Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 30.12.2011.
14:40
Beta A

Tadić: Srećna Nova godina i izdržite

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas građanima novu 2012. godinu i pozvao ih da izdrže uprkos teškoćama sa kojima se dugo suočavaju.

Svaka kriza prođe, pa će proći i ova, poručio predsednik Srbije

"Biće teško, ali nijedna kriza, koliko god velika bila, nije večno trajala, i ova će proći. Samo sa optimizmom, dobrom energijom, jasnim idejama i planom da koračamo kao da, što kaže Duško Radović, svojim koracima obrćemo zemlju oko svoje ose. Uveren sam da možemo rešiti probleme koji su stvarno istorijski", rekao je Tadić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Tadić je ocenio da će sledeća godina biti teška, ali da, uz povoljan rasplet ekonomske situacije u vodećim zemljama sveta, može očekivati poboljšanje i u Srbiji.
 

Kao glavne teme u narednom periodu Tadić je naveo ekonomiju i povećanje zaposlenosti.

"Iz ekonomije proističe potencijal da se svako političko pitanje i svaki nacionalni interes brani", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je nezaposlenost u Srbiji veoma visoka i da iznosi 22 odsto, kao i da plate nisu dovoljne, ali da nisu ni najniže u regionu. Prema njegovim rečima, sledeće godine očekuje se rast BDP od 1,5 odsto i povećanje izvoza za 10 odsto, kao i da inflacija sa ovogodišnjih sedam odsto bude smanjena na pet odsto.

Parlamentarni i predsednički izbori u 2012.


Tadić je najavio da će u 2012. godini biti održani i parlamentarni i predsednički izbori.

"Po Ustavu Srbije je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je Tadić. On je naveo da će parlamentani izbori biti održani u zakonskom roku i u skladu sa Ustavnom Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ima jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu i Metohiji i da je o osnovnim idejama tog rešenja obavestio predstavnike stranih sila. To rešenje Srbija će i formalno predložiti kada se proceni da bi ono moglo biti delotvorno.

"Moram najpre završiti razgovore sa evropskim partnerima, potom i sa našim institucijama, a potom izaći sa tim predlogom pred Skupštinu i građane", rekao je Tadić.

On je ocenio da u vremenu koje je pred nama sva energija mora biti uložena u to da se pronađe celovito političko rešenje za Kosovo i Metohiju. Tadić je precizirao da nije promenio težište u svojoj politici "i Evropska unija i Kosovo".

"Mi se nalazimo u veoma teškoj situaciji, ali to ne znači da treba da odustanemo od svojih legitimnih interesa. Mi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se izborimo za naše interese i da omogućimo ispunjenje oba cilja - i Eu i Kosovo".

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku ima onih koji predlažu da se odustane od evropskih integracija, kao i onih koji predlažu da se zbog tih integracija odustane od Kosova.

"Svi koji predlažu prestanak evrointegracija da bismo sačuvali Kosovo i Metohiju treba da znaju da Srbija, naprotiv, tako gubi svaku šansu da sačuva svoje interese na Kosovu i Metohiji", upozorio je predsednik Srbije.

Upitan da li procesu rešavanja kosovskog problema i evropskih integracija postoje uslovi koje nije saopštio javnosti, Tadić je odgovorio da od javnosti nikada ništa nije sakrio i da od njega nikada niko nije tražio eksplicitno priznanje Kosova.

"Ako mi to budu tražili, izaći ću pred građane i reći im da je to nova situacija, ali se nadam da do toga neće doći jer bi moj odgovor bio ne", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da bi održavanje referenduma Srba na severu Kosova o prihvatanju kosovskih institucija značilo produbljavanje krize, da bi to moglo da izazove međunarodnu reakciju i ugrozi sigurnost Srba koji žive južno od Ibra. Dodao je da je njegovo odrzavanje izlišno, jer je stav Srba na severu Kosova o tome poznat, ali i zbog toga što on nije u skladu sa Ustavom.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 14:50
Pomozi nam Gospode Boze da istrajemo u borbi protiv zla koje se nadvilo nad nas Srbe...da slomimo vatikanu kandze...da oslobodimo nase Kosovo i Metohiju...spasi nas sotone i njegovih sluga..Molim ti se Gospode Boze mili!!!
Petak 30.12.2011. 15:14
издајнику један, марионето једна америчка, Само кад би дао бог да следеће године изгубиш на изборима за председника. Мада и онај Николић ништа није бољи. Ал ет сами смо криви.
Petak 30.12.2011. 15:41
"Tadić: Srećna Nova godina i izdržite" -------------------------------- Хвала и без бриге. Издржасмо турке па ћемо и тебе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online