Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 30.12.2011.
19:11
Blic A

Direktor JAT-a kupio 572 telefona za 1.000 evra po komadu

"Jat ervejz" je u 2010. godini bacio 450.000 evra na kupovinu fiksnih IP telefona. Bivši direktor te kompanije Srđan Radovanović odobrio je nabavku 572 IP telefona od telekomunikacione kompanije SITA za 50.176.000 dinara, iako je njihova procenjena vrednost na 33 miliona, govori izveštaj Državne revizorske institucije. Kao da to nije dovoljno, zbog neplaćanja na vreme kompanija SITA je početkom godine ispostavila račun uvećan za devet miliona dinara, pa ispada da je jedan telefon "Jat" platio više od 1.000 evra.

Ionako preplaćeni telefoni poskupeli pošto nisu plaćeni na vreme

Radovanović je formirao komisiju koja je trebalo da sprovede javnu nabavku, što nikada nije učinjeno, pritom zaobišavši pravnu i finansijsku službu, govori izveštaj DRI. Da sve bude gore, zaposleni sumnjaju da je baš svih 570 telefona isporučeno "Jatu".

"Telefoni su preplaćeni, a direktor je prilikom nabavke mimoišao pravnu i finansijsku službu, što je bilo obavezno po propisanom pravilniku o finansijskom poslovanju. Ugovor je u 'Jatu' viđen tek kada ga je SITA dostavila zajedno sa fakturom, a tada je već bilo kasno za ispravke", navodi izvor "Blica" blizak MUP-u i navodi da je istraga u toku.

Pored brojnih nepravilnosti u poslovanju, koje je DRI utvridla za 2010. godinu kada je nacionalna avio-kompanija u pitanju, nabavka telefona i centrala je samo još jedna u nizu. Prema nalazu revizora, "Jat" je početkom 2010. godine otpočeo otvoreni postupak nabavke 572 IP komada telefona. Kako se dodaje inicijator ove nabavke bio je tadašnji izvršni direktor Direkcije informacione i komunikacione tehnologije u "Jat ervejzu", a odobrio generalni direktor Radovanović, koji je ujedno i formirao Komisiju za sprovođenje nabavke.

"Revizorima nije poznato zbog čega Komisija nije sprovela javnu nabavku", ističe se u revizorskom izveštaju. Revizori dalje objašnjavaju da je SITA, multinacionalna kompanija koja se bavi telekomunikacijama i to samo za potrebe avio-saobraćaja, 21. 2. 2011. godine obavestila v.d. generalnog direktora "Jata" da dug po računu za IP telefone iznosi 59.208.000 dinara i to pod pretnjom prinudne naplate. Ove obaveze nastale su po aneksu ugovora od 25. 10. 2010. godine koji je potpisao tadašnji generalni direktor kompanije, neposredno pred svoju smenu. Ono što je zanimljivo jeste to što je, prema izveštaju revizora, direktor Direkcije informacione i komunikacione tehnologije, "nekoliko dana pre smene, potpisao protokol kojim se konstatuje da je SITA uspešno izvršila obaveze i u potpunosti ispunila sve zahteve u skladu sa navedenim aneksom ugovora, odnosno da je isporučena i instalirana oprema (IP telefoni)". Ona to zapravo nije učinila, jer oprema nije tada bila instalirana. Međutim, SITA je ovo umela da iskoristi i ubrzo zatim je dostavila fakturu "Jatu", kao da je regularno obavila svoj deo ugovora.

Kako potvrđuje naš izvor, na dokumentaciji nije bilo pečata "Jata", a i revizor potkrepljuje priču navodima da je direktor Direkcije 20. 12. 2010. godine potpisao ispravu kojom se zadužuje magacin za deo navedene opreme.

"U postupku revizije utvrđeno je da IP telefoni nisu zaprimljeni i instalirani, kako je navedeno u dokumentima i ispravama koje je sačinio i potpisao direktor Direkcije informacione i komunikacione tehnologije", navodi se u izveštaju revizora i dodaje da je aneks ugovora, vredan 50.176.000 dinara, zaključen bez sprovedenog postupka javne nabavke. Iako ovo navodi na zaključak da telefoni nikada nisu stigli u firmu, zaposleni u nacionalnoj avio-kompaniji kažu da su dobili nove telefone, ali da nisu sigurni da su isporučeni svi koji su nabavljeni.

"U kompaniji kruži priča da su oni plaćeni mnogo više nego što bi trebalo, ali oni su stigli i umreženi su, mada mislimo da nisu baš svi isporučeni", kaže jedan od zaposlenih u "Jatu".

Srđan Radovanović juče nije bio dostupan za razgovor.

Petak 30.12.2011. 20:12
aj sad pravo u corku na jedno 15 godina + za onih 9 miliona za penale mi da te sutnemo svi po jednom u dupe! Mamu li ti hostaplersku, ip telefon od 1000 evra a moj kosta 3 evra, nije ni cudo sto ste dotakli dno dna,more vi ste probili dno i dalje busite!
Petak 30.12.2011. 20:35
lopine kradu i ugradjuju se gde stignu ! potamaniti stetocine !
Petak 30.12.2011. 21:19
Sve lopov do lopova. E moja drzavo gde si krenula. I dokle ces vise da trpis ovo.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online