčević.

Nije valjda sve tako crno?
- Crnje ne može biti. U mom komšiluku su ostale udovica Rada, dve Radmile, Živodarka, udovac Milinko, Živka već nekoliko godina neguje supruga Dobrivoja. Svi su oni stariji od 75 godina, a ostale kuće već godinama su zatvorene. I ja trošim sedmu deceniju života, nije mi do Nove godine, ali valja je dočekati, tek da ne budemo mimo sveta.

Ovoj godini ne raduju se previše, ni kod nas ni u svetu?
- Nemam ni ja mnogo razloga da joj se radujem. Predveče namirim stoku i živinu, donesem malo više drva i spakujem pored šporeta računajući da ću duže sedeti, nasečem malo suvog mesa i slanine, zurim u televizor na kojem u ovom našem selu ima samo dva programa, pred ponoć skuvam dve-tri čaše vruće rakije i poželim sebi bolju i berićetniju godinu. U ponoć izađem i obiđem ovce jer se dešavalo da baš u novogodišnjoj noći vukovi dođu u tor.

Znači, jedna od želja seljaka jeste da mu u tor ne upadnu vukovi?
- Ma, ni slučajno! Vukovi i ostale štetočine iz prirode su nam najmanji problem, a i kada se tako nešto desi, strada jedna-dve ovce i to seljak može da podnese. Želje seljaka su da ih bog već jednom pogleda i da im pomogne, ako mu dozvole političari i ako i on nije privatizovan jer su ovi na vlasti privatizovali sve što je moglo, i upropastili, kao što su upropastili i srpsko selo u kojem je sve manje života.

Četvrtak 05.01.2012. 17:30
Blam bi me bio da se bavim politikom i na ovaj nacin da zaboravim svoju zemlju!!! Sramota!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online