Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 12.12.2011.
15:13
Večernje novosti A

''Novo'' lice Srpske pravoslavne crkve

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi sve su brojniji sveštenici i monasi "nosioci novog duha". Među njima neki slušaju rokenrol, neki oblače maskirnu uniformu, a neki se opuštaju uz gitaru, pišu beogradski mediji.

Episkope kruševačkog Davida (Perovića), remezijanskog Andreja (Ćilerdžića) i lipljanskog Jovana (Ćulibrka), međutim, ovakvi spojevi ne čude, navode Večernje novosti. Ova trojica arhijereja, zajedno s nizom sličnih monaha i sveštenika, makar po svojim zanimljivim biografijama i interesovanjima, smatraju se "nosiocima novog duha" u SPC, pišu ''Večernje novosti''.

Foto: Ilustracija

Nova lica u vrhu SPC, kojima su vladičanske insignije poverene na ovogodišnjem majskom saboru, u crkvenim krugovima poznata su ne samo po svom obrazovanju već i po energiji i otvorenom načinu razmišljanja.

Među novim vladikama najviše pažnje javnosti privuklo je ustoličenje episkopa lipljanskog Jovana. Razlog za to je biografija ovog arhijereja, u kojoj je mesto našla duhovnost, književnost, rokenrol, savremene tehnologije, ali i - vojska.

Profesor književnosti i južnoslovenskih jezika, rezervni je podoficir Vojske Srbije i padobranac 63. padobranske brigade. Osamdesetih godina prošlog veka bio je uključen u alternativne umetničke pokrete na liniji Skoplje - Niš - Zagreb - Ljubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača nacionalne i globalne pop kulture.

Vladika Jovan važi za vrsnog poznavaoca muzike, a muzičkom kritikom bavio se u časopisu “Ritam”. Posebno interesovanje gaji za muzičko-sociološka tumačenja muzike grupa “Džoj divižn”, “Prl Džem”, “Dženezis”, kao i filozofiju nihilizma, koja je sastavni deo njihove muzike.

Za vrhunskog intelektualca i čoveka širokih vidika smatra se i novi vladika kruševački David (Perović), koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U životopisu ovog teologa upisano je i da se bavio studijama književnosti, ali i filmskom i TV režijom. Pažnju javnosti izazvalo je njegovo delo posvećeno kiču i šundu.

Za svetskog čoveka važi i novi vikarni vladika remezijanski Andrej. Rođen je u Nemačkoj, govori više stranih jezika, a, osim kao bogoslov, poznat je i po angažmanu na saradnji SPC sa drugim crkvama. Manje je, međutim, poznato da je odličan poznavalac crkvenog pojanja, ali i da svira gitaru.

Oca Gerasima, igumana manastira Đurđevi stupovi, znaju po rok muzici i fudbalu, a arhimandrita Gavrila, igumana manastira Lepavina. Iako starijeg od 60 godina, po četu, skajpu, “Fejsbuku”, gde ima više od 2.000 prijatelja.

Neobičan je i đakon Nenad Ilić. Posle romana “Carigradski drum”, posvetio se snimanju dokumentarnog TV serijala na temu smisla i značaja ikone u pravoslavlju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2011. 17:47
Вечерње новости су штампале чланак са осетном негативном конотацијом. Вести су чланак пренеле без свог осврта... Није мени јасна сврха текста. Зашто је необичан ђакон Ненад јер се посветио филму о значењу иконе? Новинари, пазите шта радите, терен је иначе клизав и опасан. Није нам потребно доливање жучи. Крст треба целивати а не љагати!
Ponedeljak 12.12.2011. 15:36
Konkretno za davida brlo dobro znam da mu patrijarh Pavle nije dozvolio da primi sveštenički čin a nekmoli episkopski, već je mogao ostati samo prost monah i predavati na bogosloviji. Pokojni patrijarh Pavle je u tom stavu bio jasan i nedvosmislen, a povodim znanih kanonskih prepreka koje nećemo ovde navoditi. Nedostojni se uzdizu a dostojni svrgavaju, što neće Hristovu Nevestu - tj. Pravoslavnu Crkvu sprečiti da istraje do kraja po rečima iz jevanđelja "vrata (vojska-straža) paklena neće je nadvladati!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online