Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.12.2011.
03:28
Danas A

Kosovo: Primaju platu za nerad

Na platnom spisku državnih institucija Srbije na Kosovu nalazi se oko 22.000 ljudi, od kojih polovina ne radi i ne živi na KiM, rekao je za "Danas" Oliver Ivanović, ističući da skoro svako ministarstvo u Vladi Srbije ima svoje odeljenje na Kosovu.

Ako bi srpsko stanovništvo bilo upućeno samo na kosovske institucije, za njih ne bi bilo života: Oliver Ivanović
 

"Ne može se reći da su te institucije paralelne, već jedne jedine na koje Srbi mogu da se oslone i koje ih održavaju u životu. Ukoliko bi srpsko stanovništvo bilo upućeno samo na kosovske institucije, za njih ne bi bilo života”, naglašava Ivanović.


Goran Bogdanović, ministar za KiM, objašnjava za "Danas" da nijedna opština s teritorije Kosova više nije izmeštena u Srbiju.


Kako piše ovaj list, pod okriljem Republike Srbije, na Kosovu postoji 29 lokalnih samouprava, zatim Osnovni i Viši sud sa sedištem u severnoj Mitrovici, a policijske uprave su preseljene u Kraljevo, Vrnjačku Banju, Niš…

"Od mog dolaska na mesto ministra, opštine koje su bile izmeštene, na primer u Beograd, Kruševac ili Kraljevo, imaju svoja sedišta u Pokrajini. One opštine poput Podujeva ili Suve Reke, koje nisu mogle da budu vraćene u te gradove, dobile su kancelarije u Gračanici ili nekim drugim mestima sa srpskim stanovništvom", ukazuje Bogdanović.


Ministar objašnjava da je 2009. godine 12 opština na Kosovu rasformirano, ali da su one ponovo uspostavljene i da je na njihovom čelu "rukovodilac, s kojim rade po dva radnika i primaju minimalnu zaradu od nešto više od 8.000 dinara".


Ipak, brojke koje su iz Ministarstva za KiM ranije ove godine dostavljene nevladinoj organizaciji Centar za praktičnu politiku, ukazuju na izdvajanje velikih suma novca za institucije koje, pogotovo južno od Ibra, praktično ništa ne rade, piše Danas.


Prema tom izvoru "Danasa", Ministarstvo je od 2002. do 2011. izdvojilo ukupno 711,3 miliona dinara za potrebe uprave u Kosovskom, Pećkom, Prizrenskom, Kosovsko-mitrovačkom i Kosovsko-pomoravskom okrugu. Najviše novca dobio Kosovsko-mitrovački okrug - 416,8 miliona, a Pećki deset puta manje. Predlogom budžeta Srbije za 2012. predviđeno je da Kosovski upravni okrug dobije 18,9, Pećki i Prizrenski po oko 5,8, Kosovsko-mitrovački 12,4 i Kosovsko-pomoravski okrug 10,3 miliona dinara.


Još veći novac se iz državne kase daje za policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu, mada je reč o pripadnicima policije koji su zapravo "izmešteni" u centralnu Srbiju. MUP je za Kosovo od 2002. do 2009. ukupno izdvojio više od devet milijardi dinara, podaci su Centra za praktičnu politiku. Najviše je dobila PU Kosovska Mitrovica - 2,9 milijardi, a najmanje PU Đakovica - oko 267 miliona dinara.


Ono što ovih dana nije bilo moguće saznati, piše Danas, jeste koliko novca ide iz budžeta za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno, kao i kakvi su troškovi Ministarstva pravde na KiM.


Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ističe za Danas da je pre tri godine za funkcionisanje takozvanih paralelnih institucija na Kosovu izdvajano oko 150 miliona evra, dok polovina onih koji sada dobijaju “kosovski dodatak“ tamo ne živi i ne radi.


"U paralelne institucije spadaju škole, domovi zdravlja, bolnice, kulturni centri, sportska društva, organizacije civilnog društva, policija, pravosuđe, lokalna samouprava... Na primer, dešava se da ljudi iz komunalnih preduzeća budu na platnom spisku domova zdravlja. Takođe, znalo se i da EPS plaća Elektroprivredu Kosova", ukazuje Janjić.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.12.2011. 04:10
Neradnike ostavite na Kosovu a vi radnici u Beograd. Do 1999 god. svi su oni radili u istim institucijama na Kosovu i tada nisu bili neradnici, sada kad ste priznali drzavu Kosovo nazivate ih svakakvim imenima samo da bi opravdali svoju izdajnicku politiku. A ti druze iz civilnog drustva s obzirom ko te finansira bolje i nemozes da pricas, ti si ionako placen da dolivas ulje na vatru.
Utorak 27.12.2011. 07:45
Није проблем финансирање паралелних институција на Косово. То јесу издаци, али не толики да би изазвали колапс у буџету. Проблем су ваша министарства и 260.000 запослених "радника" у администрацији. Изнесите колике су плате министара, помоћнике министара, до министара, секретарица, помоћница секретарица, саветника, руководилаца разних агенција, НВО... па ће се видети зашто је овај народ сиромашан и на ивици егзистенције.
Utorak 27.12.2011. 11:08
Izvor pojedinih vesti je bilten nemacke okupatorske struje pod imenom Danas.Idite i pogledajte na njihovom sajtu kako priznaju tzv 'sandzak' itd.B52 su patriote u poredjenju sa ovim piskaralima.Zato ni ovu vest nisam citao do kraja.Oprez braco, porazene snage iz zadnjeg velikog rata se vracaju na velika vrata i opet vladaju Evropom i pomazu svoje saveznike (ustase i baliste).Vec su poceli da se svadjaju sa nekim drugim jakim silama u Evropi.Ne ide sve ovo na dobro.Srbi moraju biti spremni da pametno izaberu stranu ali ovaj put uz cvrste dogovore i sa patriotskom vlasti u Beogradu inace cemo proci gore nego sa komunjarama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online