Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
13:20
B92 A

Srpsko-hrvatska rasprava tek za dve godine

Usmena rasprava povodom kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid najranije bi mogla da počne za dve godine, rekao je profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović.

Profesor Radoslav Stojanović

Stojanović koji je bio glavni pravni zastupnik srpske strane u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid kaže da dve strane mogu dogovoriti poravnanje u svakom trenutku, čak i na početku rasprave. Prema njegovim rečima po podnošenju kontratužbe protiv Hrvatske sud mora da prouči argumente obe strane, kako bi u dogovoru sa njima mogao da zakaže usmenu raspravu.

"Kad se podnese tužba Međunarodnom sudu pravde, on tu tužbu pošalje strani koja je tužena i ta strana ima pravo da u određenom roku odgovori na tu tužbu. Hrvatska će morati da odgovori na tužbu Srbije, ali ima pravo i da odgovori i na takozvani odgovor Srbije na tužbu Hrvatske, koji je takođe predala srpska strana", rekao je Stojanović.

Stojanović kaže da je uveren da je realno očekivati da dođe do poravnanja između Srbije i Hrvatske, jer za to postoji interes obe strane ali je problem kako to objasniti javnom mnenju.

"Imao sam prilike da razgovaram sa ljudima iz Hrvatske koji su oko toga angažovani i znam da je njihov stav da se tužba povuče. Problem je javnog mnenja i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Stojanović i kao primer naveo da je on sam, pošto je u listu “Danas” napisao tekst protiv podnošenja srpske kontratužbe, doživeo brojne napade "od takozvanih patriota".

On je naveo da je situacija po tom pitanju još teža u Hrvatskoj i da će se svako ko povuče tužbu protiv Srbije naći na ozbiljnom udaru javnosti.

"U svakom slučaju u pitanju su politički razlozi, jer pravni ne postoje. Da je Vlada Srbije vodila računa o međunarodno-pravnoj kvalifikaciji genocida, onda sasvim sigurno ne bi mogla da optuži Hrvatsku za genocid, kao i što ne bi mogla ni hrvatska strana da optuži srpsku", naveo je Stojanović.

Prema redosledu, kazao je Stojanović, prvo Hrvatska izlaže svoju tužbu, pa onda Srbija svoju protivtužbu. Zatim se pokreće rasprava o onome što je dato u pismenim podnescima i iznose se novi argumenti obe strane.

"Mogućnost poravnanja postoji i do početka usmene rasprave. U slučaju tužbe BiH ja sam na raspravi pred sudom kad sam dobio reč, posle bosanske strane, u svom uvodnom govoru predložio da BiH povuče tužbu i da sednemo za pregovarački sto i rešimo pitanje nacionalnog pomirenja", rekao je Stojanović.

On je kazao da je poravnanje mnogo bolji put od sudskog rešavanja spora jer presudom nikada ne mogu biti zadovoljne obe strane, tako da konflikt može da se nastavi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online