Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 04.01.2012.
15:21
Srna A

SPC upozorila na lažnu "australijsku eparhiju"

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve upozorila je da se na internetu pojavilo saopštenje za javnost novoosnovane organizacije pod nazivom "Eparhija za Australiju i Novi Zeland Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve" u kojem se na račun SPC iznosi niz "flagrantnih neistina i laži".

Foto: Ilustracija

SPC je saopštila da ta nevladina organizacija nije pravoslavna crkva, niti je u ikakvoj vezi sa bilo kojom priznatom pravoslavnom crkvom u svetu.

"Ova grupa aktivista nevladine organizacije, koja se potpisuje kao nekakva srpska slobodna crkva i eparhija, deo je grčke grupe tzv. `Istinska pravoslavna crkva Grčke`, odnosno njene otcepljene frakcije tzv. `Kiprijanovaca`, koja je nastala iz raskola tzv. Sinoda `Kalistovaca` 1984. godine", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se dodaje da se "njima zatim pridružila i jedna ruska sekta, osnovana 2002. godine - `Ruska istinska pravoslavna crkva', koja se nedavno proslavila skandaloznim pokušajem `kanonizacije` Mitropolita Germogena, tobožnjeg prvojerarha ustaške tvorevine tzv. `Hrvatske pravoslavne crkve`".

SPC je navela da je Jovica Nikić, negdašnji iguman Sofronije (Nikić), koji se u saopštenju sa navodnog "Svesrpskog svetosavskog crkveno-narodnog sabora Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve", spominje kao "administrator Eparhije", raščinjen i razmonašen 2009. godine, kada je napustio monaštvo, pogazio monaški zavet i pobegao iz manastira Glogovac, u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj na Filipine.

"Ti i takvi `čuvari i branitelji istine`, u takvom broju, pokušavaju sada krijući se iza praznih floskula, beživotnih prideva i navodnih veza sa organizacijom bivšeg vladike Artemija, da se predstave kao nekakva Crkva; ni manje ni više nego kao Srpska i Pravoslavna, no svakako slobodna", navedeno je u saopštenju Mitropolije australijsko-novozelandske.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 15:40
Тварно би требало Неко да испита шта је све лажно у Српској Правослваној Цркви! Досадили су више и Богу и народу са својим аферама и сл. па се прост човек запита верују ли многи међу Епископима у Бога или не? Много тога је очигледно труло не само у држави но и у Цркви данској (данашњој да не буде забуне). Превише прашине бацају Народу и они у очи тако да многе ствари пролазе испод жита. Према потреби сипају се оптужбе свих против сваког, а валидних пресуда нема па нема. Пре свега мислим на оптужбе око финансијских малверзација пред државним, бар по имену, судовима. Стиче се утисак да ЕУфорија кроји капу и међу Епископима па ко се у то не уклапа оде главчке из СПЦ без обзира на чин и године!
Sreda 04.01.2012. 15:53
Ekumenisti u SPC se mnogo trude za uniju sa papigom...nesto su ustavili halabuku oko papinog dolaska u Nis 2013.g. verovatno cekaju da se "bura" malo stisa. Svi SRBi koji nisu za uniju sa papigom u Rimu, oznacavaju se kojekakvim sektasima.... Samo jeprava i "istinska" SPS ona u Au gde se Mirko Dobrijevic pojaqvljuje na freskama kao "svetitelj" jer je donio novi crkveni ustav,kojim su sve pravoslavne crkve u Au u njegovom vlasnistvu...Sinod SPC mogao bi nas vernike da postedi ovakvih dezinformacija bar uoci VELIKI PRAZNIKA. Zasto je problem, ako neko smatra Vladiku Artemija casnim i postenim??? Gospod nas Isus Hrist nam je dao slobodu i sami sebi da odaberemo put kojim cemo ici..
Sreda 04.01.2012. 17:07
Za ove navedene likove ne bih mogao da se izjasnim niti o njihovom liku, niti delu, ali zato sto se pak tice Vladike Artemija to je vec diskutabilno. Jedino je sigurno, a to je da smeta podobnom patrijarhu i njemu slicnim ekumenistima koji bi rado da ljube ruku papi i pozivaju ga u posetu u Srbiju. Iste te koji su Stepinca hrvatskog krvnika problasili za "blazenog"?! I koji vekovima zagovaraju ili pokatolicenje ili istrebljenje Srba. Takva vlada, takav patrijarh a svi ostali su "nemodobni" koako su ih oznacavale njihove americke gazde koji su odlucivali o izboru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online