Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 13.12.2011.
13:01
J. Arsenović - Vesti A

Ima li Evropska unija alternativu?

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić izjavio je na Glavnom odboru svoje stranke u nedelju da vlast ima rešenje za Kosovo, ali da je ono nemoguće postići odustajanjem od evropskih integracija.

"Taj plan ne podrazumeva preokret i vraćanje na Ahtisarija, jer tako ne možemo rešiti problem Srba na severu pokrajine".


Iako nije precizirao koje je to rešenje, a tvrdi da nije reč o podeli, pažljivijim posmatračima je pažnju privukla i promenjena retorika, pa predsednik Tadić više ne govori o odbrani teritorijalnog integriteta već o tome da

"Srbija ima pravo na odbranu nacionalnog interesa na Kosovu".
Istoričar Čedomir Antić ne vidi u ovoj Tadićevoj najavi nikakvu novu politiku koju je aktuelni režim pripremio kako bi naredna dva meseca rešio problem kako do statusa kandidata za članstvo u EU, a da se ne odustane od Rezolucije 1244 i praktično prizna Kosovo.

Tadićevi principi


U četiri ključne tačke politike Beograda na Kosmetu treba tražiti i manevarski prostor sadašnjih vlasti. To su, prema Tadiću, specijalne garancije za bezbednost Srba na jugu Kosova, zaštita srpske državne i građanske imovine, poseban status za srpske manastire i svetinje, specijalno dogovoreno rešenje za sever Kosova.


Kandidatura neizvesna i u martu

 

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije u ostavci Božidar Đelić rekao je da nije izvesno da će Srbija dobiti status kandidata u martu, jer je jedan broj članica EU evropske integracije Srbije povezao s pitanjem Kosova.


"U ovom momentu, ako pozicije (u dijalogu sa Prištinom), pogotovo oko Rezolucije 1244 ostanu iste, teško ćemo dobiti status kandidata i zato mislim da je uputno da u nedeljama koje dolaze damo primat ekonomiji", kazao je Đelić.


- To je nastavak iste politke, politike postupnog priznavanja, da bi na kraju pred prijem u članstvo ostalo samo pitanje formalnog priznanja - kaže Antić.


U kataklizmičnom gledanju stvari vlast poručuje da bi pobeda tzv. antievropskih snaga dovela do rata, bede, izolacije. Lider DSS-a Vojislav Koštunica pak smatra da je upravo politika da Evropa nema alternativu primer političkog ekstremizma.


- Srbija treba trezveno da sagleda svoj položaj i da se pronađe pravi put za novu nacionalnu politiku i novi državni cilj. Umesto što je EU odbila Srbiju za kandidaturu, trebalo je da Srbija saopšti Briselu da naš državni cilj više nije pristupanje EU - kaže Koštunica.


U tom novom presabiranju Srbiji nije nužno potreban i novi moćni patronat u vidu Rusije ili Kine, smatra Čedomir Antić.


- Srbija prvo mora da sačuva demokratiju i da zauzme tvrd nacionalni stav. Da prihvati realnost na KiM ali da nikada ne odustane od severa pokrajine, od Repbulike Srpske, od prava srpskog naroda u Crnoj Gori, niti od toga da bude jedna od ravnopravnih evropskih država i nacija, a da pritom izbegne uslove koji stoje na putu priključivanju EU. To traži veliku žrtvu, a nisam siguran da smo na nju spremni - poručuje Antić.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 13:09
vi ne mozete resiti ni jedan problem,vi ih samo gomilate!
Utorak 13.12.2011. 13:07
Zasto ne vako: Srbija da bude kao Svajcarska juzno-istocne Evrope!?
Utorak 13.12.2011. 13:24
Pokaj se Borise. Ispricaj narodu koje si sve gadosti radio protiv rodjene zemlje i ne unistavaj je vise. Pojavi se jednostavno na RTS (javnom servisu, Europske,upropastene Srbije ), daj ostavku drugi dan i UMRI MUSKI. Bice ti sve oprosteno. Budi bar jednom covek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online