Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.12.2011.
09:18
Srna A

File: Nema novih uslova za Srbiju

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Srbija na dobrom putu da u martu dobije status kandidata za članstvo u EU, ukoliko ostvari dalji napredak u dijalogu s Prištinom, bez ispunjavanja novih uslova.

Evropski komesar za proširenje: Štefan File
 

File je pozvao srpske vlasti da u narednim nedjeljama održe zamah, jer su, kako je rekao, zemlje članice EU utvrdile precizne susrete sa Srbijom s jasno utvrđenom procedurom za postizanje pozitivnog ishoda.

"Evropski savet je bio veoma precizan: jasno je utvrdio datume - odluka bi trebalo da bude donesena na Savetu za opšte poslove 28. februara i usvojena na Evropskom savetu 1. marta. Uveren sam da odluka Saveta, ako Srbija ostane u potpunosti angažovana i ako nastavi da dalje gradi postignuto, naročito u dijalogu s Prištinom, treba da bude pozitivna", rekao je File za "Večernje novosti".

On je ocenio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine došao prekasno, zbog čega od Srbije sada očekuje da učvrsti postignute rezultate u dijalogu, uključujući i "rešenja o inkluzivnoj regionalnoj saradnji, s ciljem da status kandidata bude odobren".

Istakavši da neće "da ulazi u detalje diskusije između Beograda i Prištine u vezi s formulama koje bi omogućile da princip inkluzivne regionalne saradnje bude u potpunosti primenjen", File navodi da je ohrabren činjenicom da su obe strane do sada napravile korake u pravcu kompromisnog rešenja.

"Evropska komisija nije u poziciji niti namerava da Srbiji nametne priznavanje nezavisnosti Kosova... Na kraju, neće se raditi o odricanju od državnog interesa bilo koje vrste, već o dogovoru o praktičnom i održivom rešenju, od kojeg će obje strane imati koristi", naveo je File.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 09:42
Mislim da je svima jasno da je EU na pravom putu da se raspadne.Vjerujem da će ostati samo nekolike stare članice(Fr.,Njem.,Aus.,It.,Špa.,Port.,Zenlje Beneluksa i to je to) evropskog kluba a ove ostale kao neki njihovi privilegovani partneri koji će usput naslediti NATO i ići da kojevitezaju po ratištima za račun SAD . Naravno ta mala skupina EU koja bude napraviće sebi neki novi vojni blok i to bi trebalo da bude kraj o toj EU fabuli! Dakle nas čeka, uz sve što je prethodilo ovih par decenija, da nam sad i odmah amputiraju KiM a zatim u redove prebrojs sa Poljacima,Mađarima, Rumunima, Bugarima i Albancima na ratišta po bijelom svijetu, pa ako zatreba i na bratsku Rusiju ! ! !
Utorak 20.12.2011. 10:26
Наравно да за сада нема нових услова, остаје да се спроведу стари. А нови ће стићи у наредној фази. Тако из делова Србија губи Косово, а потом и још делова земље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online